Benim adım Enes......Us yasımdayım.Yatcaz kalkcaz yatcaz kalkcaz, yas gunum olacak. Mum ufluzem. Sok seviyoyum mum uflemeyi. Bi aksam annemin mumlayını da ben ufledim. Hepşini sonduyemedim. Sok uğyaştım ama sonduyemedim, dudaklayım sısladı. Sonya oskuymeye basladım. Annem bana su veydi, oskuyuyum gesti.

Biliyoy musunuz, bişim efde heykes bi asayip. Hele annanem!... Basımı oksayken “ aymut dafalı sosuğum” diyo. Boynum aymut sapı gibiymiş, dafam aymut gibiymiş ve annanem aymut dafalı sosuklayı sok seveymiş. Yayamazlık dapınca da “deli dana ” diyo bana. Bi de annanem bana “essek dafalı sozuğum” diyo. Ama dızayken değil, seveyken diyo. Sisgi filmde bi tane esek doydum ama ben o eseğe hic bensemiyoyum. Annanemin beni neden “esek dafalı” diye sefdiğini anlamadım.

Adım Enes ama, daha sok adım vay benim: Nohudum, merzimeğim, sukulatam, goffetim, esek sıpam, bonzuğum, mafisim, balım, daymağım falan.....Annem beni seveyken, opeyken “ salak sozuk ” diyo........Ben salak deliğim, sok atıllıyım. Bi suyu tekeyleme esbeyledim. Annanemin tekeyleme defteyi vay. O okudu ben de esbeyledim.

Biliyoy musunuz, annanem şigaya isiyo. Balkona sikiyo, iseyken. Ben de onun gibi sigaya isiyoyum şakadan. Dalemi sigaya yapıyoyum, ağşıma dotuyup “ uf uf ” yapıyoyum. İşte o zaman annanem bana dışıyo, “ Ayyy ! Ne kaday ayıp! ” diyo. Kendişi iseyken biş ona hic dışmıyoyuz ama.

Benim bi suyu havanlayım vay. Tedi, dopek, daplan, sanganyoz, doyun, duşu, davuk, hoyoş falan. Hepşi duşucuk. Sadece zuyaffa buyuk, bi de dopek. Annem paşaydan aldı...Ayabalayım da vay. Hem de tam iki sepet doluşu. Damyon, tıy, minibuş, otobuş, tiyen...Vavi, şeşil, dıymışı, sayı, beyaş yenkli ayabalay....Maykalayını bile oyyendim.Vogsaven, paşşat, meydeses. En cok da vogsaven ayabamı seviyoyum...Bi de sepseleyim vay. Ama onlar benim deliğmis, mugfağımışın susuymuş. Totames, soyan, mıcır, pasates, dalatalık. Mıcırı yemek istiyoyum , yiyemiyoyum. Sunku onlay pismemiş.

Ben Gasalatayaylıyım.Vından Dayım, Begiştaşlı olayım diye bana sooook hediye aldı. Alşın, ben yine Gasalatayaylıyım. En buyuk zimbom!..Hem ben babama sok gol atıyoyum. Emel bebekley evde yokken. Emel bebek bişim efin altında uyuyo. Duyultu dapaysam Emel bebeğin babaşı bana dızay. Ben ondan sok doykuyoyum.

Teletonla donusmayı cok seviyoyum.Teleton salay salmaz ben asıyoyum ama annem dışıyo.” Teletona sen bakmaaaaaa! ” diyo. Ben de annem mugfakdayken annanemi ayıyoyum. Hem de hey gun dot bes defa...2’ye başınca annanem sıkıyo, 1’e başınca babam. Sayılayı da biliyoyum. Kubba ablam oyyetti. Kubba ablamı sok seviyoyum. Hey gun bana toybok alıyo. Toyboklayın isinden de oyunzak parsalayı sıkıyo. Annem de onlayı biyleştiyiyo, oyunzak oluyo. Annem aytık bıkmış toyboklaydan . Dun kışdı Kubba ablama .” Sakın bi daha alma, bıktım yapmaktan,” dedi. Ben de ağladım. Annem sok uşuldu ağlayınca, “ Damam damam, Kubba Ablan gene alıy,” dedi. Zaten babam hey aksam toybok alıp detiyiyo bana. Unutuysa, ağlıyoyum ağlıyoyum....... Babam saysıya gidip Engin Abimden alıp deliyo. Bu aksam detiymezse, gene ağlayım, o da detiyiy. Ağlayınca hey dediğimi yapay babam.

Annem bana zoyla sut isiyiyo. İsmek istemiyoyum ama, annemin okuduğu maşalı dinleyken, bi bakıyoyum sut bitmiş. Beni dandıyıyo annem. Sut iseysem dok duvvetli oluymusum. Babam hic sut ismiyo, dola isiyo; onun icin ben onu hey guyeşte yeniyoyum. Sunku dola isenley bole yeniliy .Babamı efde saklandığı hey yeyden buluyoyum, babam beni his bulamıyo.

Bilgisayayda oyun oynamayı da dok seviyoyum. Gesen aksam annanemim bilgisayayını boşdum...Annanem ” Bunu başdası yapsaydı, yakmıstım sıyasını,” dedi. Bana hiş dışmadı. Annanem bana hic dışmaz...Onun ducucuk ducucuk, yenk yenk bonzuklayı vay. Hem de sok vay. Hepsi dolapta, dafanoslayın isinde. Bi gun hepşini dolaptan sıkaydım, halının uştune doktum, biyazını da sekmezeleye dolduydum, yine dışmadı...Anneme, “Eğey bunu baska bi sozuk yapsaydı, dayaktan olduyuydum ,” dedi. Ben de sok guldum. Bonzuklayı hey tayafa attım.Dafama bile doydum, sok domik oldum. Annanem guldu, sonya beni kuzakladı, “Sen dunyanın en tatlı sosuğusun, ben sana nasıl dızayım!” dedi. Nanaklayımdan sapuy supuy optu. Ben de elimle yuşumu şildim.

Aytık uykum deldi. Sisimi yapıp yatıcam. Beşime deliğ, tulalate yapıcam. Annanem bana masal okucak uyuyken. Masal sabuk bitsin diye bazı yeyleyi atlayazak . Ben de ona “ Hayıy annanne hayıııııııııy ! Oyle deliiiiiğ! ” dicem. Beni dimse dandıyamaz. Sunku sok buyudum. Hem o masallayın hepşini esbeyledim. Teloğlan’ı, Pamuk Piyenses’i, Odunzunun Sozuklayını eşbeye biliyoyum.