Arkadaşlar merhaba.
2013 yılından beridir Android cihaz kullanan biri olarak, son kullandığım cihaz da bozulunca canıma tak etti ve artık farklı urunlere yonelmek istedim.
Karşıma SE 2020 modeli cıktı ve neredeyse 1 ay her ayrıntısına kadar araştırdım, en sonunda cihazı almaya karar verdim ve birkac gundur kullanmaktayım. Cihazı araştırırken surekli yanlış bilgiler veren veya telefonu kullanmadan kotu yorum yapan arkadaşlar dolayısıyla bazen telefonu almak vazgectiğim oluyordu ama ben bugun bu yanlış anlaşılmaları duzeltmek icin bu konuyu acmaya karar verdim, cok uzatmadan kendi deneyimlerimle objektif bir şekilde telefonun artılarını ve eksilerini yazacağım.

İlk ve en onemli konu bataryası ve pil performansı: 8 Nisan 2021, sabah 07:45'te %100 olarak şarjdan cektim. Oyun oynamadan hucresel veriyle ortalama-yoğun şekilde sosyal medya kullanımı ile akşam saat 20:00'de eve vardım. Eve vardığım zaman şarjım %10 kalmıştı ve bence bu gayet iyi bir değer ama objektif bir yorum yapacağımı soylemiştim oyun veyahutta goruntulu konuşma gibi guc gerektiren olaylar sırasında gercekten hızlı bir şekilde pil tuketiyor o yuzden telefondan beklentiniz gunluk kullanımdan fazlasıysa kesinlikle iPhone SE 2020 modelini tercih etmemelisiniz. Bu konuda kafası karışık arkadaşlar olursa ayrıyeten yardımcı olacağım.

Kamera: Bu konu hakkında konuşmaya gerek bile yok kamerası gercekten muhteşem. İnternette rastladığım bilgiler ne kadar doğrudur bilemem ama arka kamerası icin iPhone 11, on kamerası icin iPhone 8 kamerası kullanılıyor denmiş, işin teknik boyutlarını bir tarafa bırakacak olursak sırf kotu cıktığım icin fotoğraf cekmeyi sevmeyen biriyimdir ama SE 2020 modeline gectiğimden beri saat başı fotoğraf ceker oldum. Tek kamera olması sizi yanıltmasın bence kamerasının tek eksiği gece modu olmaması.

Kronik sorun(?): Telefonu almadan once Wi-Fi sorunu yaşayan arkadaşlara denk geliyordum, ben herhangi bir sorun yaşamadım evin her odasından sorunsuz bir şekilde bağlantı sağlıyorum hatta aynı mesafeden cift anten Wireless kullanan bilgisayarım 20 Mbps download alırken SE 40 Mbps download almakta. Tabii bu demek değil ki ben sıkıntı yaşamadım diye kimsenin başına gelmeyecek, gelebilir ama başınıza boyle bir olay gelirse bunun normal bir olay olmadığını bilin ve servisle iletişime gecin.

Ekran boyutu ve Touch ID(?): Bildiğiniz uzere SE modelinin ekran boyutu 4.7 inc ve ekran kasa oranı duşuk. Her zaman soyluyorum bunu, gunumuzde gercekten başarısız bir girişim bu model icin, ama telefonun artıları, eksilerine daha fazla geldiği icin buna goz yumabildim. Elim neredeyse 15-16 yaşlarındaki bir cocuk ile aynı boyutlarda olduğu icin ben telefonu kullanırken herhangi bir sıkıntı cekmiyorum kucukluğune alışmam icin bir zaman gecmesi gerekecek ama sizin eliniz orta-buyuk boyutlardaysa telefon eliniz de oyuncak gibi durabilir. Touch ID meselesine gelecek olursak acıkcası ben Face ID kullanımındansa Touch ID'yi her zaman tercih ederim. Parmak izini hissettiğim kadarıyla 1 saniyenin altında bir sureyle okuyor, inanılmaz hızlı. Hissiyatı ise cok guzel zaten orada fiziksel bir tuş yok haptic touch dediğimiz ozellik cok iyi hissettiriyor kullanırken.

Tasarımı: Benim bu telefonu almamdaki amacım arkada ki elma logosunu dışarıya servis etmek değil o yuzden eski tasarım olmasına cok takılmadım, siz eski tasarım dediğime bakmayın kırmızı rengini satın aldım ve gercekten bir renk, bir tasarım bir telefona bu kadar uyumlu olabilir.

Aklıma gelen konular şimdilik bu kadar kıssadan hisse diyeceğim şudur ki her zamanki iOS stabilliği, cok guzel bir kamera ve yoğun kullanımı cıkartmayacak bir bataryayla satışta olan bu telefonu sadece ne istediğini bilen arkadaşlar satın almalı.