somatoform nedir
Eskiden sadece “histeri” olarak bilinen ancak, bugun organik bir arızaya dayanmayan hastalık şikayetleri icin kullanılan “somatoform bozukluklar” , psikiyatride teşhisi ve tedavisi en zor hastalıklar arasındadır.



Bu gruptaki bozukluklardan bazıları:
- Somatizasyon bozukluğu: Defalarca aynı şikayetten değişik doktorlara başvurduğu, cantası recete ve ilacla dolu olduğu halde, hasta derdine care bulunamadığından, hastalığının devam ettiğinden yakınmaktadır. Hasta şikayetini anlatırken abartılı ve dramatik bir dille anlatır. Karın ağrısı, hazım bozukluğu, ağrılı aybaşı, cinsel başarısızlık, sırt ağrıları, baş donmesi, goz bozukluğu, kalp carpıntısı, solunum gucluğu, ses kaybı (afoni) , idrar yapamama (anuri) , kasları hareket ettirememe (paralizi) gibi belirtiler gorulur. Bu şikayetler otuz yaşından once başlar, hayatının geri kalan kısmını hasta olarak gecireceğine inanır.

- Konversiyon Bozukluğu:
Bilinen herhangi bir fizik bozuklukla acıklanamayan ve organik bir arızaya rastlanmayan ancak fizik bozukluk belirtileri veren şikayetlerdir. Korluk, sağırlık, bir tunelden veya borudan bakıyormuş gibi gorme bozukluğu, sesini kısmen veya tamamen kaybetme, kaslarını hareket ettirememe, epileptik nobetlere benzer bayıma nobetleri, hislerde donukluk, idrar tutukluğu başlıca şikayetlerdendir.
Bayılma şeklinde gorulen histerik konversiyon, epilepsi nobetinden şu ozellikleri ile ayırt edilir.
1-Hasta bayılma sırasında yaralanmamak icin tehlikesiz bir yer secer.
2-Bayılma sırasında dilini hic ısırmaz.
3-Krizler epilepsideki gibi ritmik ve otomatik olmayıp, kaba cırpınmalar şeklindedir.
4-Baygınlık suresi epilepsi suresinden daha uzun olup, ayıldığı zaman hastanın şuuru yerindedir. Halbuki epilepsi krizinin sonunda hastanın şuuru bir muddet bulanık kalır.
5-Histeri krizinde, hasta coğu zaman nobet sonunda ağlayarak deşarj olur. Sıkıntıdan kurtulduğu icin krizden şikayetci değildir. Epilepsi krizinin sonunda ağlama yoktur.
6-Yine konversionda idrar kacırma olamaz.

- Psikogenik Ağrı Bozukluğu:
Hastanın ağrıdığından şikayet ettiği organ veya sistemde fiziki bir arızaya rastlanmaması, sinirlerde herhangi bir iltihap veya zedelenmenin gorulmemesi “psikogenik ağrı bozukluğu” teşhisini kuvvetlendirmektedir. Hastanın şikayeti sırasında abartılı bir dil kullanması sıkıntılı ve depresyonlu bir tip sergilemesi teşhiste yardımcı unsurlardır.

- Hipokondriasis:
En kucuk bir işareti, bir oksuruğu, terlemeyi, soğuk algınlığını, ufak bir sivilce veya yarayı ciddi ve buyuk bir hastalığın işareti sayma bozukluğudur. Verilen butun tıbbi teminatlara rağmen hastalık korkusu devam eder.

- Atipik Somatoform Bozukluğu:
Yukarıda belirtilen bozuklukların dışında kalan, ilac veya fizik mudahalelerle tedavisi mumkun olmayan, psikolojik sebeplerin ağır bastığı tahmin edilen her turlu abartılmış şikayetlerdir.