

Endometrium kanseri olan coğu kadında erken belirtiler vardır. Bu belirtiler:
• Anormal vajinal kanama, lekelenme veya akıntı: Menopozdaki kadınlarda ozellikle onem taşır. Hala adet gormekte olan kadınlarda ise duzensiz adet kanamaları şeklindedir. Menopoz sonrası kanaması olan veya 40 yaş sonrası artmış vajinal kanama şikayeti olan tum kadınların rahim kanseri olma olasılığına karşı doktora başvurması gerekmektedir. Ayrıca periyodik jinekolojik muayeneler sırasında transvaginal ultrason ile rahim ic zarı (endometrium) kalınlığı olcumu de rahim kanseri hakkında fikir verebilmektedir. Menopoz sonrası yıllarda kalınlaşmış bir endometrium saptanırsa kanser acısından değerlendirilmelidir. Kanlı olmayan vajinal akıntı da bir bulgu olabilir, endometrium kanserine bağlı akıntıları %10’u kanlı değildir.
• İdrar yaparken yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı,
• Pelvik bolgede ağrı veya kitle
Yukarıdaki belirtilerin herhangi birinin varlığında jinekologa başvurulmalıdır. Jinekolog endometrium kanseri şuphesi duyduğunda endometrial biopsi ya da kuretaj yoluyla rahim icinden bir miktar doku alıp patolojiye gonderir. Alınan parca patolog tarafından değerlendirildiğinde kanser varsa tipi ve derecesi raporda bildirilir. Kanserin derecesi arttıkca hastalığın yayılma ve tekrarlama olasılığı artar.
Endometrial kanser tanısında transvajinal ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT), magnetik rezonans goruntuleme (MRG) ve pozisyon emisyon tomografisi (PET) gibi goruntuleme yontemleri de gerektiğinde uygulanabilir. Ayrıca endometrium ve over kanserlerinde kanda CA125 aşırı artar, hastanın takip ve tedaviye yanıtını değerlendirmede bu test kullanılabilir.
Endometrial kanseri yayılırken ilk olarak tupler, yumurtalıklar ve lenf nodlarına ilerler. Serviks, vajina ve akciğerlere de yayılabilir. İlerlemiş kanser mesane ve kalın bağırsağı tutabilir.
Endometrium kanserlerinin %75-80’i Endometrioid adenokarsinomdur. Diğer tipler artmış nuks veya uzak metastaz riski taşır. Adenosquamoz karsinom (%6.9), seroz papiller karsinom (%10 dan az) , clear cell karsinom (%5.7), small cell ca (%1) tipinde prognoz kotudur. Meme karsinomu uterusa en sık metastaz yapan ekstragenital tumordur. Mide tumoru, malign melanom, akciger tumoru, kolon tumoru, pankreas tumoru ve bobrek tumoru de gittikce azalan sıklıkla uterusa metastaz yapabilir.
Endometrium kanserinin tedavisine karar verirken kanserin tipi, derecesi, evresi, hastanın genel sağlık durumu ve kişisel tercihleri goz onune alınır. Endometrium kanserinde cerrahinin amacı kanserli dokuyu vucuttan mumkun olduğunca cıkartmaktır. Bu nedenle rahimin total cıkarılması (histerektomi) temel prensiptir. Tupler ve yumurtalıklar cıkartılır. Cok erken evre olgularda (tumor uterusta sınırlı ve derin myometrial invazyon yok) yalnızca rahmin ve yumurtalıkların alınması (TAH+BSO) ve periton yıkama sıvısının sitolojik incelemesi yeterli olur. Geri kalan diğer evrelerde , pelvik ve paraaortik lenf bezlerinden biopsi yapılır ve patolojik değerlendirmeye alınarak hastalığın yaygınlığı saptanır. Bulgulara gore postoperatif donemde tedaviye radyoterapi ve/veya kemoterapi eklenmesi planlanır.