Aşırı uyuma, uykusuzluk kadar sık gorulmeyen bir hastalıktır. Ancak, aşırı uyumanın da sebepleri araştırılmalı “uyarıcı ilaclar “ la tedavisine calışılmamalıdır. Aşırı uyuma rahatsızlığının ailevi yani kalıtımla ilgili olduğu tezi hayli kuvvetli gorunmektedir.

Aşırı Uyuma Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?
-Narkolepsi sendromu: Merkezi sinir sisteminde REM veya diğer adıyla D uykusunu idare eden mekanizmanın bozulması ile ortaya cıkan anormalliğe NARKOLEPSİ denir. Narkolepsi, aşırı uyuma arzusu, uyku felci, hipnogojik hallusinasyonlar ve katalepsi olarak 4 şekilde gelişir. Uyku felci; Hasta gunduz uyanık iken, birkac saniye muddetle hicbir kasını oynatamaz duruma gelir. Uyku felcinin sona ermesini muteakip hasta uyuma ihtiyacı duyar. Hipnogojik hallusinasyon ise hasta uykuya dalmak uzere iken veya uykudan uyandığı zaman birkac saniye muddetle tuhaf sesler ve goruntuler algılar. Bu zaman icinde dehşete kapılır ve cok korkar. Hallunasyonlar gecince şuuru yerine gelir, yanıldığını anlayıp normal akıl durumuna doner. “Katalepsi “ ise coğu zaman cene ve baş kaslarında nadiren butun vucut kaslarında kontrolun kaybolması halidir. Kaslarda aniden başlayan gevşeme, organların sarkarak anormal bir gorunuş kazanmasına yol acar.
1-Alkol ve diğer bastırıcı ilaclar.
2-Uyku-uyanıklık cizelgesinde bozulma.
3-Mastruasyon (aybaşı) ile gelen aşırı uyku.
4-Huzursuz bacak sendromu ve uyku apneleri.

Aşırı uyku bozukluklarının hemen hepsi, on ile yirmi bir yaşları arasında ortaya cıkmakta; kırk yaşına doğru da kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Kırk yaşından sonra devam eden aşırı uyku bozuklukları bir rahatsızlık işareti sayıldığından dikkatle incelenmesi gerekmektedir.

Gece vardiyalarında calışanlar, gece ders calışmayı alışkanlık haline getiren oğrenciler, akşamları alkol ve uyuşturucu alanlar, gece eğlencelerine duşkun olanlar, cinsel arzularını kontrol altında tutmasını bilemeyenler aşırı uyku bozukluğu ceken hastaların buyuk ekseriyetini oluşturmaktadır.