Bu bolumde belirtilen maddeler hem bireysel hem de grupla psikolojik danışma ilişkilerinde gecerlidir.

1. Psikolojik danışma ilişkisi ancak danışanın gonulluluğu ile olanaklıdır. Buna gore; danışan danışma ilişkisine girip girmemekte serbesttir. Bu ozgurluğun tanınamadığı durumlarda, psikolojik danışman danışana bunun nedenlerini acıklamakla yukumludur.

2. Bireysel ve grupla psikolojik danışmada, psikolojik danışman başlangıcta danışanın/danışanların rollerini ve sorumluluklarını ve gizliliğin sınırlarını tanımlamalıdır.

3. Danışma sureci icerisinde psikolojik danışman danışanın kişisel butunluğune saygı gostererek onun iyiliği ve huzuru icin calışmaktan sorumludur. Psikolojik danışman aynı zamanda danışanı grup etkileşiminden doğacak bedensel ve/veya psikolojik incinmelerden korumak icin uygun onlemleri almakla yukumludur.

4. Psikolojik danışman, danışma ilişkisinden elde edilen bilgi ve kayıtların saklanması, başkalarına verilmesi ya da yok edilmesinde etik kurallara uygun davranır. Danışma ilişkisi ile ilgili her turlu bilgi gizli tutulur. Grupla psikolojik danışma oturumlarında da grup uyelerinin paylaştıkları ozel ve kritik bilgilerin gizli tutulması esastır.

5. Eğer danışan aynı zamanda bir başka profesyonel kişi ile ilişkideyse, psikolojik danışman o kişi ile bağlantı kurarak onun onayını almaksızın, bu bireyle danışma ilişkisine girmez. Eğer danışma ilişkisi başladıktan sonra, danışanın başka bir danışma ilişkisi icinde olduğunu oğrenirse, psikolojik danışman diğer meslektaşının iznini alır, ancak danışan diğer danışmanla ilişkiyi kesmek istemiyorsa psikolojik danışman bu danışanıyla ilişkisini sonlandırır. Cunku bu durum etik acıdan sakıncalıdır....

Kaynak: DonusumSokagi