zeka acıcı bitki cayları,zekaya iyi gelen bitki cayları,zeka geliştirici bitki cayları,zihin acıcı bitki cayları hakkında bilgiler

Zihni acmak, hafızayı kuvvetlendirmek ve konsantrasyonu arttırmak icin tavsiye edilen bitki cayları hakkında yaptığım araştırmaya gore, uzmanların ve universitelerdeki calışma gruplarının en cok onerdiği bitkiler ginkgo biloba, ginseng, biberiye ve yeşil cay.
Ozellikle, dunya uzerinde hala bulunabilen en eski bitkilerden biri olan ginkgo’nun beyin fonksiyonlarını hızlandırması, hafızayı ve konsantrasyonu arttırması uzerine yapılan bilimsel araştırma sonuclarının hemen hepsi olumlu.
Tabii bu cayları tuketirken dikkati elden bırakmamak lazım, cunku orneğin yeşil cay konsantrasyonunuzu arttırırken icindeki kafein nedeniyle uykunuzu kacırabilir. Şimdi zihni acan bitkisel caylara daha yakından bakalım.





Ginkgo Biloba
Yuzlerce yıldır geleneksel ve bitkisel tıp uygulamalarında kullanılan ginkgo bitkisi, beyin gucunu ve konsantrasyonu artırmak icin onerilen bitkiler arasında ilk sırada geliyor. Hatta bazı calışmalar bitkinin Alzheimer hastalığı icin potansiyel olarak etkili bir tedavi olabileceğinin altını ciziyor.
2002 yılında “Neuropsychobiology” adlı dergide yayınlanan bir makaleye gore, Alzheimer hastalığı olan ve ginkgo ozutu ile tedavi edilen hastalarda bilişsel işlevlerde onemli bir gelişme olduğunu gosterdiği belirtiliyor.
“Psychopharmacology” adlı bilimsel gergide yayınlanan bir diğer araştırmaya goreyse ginkgo biloba’nın uzun ve kısa sureli bellekte belirgin bir gelişme sağladığı kaydedilmiş. Bitkinin aşırı tuketimi nedeniyle gorulebilecek yan etkileri arasında ise baş donmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı bulunuyor.
Ginkgo Biloba Cayı Nasıl Yapılır? Eğer cayı taze ginkgo yapraklarından yapacaksanız 3-5 adet yaprak, kurutulmuş ve ufalanmış yapraklardan yapacaksanız 1-2 cay kaşığı ginkgo yeterli olacaktır. Kuru veya taze yaprakları bardağa koyup uzerine kaynamış suyu dokun. 10 dakika bekledikten sonra suzup icebilirsiniz.
Sibirya Ginsengi
Ginkgo gibi cok uzun zamandır, ozellikle batı, Rus ve Cin kulturlerinde kullanılan Sibirya ginsengi uzerine yapılan araştırmalarda bitkinin enerjiyi artırdığı, genel sağlığa fayda sağladığı ve hafızayı guclendirdiği belirtiliyor.
Diğer ginseng turleri olan Amerikan ginsengi ve Asya ginsenginin de hafıza ve stres uzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor ancak bu bitkilerin baş ağrısı ve sindirim sistemi sorunlarına yol acabileceği, duzenli olarak kullanılan bazı ilaclarla etkileşime gecebileceğinin altı ciziliyor.
Ginseng Cayı Nasıl Yapılır? 1-2 cay kaşığı toz ginseng kokunu ya da kurutulmuş ve ufalanmış ginseng yaprağının uzerine 1 bardaklık kaynamış suyu dokun ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Once 1 cay kaşığı ginsengi kullanabilirsiniz. Eğer cayın demli olmasını isterseniz 2 cay kaşığı kullanın.
Yeşil Cay
Son yıllarda ulkemizde de populerlik kazanan yeşil cayın, ceşitli kanser turlerine karşı korumadan tansiyonu duşurmeye, sindirim sistemi sorunlarının tedavisinden stresi azaltmaya kadar pek cok faydası bulunuyor.
Tum bunlara ek olarak yapılan bazı calışmalar yeşil cayın anlama ve muhakeme yeteneğini arttırdığı ve konsantrasyonu kolaylaştırdığı belirtiliyor. “Journal of Nutrition” dergisinin Nisan 2006 sayısında, yeşil cay icinde bulunan kateşinlerin bilişsel oğrenme yeteneğini geliştirdiği ve bellek zayıflamasını geciktirdiğine yer verilmiş.
Ancak bu araştırmaların coğu hayvanlar uzerinde yapılmış ve doğrulanması icin daha fazla araştırma gerektiği uzmanlar tarafından soylenmekte.
Yeşil Cay Nasıl Yapılır? 1 bardak yeşil cay icin 1-2 cay kaşığı kurutulmuş yeşil cay yaprağı yeterli olacaktır. Suyu kaynattıktan sonra oda sıcaklığında 4-5 dakika bekletin ve daha sonra cayın uzerine dokun. 2-3 dakika demledikten sonra icebilirsiniz. Daha uzun sure demlerseniz cayın tadı biraz acılaşabilir.
Biberiye
Daha cok yemeklere tat vermek amacıyla kullanılan biberiye aynı zamanda hoş kokusuyla konsantrasyonu arttırıyor ve hafızayı guclendiriyor. Birleşik Krallık’ta 144 kişi uzerinde yapılan bir araştırmayla, iş yerinde biberiye bitkisi kokusu bulunanların bulunmayanlara gore hafıza testlerinde daha başarılı oldukları belirlenmiş. Biberiye cayı ise hem size bu faydalı kokuyu, hem de baş ağrılarını hafifletmeyi, stresi azaltmayı ve beyne daha fazla oksijen taşınmasını sağlayabilir.
Biberiye Cayı Nasıl Hazırlanır? 5 gram kadar taze biberiyeyi suya atın ve kaynatın. Ocağın uzerinden aldıktan sonra 10 dakika kadar demleyin.