rahim ameliyatı sonrası beslenme
rahim ameliyatı, sonrası, sonrası beslenme, sonrası cinsellik


Jinekolog Op. Dr. Hakan Topalismailoğlu'ndan rahim ameliyatına dair bilgiler sunuyoruz bu yazımızda sizlere Melek'ler.





Histerektomi ,Rahim ameliyatı, rahim operasyonu nedir?


Histerektomi rahim alınması operasyonudur. Menopoz sonrası veya menopoza yakın yaşı olan kadınlarda genellikle beraberinde yumurtalıklar da alınır. Eğer yaş 40'ın altında ise ve yumurtalıklarda gozle gorulen sorun yoksa en azından biri bırakılır.

Hangi durumlarda rahim cıkartılması ameliyatı yapılır?

u Uterus (rahim) myomları: Myomlar kadınlarda en sık karşılaşılan iyi huylu tumorlerdir ve bu yuzden histerektomilerin cok geniş bir bolumunden sorumludurlar. Myomlar anormal kanama, pelvik ağrı veya bası gibi şikayetlerden ameliyat gerektirir.

u Duzensiz kanamalar: Bu tur hastalarda ilac tedavisi etkili olmazsa veya hasta ilac tedavisini kabullenemezse ameliyat duşunulur.

u Adet ağrılarının şiddetli olması

u Kasık ağrıları, rahim sarkması, kanser oncesi belirtiler:

u Doğum kompliksyonları: Acil histerektomiler daha ziyade doğumla ilgili komplikasyonlarda uygulanır. Doğum sonrası rahim kanamasının durdurulamaması, tamir edilemeyen rahim yırtıkları, bebeğin eşinin-plasentanın ayrılmaması olgularında gerekli olabilir.

u Ayrıca; Endometriozis (Rahim icinde bulunması gereken rahim ici zarının rahim dışında bulunması), rahim ve yumurtalık kanseri, iyi huylu yumurtalık tumorlerinde histerektomi yapılabilir. Rahim ve yumurtalıkları tutan ciddi enfeksiyon ve abse gelişiminde histerektomi gerekebilir.

Histerektomi icin kullanılan cerrahi teknikler nelerdir?

Histerektomi 3 turlu yapılır;

u Total histerektomi (Rahmin tamamı cıkarılır): Rahim ve serviks (rahim kanalı ve ağzı) birlikte cıkarılır.

u Radikal histerektomi (bazı kanser turlerinde yapılır): Uterus, serviks, destekleyen bağları, vagenin ust kısımları ve bazı lenf bezleri cıkarılır.

u Subtotal histerektomi (kısmi histerektomi) : Sadece rahimin govde kısmı cıkarılır. Serviks (rahim kanalı) yerinde kalır. Rahim ağzının bırakılması kadını ilerde bu bolgeye ait problemlerin riskine sokar.

Histerektomi uygularken operator sıklıkla alt karında yatay olarak kasık tuylerinin hemen ustunde yada nadiren dikey olarak gobekten tuylerin hizasına kadar bir kesik yapar. Her iki ameliyat da 1-2 saat surer.

Histerektomi sırasında yumurtalıklar da cıkarılmalı mıdır?

İstatistiklere gore histerektomilerin % 35'inde yumurtalıklar cıkarılmamaktadır. Bazen sadece tek yumurtalık cıkarılır. 45 yaşından sonra yapılan histerektomilerde yumurtalıklar da birlikte sıklıkla cıkarılırlar. Burada amac hastayı ileride yumurtalık kokenli bir problemden dolayı bir ameliyattan korumaktır. Ayrıca yumurtalıklara ait bir bozukluk varsa bir veya iki yumurtalık genc hastada da cıkarılabilinirYumurtalıklar cıkarıldığında yumurtalıklardan salgılanan ostrogen (kadınlık hormonu) hormonu cok azalır ve menopoz başlar. Buna cerrahi menopoz denir. Ani ve şiddetli menopoz şikayetleri (sıcak basmaları, vaginal kuruluk hissi, baş donmesi, gece terlemeleri, kabızlık, depresyon gibi) ameliyattan hemen sonra başlayabilir. Sadece rahim cıkarıldığında hasta ameliyattan sonra adet gormez, ancak yumurtalıklar yerinde kalırsa hastanın bu tur şikayetleri olmaz.
Yumurtalıkların da cıkarıldığı hastalarda eksilen hormonun takviyesi ile şikayetler azaltılabilir. Ozellikle genc yaşta yumurtalıkların cıkarıldığı hastalar mutlaka bu hormon tedavisini almalıdırlar.

Cerrahiden sonra normal hayata donmek uzun surer mi?

Genellikle cerrahi işlemin tekniğine gore ve ameliyat nedenine gore değişmekle birlikte histerektomi sonrası hastanede kalma suresi 2 gecedir. Normal aktivitelere tam olarak donmek 4-6 hafta surebilir. Ancak hastaların coğu birinci haftanın sonunda iyi hissetmektedir.
Dikişlerin tam iyileşmesi icin hasta ameliyattan sonraki 6 hafta icinde fazla ağırlık kaldırmamalıdır. Ameliyat sonrası 6 hafta icinde cinsel ilişki tavsiye edilmez.
İlk ve ikinci hafta cok yorucu aktivitelerden kacınmalı ve aktivite seviyesini yavaş yavaş arttırmalıdırlar. Banyo duş alma şeklinde olmalıdır. İdrar ve gaita yaparken ıkınmaktan kacınılmalıdır. Eğer vajinal kanama veya ateş olursa doktora haber verilmelidir.

Unutmayın!

Histerektomi sadece rahmin cıkarılmasıdır. Histerektomi ameliyatı olan kadınlar bir daha hic adet goremez. Cinsel ilişkiyi sağlayan organ rahim değil vajinadır. Histerektomi sırasında vajinaya dokunulmadığı icin cinsel ilişki kurulmasında hicbir farklılık ortaya cıkmaz. Birlikte yumurtalıklar cıkarılmadığı takdirde adet gorulmediği halde menopoza ait belirti ve komplikasyonlar oluşmaz. Şayet birlikte yumurtalıklar da cıkarılmış ise operasyon sonrası cerrahi menopoz tablosu gelişir ve hormon replasman tedavisi hemen başlatılmalıdır.



e-jinekolog.com