kabak ceşitleri dikenli faydaları sus ceşitleri
(Kuerbis / Courge / Gourd / Cucurbita / ) Bir yillik, surunucu otsu bir bitki. Govdeleri tuylu surunucu olup, silindir bicimindedir. Kokleri uzun ve ig seklindedir. Yapraklar tuylu, buyuk, bobrek veya kalp seklinde, bes parcali, uzun saplidir. Cicekler tek eseylidir. Erkek cicekler sarimsi renkte buyuk, disi cicekler daha kucuktur. Meyveleri cesidine gore kuremsi, silindir veya yumurtamsi sekillerde ve saplidir. Meyve kabugu ince veya kalin, yumusak veya serttir. Meyveleri cok tohumludur. Kabak, bir sicak ve mutedil bolge bitkisidir. Memleketimizde bircok kabak turu ve bunlarin varyeteleri ekilmektedir. Bilhassa sakiz kabagi (Cucurbita pepo) ve kestane kabagi (C. maxima) veya helvaci kabagi onemli olup tibbî olarak da kullanilmaktadir.
Turkiye’de yetistigi yerler: Memleketimizde kultur olarak yetistirilir.
Sakiz kabagi (C. pepo): Govdeleri boyunca keskin cizgili, yapraklari bes sivri parcalidir. Meyveleri silindir veya yumurtamsi olup, kalin ve sert kabukludur. Beyaz etli, makbul bir kabaktir. 20-30 cm kadar uzunluktadir.
Kestane kabagi-Helvaci kabagi (C. maxima): Govdeleri silindir biciminde, yapraklari bobrek seklinde ve tuyludur. Meyveleri basik kuremsi, sapli, ince kabukludur. Pisirildiginde kabuklari yumusar ve zar gibi soyulur. Kirmizi etli kisminda sekerli ve nisastali maddeler vardir. Yemegi ve tatlisi yapilir.
Kullanildigi yerler: Her iki turun tibbî olarak kurutulmus tohumlari kullanilir. Tohumlarinda sÂbit yag ve peporesin vardir. Tohumlari (cekirdekleri) tenya ve kurt dusurucu olarak bilhassa cocuklarda kullanilmaktadir. Tohumlar dis kabuklarindan ayrilarak dovulur, sekerle karistirilarak verilebilir. Ortalama doz cocuklarda 40 gr buyuklerde takriben 100 gr’dir. Kabak cok besleyici ozelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pisirilen etli kismi yiyecekten baska ciban ve sis yerlere lapa olarak da tatbik edilir.
Diger kabak cesitleri sunlardir:
Bal kabagi: Kestane kabaginin bir cinsidir. Eti saridir.
Lif kabagi (Luffa cylindrica): Meyvelerinin iletim demetleri xxx bir ag teskil eder. Bu sebeke, meyve soyulup kurutulduktan sonra, sunger gibi kullanilir.
Su kabagi (Lagerneria vulgaris): Meyvelerinin yarisi siskin, yarisi dardir. Bu sebepten su kabi olarak veya ortadan boyuna kesilip kurutulduktan sonra masrapa seklinde kullanilmaktadir.
Dikenli kabak (Sechium edule): Vatani Orta Amerika olan, memleketimizin guney bolgesinde yetistirilen cok yillik bir bitkidir. Meyveleri etli ve buyuk bir armut seklinde, bes dilimlidir. Icinde bir buyuk tohum vardir. Meyveleri pisirildikten sonra sebze olarak yenir.
alıntıdır