baklanın yararları yahudi baklasının faydaları hamilelikte bakla yenirmi hamilelikte bakla yemek
Diğer İsimleri: Delicebakla, Termiye, Yahudi baklası, GÂvur baklası.
Latince Adı: Lupinus Albus.
Bitki: 1 metreye kadar yukselebilen, el şeklinde parcalı yapraklı, beyaz cicekli bir bitkidir.
Yetiştiği Yerler: Avrupa, Balkanlar ve Turkiye'de bilhassa Marmara ve Ege bolgelerinde yabani olarak yetişmekte, ayrıca yetiştirilmektedir..
Tarihce: AGuney Amerika Kızılderili kabilelerinden Navajo'lar bitkiyi kısırlık icin kullanıyorlardı. Ayrıca bitkiyi kullanan kadının kız cocuk doğuracağına inanılıyordu.
Kullanılışı: AOlgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları icin, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir muddet tutulurlar. Gevşeyen kabuklar soyulup bakla yenir veya bu tohumlar lapa haline getirilerek harici olarak deriye surulebilir. Tohumlar kavrulup, değirmende cekilerek toz haline de getirilebilir..
İcindeki Maddeler: Sabit yağ ve lupinin, spartein gibi alkaloidler taşımaktad ı r.
Tıbbî Etkiler: İdrar arttırıcı, kuvvet verici ve barsak parazitlerini duşurucu etkileri bilinmekte ve şeker hastalarında kan şekerini azalttığı idda edilmektedir. Zehirsizleştirilmiş baklalardan 10-20 adet yenilebilir.
Ayrıca adet kanamalarını artırır ve kolaylaştırır, doğum sonrası akıntıların gelişini rahatlatır. Toz haline getirilmiş kavrulmuş tohumlardan sabah ac karnına 1 kahve kaşığı alınır.
Harici olarak tohumların lapası yaralı deri hastalıklarında uygulanır.
baklanın yararları
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- baklanın yararları