Bu konu; Adet Gunu Gecikme Sebepleri hakkında bilgiler vermektedir.


Sevgili melekler, zaman zaman kadınların regl tarihlerinde gecikmeler yaşanabilir. Bu gecikmeleri nen guzeli elbette ki gebelik durumudur. Ancak bazı rahatsızlıklar da reglin gecikmesine sebep olabilirler. Bu sayfamızdaki makalede sizlere regl gecikme nedenlerinden bahsedeceğiz...






1. Stres

Stres hayatınızdaki bircok şeyi etkileyebilir ve buna adet duzeniniz de dahildir. Bazen o kadar cok stres ve gerginlik yaşarız ki vucudumuz GnRH adı verilen bir hormonun (cinsiyet hormonlarının salınmasını uyaran hormon) seviyesini azaltır. Bu hormonun azalması yumurtlamamaya ya da adet olmamaya neden olur. Yeniden eski duzeninize donebilmeniz icin rahatlamanız ve gevşemeniz gerekir. Bu durumda, doktorunuzla konuşmak ve stresinizi azaltmak icin birlikte calışmak faydalı olacaktır.
2. Hastalık

Gecirdiğiniz ani, kısa ya da uzun sureli bir hastalık, adetinizin gecikmesine neden olabilir. Bu durum genellikle gecicidir. Hastalığınız iyileştikten sonra, adetleriniz eski duzenine girecektir.
3. Gunluk programınızdaki değişimler

Rutin ve duzenli programınızda değişiklik yapmak, biyolojik saatinizi etkileyebilir. Adetinizin gecikmesinin nedeni, cok uzun saatlerinizi iş yerinde gecirerek, uykusuz kalmanız olabilir.
4. Kullandığınız İlaclar

Yeni ve farklı bir ilac kullanmaya başlamanız, adetinizin gecikmesine ya da gelmemesine sebep olabilir. Doktorunuzla kullandığınız ilacların bu yan etkisi hakkında konuşun. Bu, bazı doğum kontrol yontemlerinde sık gorulen bir durumdur.
5. Fazla kilolu olmak

Cok fazla kilonuzun olması, hormonsal olarak adet dongunuzu değiştirebilir ya da tamamen durmasına sebep olabilir. Bircok kadın biraz kilo verdiklerinde normal dongulerine ve doğurganlıklarına geri doner.
6. Fazla zayıf olmak

Vucudunuzdaki yağ oranı yeterli duzeyde değilse, duzenli adet olamayabilirsiniz ya da adet dongunuz tamamen durabilir. Bu duruma amenore adı verilir. Genellikle biraz kilo almak adet duzeninizin eskiye donmesini sağlar. Bu durum, aşırı derecede spor yapan ya da profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en sık gorulen nedenidir.
7. Yanlış hesaplama

Adet dongusu kadından kadına farklılık gosterebilir. Ortalama adet dongusunun 28 gun olduğu soylense de bu her kadın icin gecerli değildir. Bazen adetinizin geciktiğini sandığınız zamanlarda yalnızca yanlış hesap yaptığınızı fark edebilirsiniz. Adet dongunuz duzensizse ve ne zaman yumurtladığınızı biliyorsanız, yumurtladığınız gunden iki hafta sonrasında adetinizin gelmesini beklemelisiniz. Bu şekilde adet dongunuzu daha kolay takip edebilirsiniz.
8. Perimenopoz (menopoza geciş donemi)

Perimenopoz, ureme doneminden, uretken olmadığınız doneme geciş yaptığınız zamana verilen isimdir. Bu donemde adetiniz daha az ya da daha cok gelebilir veya daha sık ya da daha seyrek adet olabilirsiniz. Eğer hamile kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol yontemi kullanmaya devam etmenizde fayda vardır. Cunku bu donemde doğurganlığınız hala devam etmektedir.
9. Menopoz

Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet gormeyeceğiniz bir donemdir. Menopoza doğal bir şekilde girebilirsiniz. Ancak bu durum, hiserektomi (rahmin alınması) gibi cerrahi olarak ya da kemoterapi gibi kimyasal yollarla da gercekleşmiş olabilir.
10. Hamilelik

Nihayet! Evet, adetinizin gecikmesinin sebebi hamile kalmış olmanız olabilir. Basit bir gebelik testi adetinizin gecikmesinin nedeninin, hamilelik olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Gebeliğin oğrenilmesi icin yapılan idrar ve kan testleri vucudunuzda hCG hormonu (gebelik hormonu) olup olmadığını kontrol eder.
Peki bundan sonra ne yapmalısınız?

Eğer hamileyseniz hemen doktorunuzu ya da ebenizi arayıp bir doğum oncesi (prenatal) randevusu almalısınız. Sizi muayenehaneye cağırmaları biraz zaman alabileceğinden, onları hemen aramanız sizin icin faydalı olacaktır.

Gebelik testiniz negatif cıktıysa, bircok test bir hafta bekleyip yeniden gebelik testi yapmanızı tavsiye eder. İkinci test de negatifse ve neden adetinizin geciktiği hakkında bir fikriniz yoksa fiziksel muayene icin hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz size birkac kan testi yapabilir ya da bazen Provera gibi, gecikmiş adetin gelmesine yardımcı olan bir ilac verebilir.