(Coffea / Kaffee / Café / Coffee ) Vatani Afrika olan fakat bugun tropikal bolgelerde yetistirilen kucuk boylu agac ve agacciklar. Kisin yapraklarini dokmez, cicekleri beyaz, meyveleri 1-2 tohumlu olup kirmizidir. YabÂnî olarak yetisen kahve agaclarinin boylari 5-7 m oldugu hÂlde kultur olarak yetistirilenlerin boylari 2-3 metreyi gecmez. Kahve agaclarinin en iyisi Arabistan’da yetisenidir. Kahve, insanlar tarafindan ilk olarak Habesistan’da 3. yuzyilda yetistirilmeye ve kullanilmaya baslanmistir. On sekizinci yuzyilda Mekke’ye hacca giden Habesistanlilar, kahveyi Arabistan’a ve butun Musluman Âlemine tanitmislardir. Boylece Muslumanlar tarafindan bilinen ve kullanilan kahve, Osmanlilar zamÂninda Avrupa’da gorevli elciler yoluyla once Venedik, Ingiltere, Fransa’ya daha sonra da, butun bati devletlerine tanitilmistir. Kahve, en cok Habesistan, Libya, Brezilya, Meksika, Hindistan, Arabistan ve Orta Amerika’da yetistirilir.
Turkiye’de yetistigi yerler: Tabiî olarak yetismez. Kulturu yer yer yapilir.
Kullanildigi yerler: Kahve cekirdeklerinin kavrulup dogulmesinden ve sicak suyla kaynatilmasindan meydana gelen icecek “kahve” olarak bilinir. Kahvenin bilesiminde en onemli olarak kafein alkoloidi vardir. Kafeinin az miktarinin damarlari genisletmek sûretiyle uyarici etkisi vardir.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylastirir, bobrek damarlarini genisleterek idrari cogaltir, solunumu hizlandirir. Kani beyne cekerek, beynin faaliyetini arttirir ve narkotiklerle zehirlenmelere karsi kullanilir. Fazla miktarda alindiginda uyarici etki fazlalasir, kalbin carpintisini arttirir, kulaklarin uguldamasina sebeb olur. Cok fazla alinirsa olumle sonuclanir. Kahvede az miktarda protein, yag ve sakkaroz bulunur. Kahve, ya cekirdek olarak veya cekilmis olarak (kavrulup-ogutulmus) olarak satilir. Kavrulup ogutulmus kahve cabuk bayatladigindan, daha cok cekirdek kahve tercih edilir.
Kahvenin icimi: Kahvenin icecek olarak hazirlanmasinda her memleketin kendine gore usûlleri vardir.Memleketimizde “Turk kahvesi” veya “alaturka kahve” diye meshur olan kahve soyle hazirlanir:
TÂze olarak kavrulmus ve cekilmis kahve kullanilir.Turk kahvesinde en onemli ozellik bol kopuklu olmasi ve cezvelerde pisirilmesidir. Cezveye once kahve ve istege gore (az-orta-sekerli) seker konulur. Sonra soguk su ilÂve edilir, iyice karistirilip kaynatilir, kopugu tasmadan fincanlara servisi yapilir.
Alafranga veya memleketimizde neskafe olarak bilinen kahveler ise, birtakim islemlerden gecirilir. Iri veya ince cekilmis kahve tÂnelerinin uzerinden kaynar su gecirilir. Sonradan icersine sut, krema gibi bÂzi maddeler ilÂve edilir. Suyu ucurulur. TicÂrette kavanozlar icerisinde toz olarak, piyasaya sevk edilir. Icilirken de uzerine sicak su, sut, seker ilÂve edilerek icilebilir. Kahve ihtiyactan fazla alinirsa insanda uykusuzluk, carpinti, asiri decede sinirlilik meydana getirir
alıntıdır
kahve
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme