Kimlerde daha cok curuk olur? Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda curukler oluştuğuna gore herkes icin bir tehlike var demektir. Ancak beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin oranı cok yuksek olanlar bir de sularında florur oranı cok duşukse cok daha fazla curuk tehlikesi altındadırlar. Bakteri plağı tarafından oluşturulan aside karşı tukuruk doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına curuğu onleyemez.Tukuruk akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da ilaclar da curuk oluşumunu hızlandırmaktadırlar. Bu nedenle de dişhekimleri tukuruk akışını artırdığı icin şekersiz sakızları sıklıkla onerirler.
Curuk Aşısı Var mıdır?
Hayır... �Ama gazetelerde okuyoruz� diyeceksiniz. Biraz once size curuğun cok sebebe bağlı bir hastalık olduğunu soyledik. Neye karşı, hangi etkene karşı aşı hazırlanacak? Bilim adamları yaklaşık elli yıldır bu konuda calışmaktadırlar.
Curuğe karşı antibiyotik var mıdır?
Curuğu durduracak bir antibiyotik yoktur. Ustelik, antibiyotikler cocuklarda oluşum doneminde dişlerin uzerine cokelerek onları boyarlar ve gri-kahverengi, morumtırak renk almalarına neden olurlar.