Olcay kapalı yerlerde kalamıyor

ZUHAL Olcay'ın klostrofisi, Haluk Bilginer'in yukseklik korkusu var. Bilginer, yukseklik korkusu olduğunu Eyfel Kulesi'nde anlamış. Zuhal Olcay'ın kapalı alan korkusu ise bir tren kazası sonucu ortaya cıkmış. Olcay bu olayı şoyle anlatıyor: "1976'da Ankara'dan istanbul'a turneye giderken kaza gecirdik, iki arkadaşımız oldu. Kazadan sonra buyuk bir ruhsal sarsıntı gecirdim. Devrilen trenden cıkmak icin camları kırdık, cok korkunc bir kazaydı. Ondan sonra kapalı yerde duramama korkusu başladı." İbrahim Tatlıses karınlık fobisi yaşarken, Hande Ataizi'nin fobisi ise reenkarnasyon inancıyla ilgili. Onun fobisi trafik kazası. Ataizi, "Otomobil kullanmasını bilmiyorum, oğrenmek de istemiyorum. Sanırım bir onceki hayatımdaki reenkarnem trafik kazasında oldu" diyor.

Turk toplumunun yuzde 20'sinin bir ya da birden fazla fobisi var. Sanatcılardan ise fobisi olmayan yok gibi. En cok yalnızlıktan, karanlıktan, yuksek ve kapalı mekanlardan korkuluyor.

Unlu oyuncu ve yonetmen Woody Allen'ın en buyuk korkusu hasta olmak. Allen bu nedenle iki saatte bir vucut ısısını olcuyor. Allen'in başka bir fobisi de yukseklik. Allen ayrca 'yangın cıkabilir' korkusuyla yatarken bile ayakkabılarını cıkarmıyormuş. Kapalı ve dar yerlerden cok korkan Allen bu nedenle de sık sık psikiyatrist desteğine ihtiyac duyuyormuş.

Unlu pop star Michael Jackson ise tam bir hastalık hastası. Jackson mikrop kapmaktan odu koptuğu icin ağzını steril maskeyle koruyor. Marlene Dietrich de mikroplardan panik derecesinde korkuyormuş. Bu yuzden Hollywood'da uzun yıllar "Deterjan Kralicesi" lakabıyla anılmış . Unlu uktrist Julia Roberts bulaşıcı hastalıklardan korkuyor. Julia Roberts onceden dezenfekte edilmeyen sandalyelere oturamıyor.

Basinger 4 ay evden cıkmamış

Kim Basinger acık alan ve kalabalık fobisi nedeniyle evinden pek cıkmamayı tercih ediyor. Basinger bir kez tam 4 ay boyunca evine kapanmış. Terapi de goren Basinger kalabalık fobisi yuzunden uzun yıllar Oscar torenlerine bile katılmadı. Kendisi Oscar kazandığında ise fobisini guclukle yenerek torene katıldı.

Kırac doktora bile gitmiş

Son yılların gozde sanatcılarından Kırac da karanlık korkusu yaşıyor. Hatta bu nedenle doktora gitmek zorunda kalmış. Kırac gundelik hayatının yoğunluğu olmasa sozkonusu fobisini meditasyonvari ya da tasavvufi durumlarla cozebileceğini belirtiyor. Şarkıcı Soner Arıca kapalı yerde kalıp nefes alamamaktan hem de yuksek ve acıkta olmaktan korkuyor. Arıca, "Terapistle goruştum ve faydasını gordum. Eskiden kapalı bir yeri hayal ettiğim an nefes alamıyor gibi olurdum. Şimdi daha iyiyim, yavaş yavaş geciyor korkularım" şeklinde konuşuyor.

Aşkın Nur Yengi'nin ise bocekten odu kopuyor. Bir keresinde Sezen Aksu'ya "Git" şarkısında vokal yaparken goğsunde bir kertenkele goren Yengi cığlığı basar. "Giiit" diye bas bas bağıran ve bayılacak gibi olan Yengi'yi arkadaşları kollarından tutarak kulise gotururler.

Menteş'i kravatı boğuyor

Tiyatrocu Yalcın Menteş'in fobisi ise kravat. "Kravat takmaktan korkuyorum. Kravatı sıkarken, idam etmek icin beni darağacına goturuyorlarmış gibi hissederim. Bu duyguyu her kravat takışımda yaşarım. Nedenini bilmiyorum ama kendimi bildim bileli var. Duşup bir yerimi kırmak gibi bir fobim de var. Reenkarnasyona inanırım. Belki de onceki hayatımla ilgilidir. Ağır bir yuk ama fobilerimle yaşamaya alıştım" diyor Menteş.

Biri beni mi izliyor?

ŞARKICI Teoman'ın fobisi aynaya bakmakmış. Teoman aynaya bakarken kendini izleniyormuş gibi hissediyormuş. Gulben Ergen yılan korkusu yaşarken, manken Nefise Karatay da yukseklik korkusu cekiyor. Besteci, soz yazarı, şarkıcı Umit Sayın'ın ise cok ciddi bir kamera fobisi var. Kamera karşında anında her yeri kilitleniyor Sayın'ın. Yıldız Tilbe'nin en buyuk fobisi karanlıkta kalmak. Tilbe şarkılarını spot ışıkları altında yazıyor, geceleri uyurkan ışıkları acık bırakıyor.

İri yarı adam fobisi

ŞARKICI Emel Muftuoğlu evde yalnız kalmaktan korkuyor. "Evde kimse yoksa asla yalnız girmem. Sokaklarda yatmayı bile yeğlerim. Kucukken Elazığ'da dort katlı bir apartmanın en ust katında oturuyorduk. O zamanlar mahalledeki corbacıdan sıcak corba alır dorduncu kata kadar elimde tencere, taşırdım. Arada bir apartmanın otomatiği bozulurdu. İri yarı, bıyıklı bir adam surekli corbacının onunde oturur, beni her gorduğunde 'Gız seni kacıracağım' derdi. Şimdi merdivenlerden yalnız cıkamıyorum" diyor.

Fobisi yuzunden evlenmiş!

CEM Ozer, Umit Aktan ve Erkut Kerpeten ile uc evlilik yaşayan Ekmek Teknesi'nin Necmiye'si Selin Dilmen'in ise "insanları kırmak" diye ilginc bir fobisi var. Dilmen bir soyleşide, "Bende muthiş derecede insanları kırma korkusu var. Bu yuzden iki kere ayıp etmeyeyim diye nikah masasına oturdum. Beni seviyormuş, reddedersem yıkılır diye nikah memurunun karşısına oturdum" der.

Fobilerle ilgili olarak calışan uzmanlar en az 500 kadar korku turu tespit ettiler. Bunların başında hayvan ve bocek fobileri geliyor. İnsanlarla ilgili korkular olduğu gibi, sayılardan, gok olaylarından, hastalıklardan, vucut kokusundan, kitaplardan ve renklerden korkanlar bile var. Bazı uzmanlar Anglofobi(İngiltere korkusu), Bolşefobi(Bolşevik korkusu), Neofobi(Yeni olan herşeyden korkma), Papafobi(Papadan korkma) gibi korku turleri olduğunu bile belirlemiş. Bunlara tabii irticafobi ve Yahudifobi'yi de eklemek gerekiyor. Oyle bir korku turu var ki akıllara durgunluk veriyor; arakibutirofobi denilen, yerfıstığı ezmesi yerken, damağa yapışmasından duyulan korku.

Turk halkının yuzde 20'si fobili

Trakya Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Abay'a gore, Turk halkının yuzde 20'si fobili. Abay, fobililerin onemli bir kısmının doktorlardan kacarak yaşadıklarını, ancak sozkonusu fobilerin sosyal hayatı ve iş hayatını etkilediği zaman tedaviye gereksinim duyduklarını belirtiyor. Araştırmalara gore kadınlar, erkeklere kıyasla daha cok fobili. Kadınların coğu fareden korkuyor. Fareyi, orumcek, kedi, kopek, at ve yılan izliyor.

Her korku hastalık değil

Psikiyatrist Dr. Zekeriya Kokrek Tıp acısından, her korkunun hastalık olmadığını belirterek, "Hayatında korkmayan insan yoktur. Her kişinin korku şiddeti de birbirinden cok farklı olabilir" diyor. "Ruhsal yardımı gerektiren korkular, yani hastalıklı korkular, kişinin gunluk hayatını olumsuz olarak etkiler, kişide gerginlik yaratır, mesleki ya da eğitim hayatını bozar, insan ilişkilerinde olumsuzluklar ortaya cıkarır" diyen uzman doktor Zekeriya Kokrek sozlerine şoyle devam ediyor:

"Fobiler kişinin sacma olduğunu bildiği halde aşırı, anormal bir korku duygusudur. Kişi kendisinde gosterdiği reaksiyonu duymaması gerektiğini bilir. Gercek dışı bir korkudur ama buna engel olamaz. Korkular dış dunyayla ilgili, kişinin ic dunyasında gelişen, zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir. Hastalıklı korku, herhangi bir şey, herhangi bir durum ya da herhangi bir fikirle ilişkili olarak başlayabilir. Bu korkuyu uyaran 'şeyler', gercekte olmadığı ya da ilişki kurulan şeylerle orantılı olmadığı cok acıktır, kişi 'dehşet' duygusu yaşar, adeta hayatını kurtarmak icin cırpınır durur. "

yenisafak.com
Kaynak: DonusumSokagi