kadın hastalıkları
Daha ziyade kadınların muzdarip oldukları ve kadınlarda sık gorulen hastalıklardan bahsetmek istiyoruz sizlere melekler. Eğer bu hastalıklar hakkında bilinclenirsek, kendimizi daha iyi koruruz. Gerekli muayenelerimizi rutin olarak yapar ve yaptırırsak, bizim icin riskler ortadan kalkar. Bakalım biz kadınlar en cok hangi hastalıklara yakalanıyor muşuz?


Obezite
Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla “Şişmanlıkî, vucutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya cıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.Diyet sıkıntılı bir kelimedir. Arapcada Suclunun odediği paha, değer Fransızcada ;Sağlığı korumak veya duzeltmek amacıyla uygulanan beslenme duzeni, perhiz, rejim, İngilizcede Gunluk gıda alımını oluşturan maddelerin tumu olarak tanımlanır. Kilo problemi olan kadınların surekli kısıtlamalı gıda ya da farklı ozellikte yemek duzeni uygulaması yanlıştır. Zayıflama diyeti diye bir şey yoktur. Diyetler sadece hastalıklar icin vardır. Eğer bir kişinin biyokimyasal bir sorunu yoksa yani tiroid bezleri fonksiyonları iyi calışıyorsa, beynindeki leptin hormonu iyi calışıyorsa, kilo vermemesi icin hicbir neden yoktur. Hastalığı olmayan insanlar icin hesap cok basit Yediğinden fazla harca, kilo alma. Ama bunları yapmasına rağmen kilo vermekte zorluk yaşıyorsa doktor başvurusu ile hastalık araştırılması doğru uygulama olacaktır.
Kalp Hastalıkları
Kadınlarda kalp krizi gorulme sıklığı sanılanın aksine erkeklerden az değildir. Ozellikle 60 yaşından sonra kadınlar erkeklerle eşit duruma gelmektedirler. Bunun yanında kadınlarda olumsuzluk hastalığın tanınması ve tedaviye yanıtta da devam etmektedir. Araştırmalar, ilk kalp krizini izleyen 1 ay icinde olum riskinin, 6 ay icinde de olum riski ve yeniden hastaneye yatma gereksiniminin erkeklere gore kadınlarda daha yuksek olduğunu gostermektedir. İlk kalp krizinden sonra kadınlarda olum riskinin erkeklere gore p daha fazla olduğu saptanmıştır.
Anemi
Ekonomik ve sosyal nedenlerle sağlık hizmetlerine erişemeyen kadınlarımızda kansızlığın nedeni genellikle beslenme ve bilgi eksikliği iken, ust sosyoekonomik grupta yer alan kadınlarımızda fit olmak adına, yani estetik nedenlerle ya da vejetaryen diyetten oturu et yememekten kaynaklanan sosyetik anemi gorulebiliyor. Kansızlık vucudun direncini duşuruyor, beyin yeterince beslenemiyor, tansiyon duşuyor. Yorgunluk, halsizlik, depresyon, enfeksiyona eğilim gibi başka arazlar ortaya cıkıyor. Kadınlar coğu kez yavaş yavaş ortaya cıkan şikayetleri kanıksıyor. Kendi normali bu zannederek yaşıyor. Kan sayımı, demir, demir bağlama kapasitesi, gaitada gizli kan testi, b12 vitamin duzeyi, folik asit vitamin duzeyi olcumu yapılarak basit tarama yapmak mumkun olabilir. Basit bir kan testi ile saptanacak bu tur anemilerin tedavisi de aslında basit. Soruna gore beslenme alışkanlığını değiştirilmesi, dışarıdan demir, B12 ya da folik asit takviyesi ile yıllardır suren problemlerden kurtulabilirsiniz. Halsizlik, yorgunluk ve depresyon gibi problemlerin ortadan kalktığın şaşkınlıkla gozleyebilirsiniz.
Bel Ağrısı
Bir gun okullarda Doğru Oturma dersleri verilmeye başlandığında azalması beklenen bir şikayettir. Belimiz omurganın en cok yuk taşıyan bolgesidir. Bel ağrısı en sık rastlanılan ağrı nedenlerindendir. İnsanların yuzde 80ninin hayatlarının bir doneminde mutlaka bel ağrısı deneyimi vardır. Bel ağrıları bircok ulkede iş gucu kayıplarında ikinci sırada yer almaktadır ve uretimin azalmasına neden olur. Ozellikle gebelik donemi yaşayan ve doğum yapan kadınlarda bel bolgesi etkilenir. Ağırlık merkezi değiştiğinden bel ağrılarına yatkınlık erkeklere gore daha fazladır. Gebelik ve doğum oncesi bel kaslarını kuvvetlendirmek, gebelik ve doğuma uygun egzersizler yapmak, sakınılması gereken hareketleri yapmamak koruyucu tedavi olacaktır.
Kemik Erimesi (Osteoporoz)
Kemiklerimiz sadece sut ve yoğurt ile gerekli yoğunluğa erişemez, cunku sadece kalsiyumdan oluşmuyor. Kemik yapısında kalsiyum yanı sıra kollojenler, magnezyum, fosfor, K, B, C vitaminleri, folik asit, proteinler gibi yapıtaşları da onemlidir. Menapozda ostrojen hormonu azalınca kemik eriten hucreler daha fazla calışır. Hic şikayet olmaksızın olabileceği gibi ozellikle sırtta kemik veya kaslarda ağrılar olabilir. Yuk taşımayla şiddetlenebilir. Uzun sure devam eden kunt ağrılar olabilir. En onemli tedbir varsa şikayetlerimiz doğru tespit edip doktorumuzla paylaşmaktır. Bazı mineral, vitamin hormon ve kan biokimya testleri, ceşitli grafiler ve kemik olcumu doktor tarafından istenebilir.
İdrar Kacırma
İdrar kacırma, kadınların sosyal hayatını oylesine kısıtlıyor ki, sıkıştığında tuvalete yetişememe ve kotu bir kaza yaşama korkusuyla coğu eve kapanıyor ve dışarı cıkmamayı tercih ediyorlar. Oysa ilac dunyasındaki gelişmelerle idrar kacırmaların onemli bir bolumunu artık ilacla tedavi etmek mumkun. Kimi zaman da operasyon gerekiyor.
Rahimağzı Kanseri
İstatistiklere gore 250 bin kadın her yıl bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ortalama oluşma yaşı 50dir. Cinsel ilişki sonrası kanama gorulmesi ilk işaret olabilir. Adet duzensizlikleri, kotu kokulu akıntı, karın alt bolge ağrıları yapabilir. Kansere donuşmeden erken donemde yakalanması pap-smear testi ile mumkundur. Bu yuzden, butun kadınlara yılda bir defa smear testi onerilmektedir.
Meme Kanseri
Erken tanı icin temelde onerilen ve birbirlerini tamamlayan uc yontem var: Bunlardan ilki, Kendi Kendine yapılan Meme Muayenesidir. 20 yaş sonrasında her kadın adetin 7-10 gunleri arasında ayda bir kez memelerini muayene etmelidir. Ayrıca 20 - 40 yaş arasında 1-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren de yıllık olarak doktor kontrolunde meme muayenesi yaptırılmalıdır.