Cevrenizdekiler, aile uyeleriniz, okul veya iş arkadaşlarınızla iyi ilişkiler icinde misiniz? Onları anlıyor ve onların sizi anlamasına yardımcı oluyor musunuz? Yoksa hep kendi duygu ve duşuncelerinizi on plana cıkarıp cevrenizdekilerle aranızda bir duvar mı oluşturuyorsunuz? Ya da daima cevrenizdekileri memnun edeceğim diye kendi duygu ve duşuncelerinize hic onem vermeyerek pasif bir durumda mı kalıyorsunuz? Kendi kendinizi daha iyi tanımak isterseniz işte testimiz.
1. Arkadaş veya aile cevresinde konuşkan bir kişi misiniz?
a) Duşunce ve tecrubelerime guvendiğim icin onları her fırsatta cevremdekilere aktarmam gerektiğini duşunur ve sonucta bir toplulukta en cok konuşan kişi ben olurum.
b) Beni dinleyen kimselerle konuşmaktan hoşlanırım fakat konuştuğum kadar dinlemeye de onem veririm.
c) Moralim duzgunse insanlarla sohbet etmekten cok hoşlanırım. Fakat sıkıntılıysam ağzımı bıcak acmaz.
d) Başkalarının fikirlerine kendiminkinden daha cok onem verdiğim icin konuşmaktan cok dinlemeyi tercih ederim.
2. Konuşurken veya dinlerken karşınızdaki kimsenin gozlerine bakabilir misiniz?
a) Konuşurken karşımdakinin gozlerinin icine bakar ve karşımdaki de aynı şekilde davranmazsa cok sinirlenirim.
b) Karşımdakine sevgiyle ve gulumseyerek bakarak dinlediğimi belli etmeye calışırım.
c) kendimi iyi hissetmiyorsam dikkatimi dağınık olur ne kadar istesem de karşımdakini ilgiyle dinleyemem bu da bakışlarımdan belli olur.
d) Ben konuşurken karşımdakine pek fazla bakamam fakat karşımdakini dinlerken bakmaya calışırım.
3. Arkadaşınızla bir yerde buluşacaksınız, fakat arkadaşınız soz verdiği saatte gelmedi. Tepkiniz nasıl olur?
a) Boyle bir hususta mazeret kabul etmez yeteri kadar onem vermediği icin gec geldiğini duşunur ve kızgınlığımı sozle de ifade ederim.
b) Once arkadaşlarımın konuşmasını bekler gec kalma sebebine gore davranırım.
c) Genellikle fazla mesele etmem fakat sıkıntılıysam boyle bir davranışında ilk anda kızgınlığımı belli ederim.
d) Sebep ne olursa olsun karşımdakinin uzulmesini istemem ve onu teselli ederim.
4. Calıştığınız yerdeki iş arkadaşımız o gun oldukca durgun.
a) Davranışlarının bana karşı alınmış bir tavır olabileceğini duşunur fakat fazla uzerinde durmam.
b) Arkadaşımla uygun bir ortamda yalnız olarak konuşup bir sıkıntısının olup olmadığını oğrenmeye calışırım.
c) Cevremdekilerin durgun veya neşeli olup olmadıklarını pek fark etmem.
d) Arkadaşımı uzecek bir şey yapıp yapmadığını duşunmek beni cok etkiler. Bunu doğrudan da soramaz oğrenmek icin değişik yollar denerim.
5. Komşunuzdan uygunsuz bir saate gurultu geliyorsa aşağıdakilerden hangisini yaparsınız?
a) Hemen kapısına gider bu davranışın adab-ı muaşeret kurallarına hic uymadığını soylerim.
b) Gurultu cok aşırı değilse o gun tahammul eder daha sonra komşumla goruştuğumuzde sohbet arasında rahatsız olduğumu uygun bir dille anlatmaya calışırım.
c) Genellikle başım cok ağrır ve gurultuye tahammul edemem. Bunun icin de kapısına gider ve kibar bir dille rahatsız olduğumu soylerim.
d) Komşumu uzmek istemediğimden gurultuden rahatsız olduğumu belli etmem.
6. Arkadaşınız sizi bir hususta eleştirdi. Nasıl davranırsınız?
a) İnsanlar beni genellikle haksız yere eleştirirler. Bu beni cok ofkelendirir. Ne yapalım meyvalı ağac taşlanır.
b) Once arkadaşlarımın haklı olup olmadığını duşunurum. Yerinde eleştiriyse haklı olduğunu soyler o davranışımı değiştirmeye calışırım.
c) Bana yoneltilen eleştirilere gore tepkim değişir.
d) Arkadaşımın eleştirisinde haklı olduğunu duşunurum. Yerinde eleştiriysel haklı olduğunu soyler o davranışımı istenilen şekilde değiştirmeye calışırım.
7. Sevdiğiniz bir arkadaşınızda veya yakınınıza karşı olan sevginizi ona soyler misiniz?
a) soylemeye tercih ederim.
b) Fırsat bulduğumda sevdiğimi soylemekten hoşlanırım.
c) Bazen soylerim.
d) İstesem de soyleyemem.
8. Bir tartışma esnasında karşınızdakine karşı kırıcı soyler misiniz?
a) Ben neysem oyum, gerektiği zaman gerekeni soylerim.
b) Kırıcı konuşmaya ozen gosteririm.
c) Kırıcı konuşmak istemem fakat genellikle kendimi tutamam.
d) Kesinlikle kırıcı konuşmam.
9. Sıkıntılı zamanınızda bunu cevrenizdekilerle nasıl paylaşırsınız?
a) Sıkıntımı icimde saklayamam arkadaşlarıma rahatlıkla acılırım.
b) Cozum bulabileceğine inandığım ve sır tutabilecek yakın arkadaşlarımla paylaşırım.
c) Ancak ısrar edildiğinde sıkıntılarımı soyleyebilirim.
d) Başkalarının başını ağrıtmak yerine sıkıntılarımı icimde saklamayı yeğlerim.
10. Uzun zamandır gormediğiniz bir arkadaşınıza bir toplantıda rastladınız, ne yaparsınız?
a) Hic dost dostu bu kadar uzun zamandır aramaz mı? Diye sitem ederim.
b) Sevgiyle kucaklar onu ne kadar cok ozlemiş olduğumu soylerim.
c) Tepkim karşımdaki kişiye gore değişir.
d) Uzun zamandır onu arayamadığımı duşunup mahcup olur mazeretlerimi sıralamaya başlarım.
DEĞERLENDİRME
Once değerlendirme kısmına bakmanız, testi cevaplandırmanızı anlamsız kılacaktır.
Eğer daha cok ayı işaretlemişseniz:
İnsanlarla ilişkilerinizde hep kendi dediğinizin olmasını istiyorsunuz. Sizin duşunce ve davranışlarınızın daima başkalarınkinden ustun olduğunu duşunuyor ve bunu surekli cevrenizdekilere kabul ettirmeye calışıyorsunuz. Sayılı kişiler dışında cevrenizdekileri kucumser şekilde konuşmanız, onlardan mukemmel şekilde hareket etmelerini beklemeniz cevrenizdekileri sizden uzaklaştırıyor ve yalnız kalıyorsunuz. Daha hoşgorulu olursanız inanın daha mutlu olacaksınız.
Daha cok byi işaretlemişseniz:
Siz cevrenizdekilere değer veren bir kimsesiniz. Cevrenizdekilere sıkıntılı zamanlarında yardımcı oluyor ve onlardan da gerektiğinde yardım alabiliyorsunuz. Eğer karşınızdaki de sizin gibi davranırsa insanlarla ilişkilerinizin olumsuz gitmesi icin ortada bir neden gorulmuyor. İnsanlarla iletişim kurarken neden dilinizden maksimum derecede yararlanıyorsunuz. Size karşı yanlış bir hareket yapıldığında bunun yanlış anlaşılmadan kaynaklanabileceğini duşunuyor ve duzelme yoluna gidiyorsunuz. İnsanların davranışlarının temelinde yatan sebepleri goz onune almayı ihtimal etmiyorsunuz. İnsanlara karşı onyargılı davranmaya gayret ediyorsunuz.
Daha cok cyi işaretlemişseniz:
Siz oldukca değişken yapıya sahip bir kimsesiniz. Sizin insanlarla iletişiminiz tamamen ruh halinize bağlı. Eğer bir gun sıkıntılıysanız veya sizi uzen bir olay olmuşsa bunu yuz hatlarınız ve hareketlerinizle o kadar cok ortaya koyuyorsunuz ki cevrenizdekiler sizi uzecek bir şey yapıp yapmadıklarını duşunup duruyor ve huzursuz oluyorlar. Neşeli olduğunuzda da aynı şekilde cevrenizdekilerle iletişiminize bunu yansıtıyorsunuz.
Daha cok dyi işaretlemişseniz:
İnsanlarla iletişiminizde fedakarlığı o kadar cok on planda tutuyorsunuz ki bunda aşırıya varıp kendi duygu, duşunce ve isteklerinizden cok fazla taviz veriyorsunuz. Halbuki hem insanlarla iyi gecinip, hem de doğru bildiğiniz şekilde davranmak mumkundur. Yeter ki siz kendinizin ifade etmeye gayret edin.
Kaynak: DonusumSokagi
İnsanlarla İlişkileriniz Nasıl ?
Psikoloji - Ruh Sağlığı0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Psikoloji - Ruh Sağlığı
- İnsanlarla İlişkileriniz Nasıl ?