Kış aylarında bağışıklık sistemi zayıflar ve ozellikle gribal enfeksiyonlara karşı dayanıksız olur. Kışın bağışıklık sistemini guclendirici, soğuk algınlıklarına iyi gelen bir takım icecekleri bol bol tuketmeniz sizin sağlığınız acısından cok faydalı olacaktır. peki kışın hangi icecekleri icmeli?


Kış kelimesinin kulağımızdaki tınısı bile icimizi uşutmeye yeter. Kış mevsiminde olabildiğince katı ve sıcak yiyecekler, olabildiğince yoğun ve sıcak icecekler arar, tatlıya karşı her zamankinden daha istekli oluruz.
Kış mevsiminde su ihtiyacı yaza gore nispeten azalır, ancak bol miktarda su icmeye devam etmeliyiz. Ve oyle icecekler icmeliyiz ki vucudumuzdaki su dengesini sağlamakla birlikte metabolizmamızın kışa uyumunu kolaylaştırsın, kış hastalıklarına yakalanma ve kilo alma riskimizi azaltsın.
Su
Suyu aralarda, oğunde, yemek oncesi, yemek sonrası, az az veya cok cok, lıkır lıkır bol miktarda icelim. Her gun en az 1,5 litre (8 bardak) su icelim.
Ayran
Yoğurt ve suya tuz ilavesiyle yapılan ayran, besin değerinin yuksek olması ve yoğun mineral icermesi dolayısıyla yaz kış vazgecilmez iceceğimiz olmalıdır. Oğlen ve akşam yemeklerinde icecek sevenlerin, değişmez iceceği ayran olmalıdır.
Doğal maden suyu
Zengin mineral oranı ve asit iceriği ile vucudumuzun mineral dengesini sağlayan doğal maden suyunu, sade icebileceğimiz gibi, bol miktarda taze limon suyu ilave ederek de icebiliriz. Ayrıca ayran ile karıştırarak icmek de farklı bir lezzet yaratır.
Limonata
Limon icerdiği yoğun C vitamini ve folik asit sayesinde metabolizmamızın hızlı calışmasına destek verdiği gibi bağışıklık sistemimizi de guclendirir. Taze limonu suya ilave edip icine tatlandırmak icin bal karıştırarak yaptığınız limonata; besin değeri yuksek, sağlığınıza maksimum destek sağlayan, doğal, keyifli bir icecek olur.
Pekmezli şurup
Pekmezi sadece tatlı kaşığıyla ilac gibi veya tahine karıştırılarak ya da sade olarak ekmekle tuketilen sağlıklı bir yiyecek olarak duşunmeyin. 1-2 yemek kaşığı pekmezi, 1 su bardağı soğuk veya sıcak su ile karıştırarak keyifli, sağlıklı ve guclu bir icecek hazırlayabilirsiniz. Bu icecek cocuklarınız icinde sağlıklı bir meşrubat olarak da duşunulebilir.
Sut
Sut tuketmemiz gereken temel besin grubu yiyeceklerden biridir. Soğuk kış gecelerinde sıcak sutu sade olarak tuketebileceğiniz gibi icine cok az bal, tarcın ilave ederek de farklı ve sağlıklı bir lezzet oluşturabilirsiniz. Ayrıca kahve ile karıştırdığınızda da icimi guzel ve sağlıklı bir icecek olur.
Kekik cayı
Kaynamış su ile kucuk bir caydanlıkta karıştırarak ve demlenmesi icin 5- 10 dakika bekletilerek yapılan kekik cayı, kışın mide problemleri ile başa cıkmamızı sağlayan lezzetli bir icecek olur. Kekik cayı yaparken kekiği kaynatmamaya ozen gostermelisiniz. Cunku kekiği kaynatır ve yuksek ısıya maruz bırakırsanız tadı acı olur ve icmek zorlaşır.
Tarcın cayı
Tarcını diğer bitki caylarına tatlandırmak icin kullanabileceğiniz gibi cubuk tarcını uzerine kaynar su ilave edip biraz dinlendirdikten sonra hafif lezzetli bir cay oluşturarak tuketebilirsiniz.
Ihlamur cayı
Ihlamur kış mevsiminin yumuşak ve keyifli bir iceceğidir. Doğal ıhlamur yaprağını caydanlıkta demleyerek hazırlayarak en sağlıklı ıhlamur cayını yapmış oluruz.
Turk kahvesi
Kahve icerdiği kafein ile gunu daha enerjik ve konsantrasyonu yuksek gecirmemize yardımcı olur. Ayrıca iceriğinde bulunan flavonoidler de anti kanserojen etki gostermektedir. Her gun 1- 2 fincan Turk kahvesi icmek istediğimiz etkiyi gosterir; ancak daha fazla tuketmek vucudunuzu yormanıza neden olur.
Siyah cay
Uyarıcı etkisi ile cay toplumumuzun vazgecilmez iceceğidir. Klasik olarak caydanlıkta hazırlanan, iyi demlenmiş cayın icimine doyum olmaz. Cayın cok fazla beklememesi, demliğin direk kaynatılmaması gerekir. Acık siyah cayı taze limon suyu ilave ederek tuketmek, sağlığımız acısından tam puan alan bir icecek olur. Şekersiz olarak cayı daha fazla tuketebilmekle birlikte, şeker kullanıyorsanız şeker tuketiminde dikkatli olmalı, gunde 1-2 tatlı kaşığı şekerden fazlasını kullanmamaya ozen gostermelisiniz.
Genişletmek icin tıkla ...