(Stachelbeere / Groseille / Currant / Ribes rubrum / Currant / Groseille) Cogunlugu kisin yapragini doken, bÂzilari da her zaman yesilligini muhafaza eden bodur calilardir. Kokleri sacak seklinde olup, fazla derine inmezler. Dallari zayiftir. Her sene dipten yeni surgunler meydana getirir. Meyveleri kucuk salkimlar hÂlindedir. Salkimlar uzerinde tÂneler yuvarlak ve cok parlak renklidir. Kabuk yari saydam oldugundan, tÂnenin icerisindeki cekirdek fark olunabilir. Meyveler mayhos ve tatlidir. Frenkuzumu mahsûlunu dÂima genc surgunler uzerinde verir (budamada bu hususa dikkat etmelidir). Yapraklari el bicimindedir. Frenkuzumu en iyi sekilde mutedil iklimlerde yetisir. Fazla rutûbetli ve fazla kuru topraklari sevmez. Ilkbaharda erken uyandiklari icin, dikimi sonbaharda yapmak iyi netice verir. Bahce zirÂatinda frenkuzumu, 1,20×1,40 m aralik ve mesÂfeyle dikilmelidir. Budanmayan frenk uzumleri iyi mahsul vermezler. Onun icin yasli dallari budanir. Genc surgunleri yerlerinde birakarak iyi bir aralama yapmak gerekir. Koklerden suren picleri kesip atmali, ortada olanlarindan bir veya iki tÂnesini birakmalidir. Birakilan bu surgunler fidani genclestirir.
Baslica dort cesit taninmis frenkuzumu vardir:
1) Kucuk kirmizi frenkuzumu,
2) Buyuk kirmizi frenkuzumu,
3) Siyah frenkuzumu,
4) Sari frenkuzumu.
Bunlardan en makbulu buyuk tÂneli kirmizi frenkuzumudur. Bu uzum cesidi tesirlidir ve suyu coktur. Surup yapmaya elverislidir. Frenkuzumlerini iyice olgunlastirdiktan sonra toplamalidir.
Turkiye’de yetistigi yerler: Hemen hemen butun bolgelerde.
Kullanildigi yerler: Istah acar, hazmi kolaylastirir. Idrar sokturur. Vucuda rahatlik verir. Bobreklerdeki taslarin dusurulmesine yardimci olur. Karinda toplanan suyu soker. Karaciger sisligini indirir. Surubu cok besleyicidir.
alıntıdır