Ulke Almanya, 70 yaşın uzerinde yalnız yaşayan iki eş, bir gun bir not bırakıyorlar ve birlikte olumu seciyorlar. Notta , "34 yıldır kapıcıdan başka kapımızı calan olmadı, artık yaşamak anlamsızdır" cumlesi yer alıyordu.
Ulke Turkiye, yer İstanbul. Bir kutu ilacla yaşamına son veren 17 yaşındaki genc şu notu bırakıyor: "Beni sevmediniz, beni anlamadınız, bana yardım etmediniz, hep kendiniz icin yaşadınız. Şimdi bensiz kalın ve gorun. "
Dunya Sağlık Orgutu ( WHO ) intiharları geleceğin sağlık sorunu olarak ilan etti. Sanayileşmiş ulkelerde intiharla gelen olum, ilk uc olum nedeni arasına girdi.
İntihar olayları ulkelerin gelişmişlik duzeyi ile ters orantılı bir tablo ciziyor. Batılı duşunurler bunun nedenini araştırma konusunda ciddi arayışlar icerisindeler. Modernleşme ve aydınlanma ile insanlık ilerleme ve gelişmeyi cok hızlandırdı. Fakat buna paralel olarak mutluluk , doğru orantılı gitmedi. Toplumsal duzenler insanın mutlu olması icin oluşturulur. Son iki yuz yıldır oluşturulan toplumsal duzen ve kabullenilen yaşam felsefesinde hangi yanlışlar vardı?Postmodernizmde bunun sorgulaması yapılıyor. İnsan odaklı yaşam felsefesi diyebileceğimiz postmodernizm şu sorulara cevap arıyor. "Hayatın ve olumun sırrı nedir?, ne icin yaşıyoruz?, hayatımın sonu ne olacak?, sonsuzluğun sonu nedir?"Bu sorulara verilen cevap "Hayat yaşamaya değer veya hayat bir anlamsızlıktır" sonucuna goturur.
İNTİHAR HIZI ARTIYOR MU?
Son yıllarda intihar olaylarında rastlanan artış tesadufi değildir. Biyolojik, psikolojik ve sosyolojik pek cok nedenleri vardır.
İntihar olgularındaki artış sadece Turkiyede değil butun dunyada birinci sağlık sorunu olmaya başladı. Genc yaş grubunda olması dikkati ceken diğer ozelliktir.
İntihar hızı Japonya, Almanya, Finlandiya, İsvicrede 100.000 de 25 , ABD. ve İngilterede 100.000 de 12 iken Turkiyede 100.000 de 2 civarındadır. Bu, senede 1300 intiharlı olum demektir.
Bugun intiharla olum İngilterede trafik kazalarında olumden fazladır.
Turkiyede bir yılda 5-14 yaş arası 40-50 cocuk canına kıymaktadır.
Genclerde İntihar < Genclik Ruh Sağlığı - Memory Center Noropsikiyatri Merkezi
Kaynak: DonusumSokagi
Genclerde İntiharlar
Psikoloji - Ruh Sağlığı0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Psikoloji - Ruh Sağlığı
- Genclerde İntiharlar