Soğutun Vucudumuza Faydaları
Soğut Hangi Hastalığa İyi Gelir
Soğutun Kullanım Şekli ve Miktarı



Sevgili melekler, bu yazımızda su kenarlarında yetişen bir ağac olan soğutten ve faydalarından bahsedeceğiz sizlere





Soğutgiller familyasındandır; genellikle su kenarlarında yetişen boylu ya da bodur bir ağactır. Kışın yaprak doker. Yaprak dokmeyenlerine nadir rastlanır.

Meyveleri kapsul şeklindedir. Yurdumuzda 35 kadar turu vardır.Dal kabuklarının iceriğinde salisin glikozidi ve tanen bulunur. Ev ilacları yapımında kullanılır.

Soğutun Faydaları

Ağrı kesici:
İcinde salisilik asit olduğu icin iyi bir ağrı kesicidir. Soğut kabuğu kaynatılıp balla tatlandırılarak icilmeye devam edilir.

Sarılık:
Soğut yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılıp soğuk olarak icilmeye devam edilir.

Siğil:
Yaprağının kulu sirke ile karıştırılıp siğile surulmeye devam edilir.

Kanser (Losemi):
Soğut ağacının koku kanser gibi habis yaralara surulur.

Uyuz:
Soğut yaprağının suyu ile kaşınan yerler yıkanmaya devam edilir.

Egzama:
Soğut yaprağının suyu ile kaşınan yerler yıkanmaya devam edilir.

Yaralara:
Soğut yaprağı kaynatılıp lapa yapılır, yaraya vurulur.

Mide zaafiyeti:
Soğut dalları kaynatılıp balla tatlandırılarak icilmeye devam edilir.

Sinir bozukluğu:
Soğut yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak icilmeye devam edilir.

Asabilik:
Soğut yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak icilmeye devam edilir.

Uykusuzluk:
Soğut yaprağı, oğul otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp yatmazdan 1 saat once, 1 su bardağı icilir.

Ateşi duşurucudur. İshali keser. Kanamayı dindirmekte kullanılır. Mikropları oldurur. İştahı acar. Vucuda kuvvet verir. Romatizma ağrılarını dindirmekte faydalıdır. Mesane taşlarının duşurulmesine yardımcıdır. Uykusuzluğu gidericidir. Sinirleri yatıştırır. Aybaşı kanamalarını duzenlemekte faydalıdır.

Kullanım miktarı:
Gunluk ortalama kullanım miktarı 60-120mg toplam salicin’dir. (ESCOP monografisinde bu miktar 120-240mg salicin olarak belirtilmiştir)

Kullanım şekli:
Hazır ilac kullanılması daha uygundur, kullanım miktarı kolayca ayarlanabilir. Pratik kullanımda cayı şoyle hazırlanır; İnce kıyılmış veya dovulmuş 1 cay kaşığı soğut kabuğu bir fincana konur, uzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 15-20 dakika bekletilir, suzulerek icilir. Gunde 2-3 defa cayı taze hazırlanarak mumkun olduğunca sıcak olarak yudumlanır.

DİKKAT
Soğut Fazlası sinirlere zararlıdır


Bilgi
Ateş duşurucu olarak; ıhlamur ve murver ciceği caylarıyla birlikte kullanılması daha etkilidir.