Cocuğunuza sevginizi gostermenin yada ona yardımcı olacak en iyi yolu bulmanın guc olduğu anlar vardır.Cocuğunuz sizi korkutan veya canınızı sıkan davranışlar gosteriyor olabilir.Bu tur davranışların bir bolumu ,gelişme ve buyumenin normal sureci olabileceği gibi ruh sağlığının iyi gitmediğinin bir gostergesi olabilir.
Ruh sağlığı ; yaşam olayları karşısında neler duşunduğumuzun ,neler hissettiğimizin ve nasıl davrandığımızın bir ifadesidir.hayat karşısında duruş bicimimizin tanımlanmasıdır.
Bir cocuğun fiziksel acıdan hastalandığını kolayca anlayabiliriz .Oksurur veya ateşi cıkar yada başım karnım ağrıyor şeklinde kolayca kendini anlata bilir.Ancak ruhsal problemleri anlamak o kadar kolay olmaz.Bu problemler gozle bu kadar net gorulmese de bazı ip ucları verebilir.Ruhsal problemlerin her beş cocukta bir gorulduğu tespit edilmiştir.ote yandan hayatın herhangi bir zamanında her cocukta gozlenebilir.Bu durumun cocuğun zihinsel kapasitesiyle ya da ailenin kultur seviyesiyle direk ilgisi yoktur.pek cok cevresel faktor cocuğun ruhsal sağlığını tehlikeye sokabilir.Orneğin; aile ici catışma,cocuğun istismarı,boşanma cok sevilen bir ve ya cevreden ayrılma ,kronik hastalıklar.....gibi
Bazı cocukların psikolojik destek veya tedaviye ihtiyacı olabilir.Fakat pek cok aile başkalarının ne diyeceğinden yada başlarına neler gelebileceğini bilmediğinden yada kime ,nasıl danışacağını bilmediğinden yardım almaz yada aramaz. Oysa ki sağlığında beden ve ruh bir butundur.
Ceşitli davranışlar bir cocuğun veya ergenin profesyonel yardım alması gerektiğinin bir sinyali olabilir.Şimdi bunlardan bahsedeceğiz.
1.Cocuğunuz gecerli bir neden olmadan caresizlik duyma,uzulme gibi duygular yaşıyor ve bu duygulardan kurtulamıyorsa,yoğun ofke ve ağlama nobetleri geciriyorsa...
2.Bir olumun ardından uzamış yoğun bir yas yaşıyorsa...
3.Bazı durumlar karşısında aşırı korku hali yaşıyorsa...
4.Okul durumunda kotuleşme yaşıyor veya okula gitmeye aşırı tepki gosteriyorsa...
5.Zevk aldığı şeylere karşı istek ve ilgisi azalmışsa..
6.Uyku ve yeme alışkanlığında dikkat cekici değişmeler oluyorsa...
7.Yerinde oturamama ,dikkatini toplayamama veya oğrenme sorunu varsa...
Profesyonel yardım almakta gecikmemelisiniz.
Ruh Sağlığını Nasıl Korursunuz;
Gelişim donemlerini oğrenin;boylece cocuğunuzdan yapabileceğinden fazlasını beklemez,yaşına has davranışlar karşısında nasıl tutum alacağınızı daha kolay belirlersiniz. (anlaşılmak)
Cocuğunuza yaşadığı duyguları ifade etme fırsatı verin.Onun duygularına yaşadıklarına saygı gostermeye caba gosterin,ona karşı durust ve yapıcı olun.Olumlu ozelliklerini on plana cıkarın,destekleyin..(kendini ifade edebilme-oz guven)
Yeteneklerine destek olun,ondan beklentilerinizi onun ilgi yetenek ve kapasitesi doğrultusunda belirleyin.Başka cocuklarla kıyaslamayın.bağımsızlık cabalarını destekleyin.(kimlik duygusu-kabul gorme)
Cocuğunuzla birlikte olmak icin ozel zaman ayırın.Kaliteli zaman gecirmenin onemini unutmayın.
Yapıcı,acık ve tutarlı disiplin uygulayın.Butun cocuklar ve aileler farklıdır.Cocuğunuz icin hangi yolun etkin olduğunu oğrenin.Onu tanıyın.
Koşulsuz sevin.ozur dilemeyi,işbirliğini,sabır,bağışlama ve başkalarıyla ilgilenmenin onemini ona ornek olarak oğretin.
Sizin sağlığınızın onun sağlığını direk etkilediğini,sizi ornek alarak hayat hazırlandığını ve kişiliğini geliştirdiğini unutmayarak kendinizi dinlemek icin kendinize zaman ayırmayı unutmayın.
VE GEREKTİĞİNDE TUM AİLENİNİZ İCİN PSİKOLOJİK DESTEK ALMAYA CEKİNMEYİN..
Toplumumuzda ki yağın kanı son yılara kadar anormal davrananlar kabaca deliler psk. gider yonundeydi.Mecburiyetlerden dolayı yardım alma durumunda kalınırsa da bu saklanır tedavi buyuk gizlilik icinde yurutulurdu.Ancak son donemde toplumun bilinc duzeyinin yukselmesiyle fikir eskimeye başladı.artık bizler biliyoruz ki bir insanın doktora gitme ihtimali ne kadar ise psikolojik yardım alma ihtimalide o kadardır.
cocuk ruh sağlığı
Psikoloji, Ruh Sağlığı0 Mesaj
●51 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikoloji, Ruh Sağlığı
- cocuk ruh sağlığı