Zeytin ağacı binlerce yıldır pek cok kultur tarafından sihirli ve kutsal kabul ediliyor. Bunun en onemli nedeni 2 bin yıl gibi oldukca uzun bir yaşam suresinin olması. Ustelik zeytin ağacının uzun omurlu olması icin ekstra bir bakım gerekmiyor. O yuzden de bu ağacın nasıl bu kadar uzun yaşayabildiği yuzyıllardır merak ve araştırma konusu. Son yıllarda hız kazanan araştırmalara gore 101 madde ihtiva eden zeytin yaprağının icindeki en etken madde başlıca 'polifenolik antioksidan'lardan biri olan Oleuropein. Ve bu madde ağacı dış etkenlere karşı koruyor, hucre yenilemesi yapıyor, ortama uyum sağlamasına neden olarak salgılardan koruyor. Zeytin yaprağı ile ilgili calışmalar hala devam etmekle birlikte Oleuropein maddesi bu ozelliği ile insanlar icin de oldukca faydalı ve sağlık, kozmetik başta olmak uzere bircok sektorde ara katkı maddesi olarak kullanılıyor.
Balıkesir'in Edremit ilcesinde daha once taşın suyunu cıkarmak suretiyle doğal dezenfektan uretmesiyle tanınan işadamı Faruk Durukan işte tam da bu yuzden Oleuropein maddesinin Turkiye'de elde edilmesini sağlayacak teknolojiyi dunyada var, ama cok pahalı, Durukan ozellikle buyuk ilac ve kozmetik firmalarının kendi laboratuarlarında kullanacakları kadarını uretebildiklerini ve bunu da onemli bir katma değer olarak urunlerinin Fiyatlarına yansıttıklarını soyluyor. ''Zeytin yaprağının icindeki oz bu teknoloji ile alınabiliyor. Bu arada pazar cok acılıyor. Binlerce acılımı var. Cunku bu oz bağışıklık sistemini guclendiriyor, vucudun direncini artırıyor, anti bakteriyel ozelliklere sahip ve virusle mucadelede vucuda destek oluyor. Zeytin yaprağı ozu kremden şampuana kozmetik sektorunde,sutten bebe biskuvisine gıda ara katkısı olarak, antibakteriyel ozelliği ile ilgili ilac sanayinde,hayvan yeminde katkı maddesi olarak kullanılabiliyor.
Neden zeytin yaprağı
Amerikan Kanser Araştırma Enstitusu zeytin yaprağının 21'inci yuzyılın en onemli doğal antimikrobiyal,antiviral etkiye sahip cok onemli bir bitki olduğunu belirtiyor.Bu konuda 69 kitap, bin 800'den fazla makale,dergi ve ceşit yayın bulunuyor.
Zeytin yaprağı cayı'nın antimikrobiyal, antioksidan ve kan şekeri seviyesinin duzenlenmesiyle ilgili etkilerinin yanı sıra kroner damarlar uzerine de etkileri var. Aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde duşmeye neden oluyor.
Zeytin yaprağı ozu'nun de yukarıda sayılan etkilere ek olarak cilt ve guneş yanıkları gibi cilt uzerine de etkileri bulunuyor.
Zeytin yaprağının etkili olduğu diğer rahatsızlıklar ve mikroorganizmalar ise şoyle: bronşit, Soğuk Algınlıgı, Kulak Enfeksiyonları, Epstein Bar virusu, Fibromalarya, Fungal(mantar) enfeksiyonları,herpes Virusu, Chlamydia sp., dizanteri, Streptococcus sp.,hepatit A, B, C Zaturre, Cilt rahatsızlıkları,zona, Romatizmal Hastalıklar.
Zeytin Yaprağının Yararları
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zeytin Yaprağının Yararları