Başkaları tarafından gulunc bulunma, aşağılanma korkusundan kaynaklanıp beslenen ve ileri durumlarda bireyi sosyal izolasyona kadar goturebilecek olan (sosyal fobiyi) normal ve sağlıklı olarak kabul edilen sosyal heyecan ile karıştırmamak gerekir. Topluluğa girme, toplulukta konuşma, ozgurce davranabilme konularında cekingenlik sosyal fobi boyutunda olmasa da oldukca sık gorulen bir durumdur. Bu tur kaygıların buyuk bir kısmı klinik duzeyde bir rahatsızlık olarak ele alınmayabilir.
Bir dereceye kadar sosyal ortamlardan cekinme doğal kabul edilmelidir. İnsanların bir iş yaparken, herhangi bir davranışta bulunurken, ozellikle de birilerinin onunde kendilerini ortaya koymaya calışırken belli bir heyecan duymaları olağan bir durumdur. Hatta boylesi bir heyecanın ilişkileri motive edici hazırlayıcı etkisi olduğundan, insanın daha iyiyi yapabilme isteğini arttırdığından soz edilebilir.
Sosyal heyecanı sosyal fobiden ayıran en onemli ozellik, bireyin topluluk onunde bir şeyler yapmaya devam ettikce bu konuda deneyim kazandıkca sosyal heyecan azalırken, fobik durumlarda deneyim kazanmanın heyecan uzerinde etkili olmaması aksine kişilerin bu durumdan şiddetle kacmaya calışmalarıdır. Kacınma davranışının sosyal fobi olarak değerlendirebilmesi icin kişinin olağan gunluk işlerini, mesleki ya da eğitimle ilgili işlevselliğini, toplumsal etkinliklerini ya da ilişkilerini onemli olcude bozuyor olması ya da kişinin fobisi olacağına ilişkin belirgin bir sıkıntı duyuyor olması gerekmektedir...
Sosyal Fobinin Fiziksel Belirtileri?
Sosyal Fobisi olan kişiler korku duydukları toplumsal durumlarda hemen her zaman kaygı semptomları yaşarlar. Yuz kızarması, terleme, carpıntı, goğuste sıkışma hissi, ses titremesi ve kısılması, ağız kuruması, mide rahatsızlıkları, sıcak ve soğuk basmaları, kaslarda gerginlik, duşunce akışında yavaşlama, başta ağırlık hissi ya da baş ağrısı gibi fiziksel semptomlar ortaya cıkabilir. Korkulan durumlarla karşılaşıldığında oluşan yuz kızarması gibi belirtilerin rahatsız edeci ve sorunu ağırlaştırıcı yonlerinden biri de dışarıdan da kolayca fark edilebilmeleridir. Dışardan kolayca fark edilmeleri de en az belirtilerin kendisi kadar rahatsızlık vericidir.
Kaynak: DonusumSokagi
Sosyal Fobiyle Sosyal Heyecan Arasındaki Farklar
Psikoloji - Ruh Sağlığı0 Mesaj
●49 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Psikoloji - Ruh Sağlığı
- Sosyal Fobiyle Sosyal Heyecan Arasındaki Farklar