(Kakaobaum / Cacaoyer / Cacao tree / Hindbademi / Theobroma cacao) Vatani tropik Amerika ve Bati Afrika olan, kavliflor bir bitki. (Ciceklerin yasli dal ve govdelerden cikmasi olayina kavliflor denir.) Kakao, theobroma denilen bir bitki turunun kurutulmus tohumlaridir.Kahve gibi icilmede kullanilir. 10-15 m boyunda bir agactir. Cicek ve meyveler ana govde uzerinde bulunur. Bitkinin ancak 5-6 yasindan sonra meyvelerinden istifÂde edilir. Meyveler kavun seklinde, kucuk bir hiyar buyuklugunde ucu sivri, tÂzeyken limon sarisi-kirmizi renkte, kuruduktan sonra daha koyu olan ve acilmayan bir kapsuldur. Meyveleri cok tohumludur. Beyaz veya acik mor renkteki ve bÂdem seklindeki tohumlari kakao tÂnelerini teskil eder. Meyveler icerisinden cikarilan kakao tohumlari ya hemen veya bir sure fermantasyona terk edildikten sonra kurutulur. Fermantasyon sonucu aci lezzet kaybolur ve aromatik bir koku meydana gelir. 50 meyveden takriben bir kg, tohum elde edilir. TÂneler kavrulur, kizilimsi kahverengi un hÂline getirilir ve yagi cikarilir. Yag ciktiktan sonra katilasan kakao, yeniden ogutulerek cok ince toz hÂline getirilir ki, bu toz, kakao tozunu teskil eder.
Kullanildigi yerler: Kakaonun bilesiminde teobromin, kafein, kakao sÂbit yagi vardir. Bol kalorili bir besindir. Ayrica %40 karbonhidrat, % 18 protein vardir. Kafeinden dolayi kahvede oldugu gibi yatistirici ve uyarici etkisi vardir. Az miktari kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylastirir, idrar sokturur. Fazla miktari zararlidir. Kakao kahve gibi ayrica sut ilÂvesi ile de icilebilir. Kakao yagi cikarilmadan, cikolata îmÂlinde kullanilir. Kakao yagi seker yapiminda oldugu gibi, pomatlarda da kullanilir.
alıntıdır