

Karpuz, kansere karşı koruma ozelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukca zengin bir meyvedir. Kansere yol acan en buyuk sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar gormesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan ozelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en onemli besinlerden biridir.
KARPUZUN DİĞER FAYDALARI
Karpuz besin değeri acısından da oldukca zengin bir meyve. Orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori icerdiğini belirtti.
Karpuzun icerdiği bol miktardaki potasyum da insan sağlığı acısından son derece faydalı. Potasyum, bobreklerin daha iyi calışmasını ve boylece bobrekler tarafından vucuttan sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vucuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri duzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır. Karpuz, yuksek miktarda su icerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu icin de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vucuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.
guzelforum.com