cocuklarda idrar kacırma bitkisel tedavi kız cocuklarında idrar kacırma

cocuklarda gece işemesi nedenleri !!!


Enurezis Nocturna (cocuklarda gece işemesi):

İstemdışı olan idrar cıkışına enurezis denmektedir. Bu durum daha cok gece uyku esnasında oluştuğundan enurezis nocturna adını almaktadır. Ancak bu durumdaki cocuklarda teşhisin konulabilmesi icin gereken yaş alt sınırı 5 tir.

Yapılan araştırmalara gore 5 yaşındaki erkek cocuklarda gece işemelerinin sıklığı % 7; kızlarda aynı yaşta % 3 olarak saptanmıştır. Bu oranlar 10 yaşında erkeklerde % 3’e; kızlarda % 2’ye duşmektedir. 18 yaşına gelen erkeklerde % 1, kızlarda ise biraz daha duşuk bir yuzdede surebilmektedir. Bu cocuklarda yaşıtlarına gore gelişimsel gecikmeler de saptanmıştır. 5 yaş sonrasında tedavisiz kendiliğinden iyileşme oranı % 5-10 arasında bulunmuştur.

Rahatsızlığın teşhisi icin en az 3 ay sure ile haftada en az 2 kez idrar kacırmanın olması ya da toplumsal, mesleki işlevsellikte, okul başarısında duşmeye ve sorunlara yol acması , kişinin 5 yaşından buyuk olması gerekmektedir. Ayrıca idrar kacırma durumu başka bir ilacın yan etkisine bağlı olmamalı, kişide idrar kacırmaya sebep olabilecek bir hastalık olmadığı tespit edilmelidir ( şeker hastalığı , urolojik ya da norolojik hastalıklar gibi).

Enurezis riskini arttıran durumlar:

-Yoğun psikososyal sorunlar icinde olan ve olumsuz cevresel koşullarda yaşayan cocuklar

-Baba ya da annenin boşanma ya da olum sonucu kaybı da onemli etkenlerdendir. Ozellikle daha oncesinde idrar kontrolunun sağlandığı cocuklarda sonradan 5-8 yaşları arasında idrar kacırma bu nedenle tekrar başlayabilmektedir.

-Davranışsal bozukluklar gosteren cocuklarda mesane kapasitesinin daha sınırlı olduğu ve bu durumun daha sık gozlendiği saptanmıştır.

-Yapılan calışmalara gore ailede anne, baba ve diğer akrabaların gecmiş yaşantılarında bu sorun var ise, cocuklarda da enurezis riski 5-7 kat artmaktadır.

Cocukta gece işemeleri varlığında yapılması gereken incelemeler:

Oncelikle idrar yollarında mikrobik bir durum varlığı, basit bir idrar tahlili ile araştırılabilir. Bu duruma idrar yollarının ozelliği nedeniyle daha cok kız cocuklarında rastlanmaktadır. Daha nadiren rastlansa da idrar yollarındaki yapısal kusurlar varlığı radyolojik incelemeler ile belirlenebilir. Norolojik muayene ve şeker hastalığı varlığı acısından kan şeker duzeyi araştırılmalıdır.

Tedavi:

İlac tedavisi yanında uygulanabilen psikoterapi, ozellikle davranışsal sorunlar yaşayanlarda etkili olmaktadır. Bu ozellikle sonradan başlayan idrar kacırmalarında gereklidir. Diğer bir yontem ise, ıslanmaya duyarlı nesnelerle doşenmiş olan ozel donanımlı bir yatağın , ıslanma ile ikaz edici bir ses cıkarmasına ve kişinin bu durumu zaman icinde oğrenebilmesine dayanan bir sistemdir.

Encopresis ( dışkı tutamama):

Bu durum idrar kacırmaya gore biraz daha sorunlu bir durumdur. En az 3 ay sure ile gorulen ve en az ayda bir kez var olan dışkı kacırma durumudur. Bu teşhisin konulabilmesi icin cocuk 4 yaşından buyuk olmalı, başka bir ilacın yan etkisine ya da başka bir hastalığa bağlı olmamalıdır.

Hastalık iki şekilde kendini gosterebilir. İlkinde kabızlık ve sonrasında buna eşlik eden aşırı miktarda dışkının boşalmasına bağlı tip ve diğeri bu durumun olmadığı tiptir. Kabızlıkla birlikte olan tip gunduz ya da gece olabilmektedir. Normalde tuvalet yapma esnasında cok az miktarda dışkı cıkışı gozlenir. Dışarıya cıkan dışkı şekilsizdir ve kabızlığın tedavisi ile buyuk olcude duzelir. Diğer tipte dışkı şekillenmiştir. Dışkı barsakta belli bir yerde depolanır.

Bu durum barsak kontrolunun sağlandığı donemde istemli olarak, uygunsuz yerlerde psikolojik nedenlerle dışkı depolanması ile kendini gostermektedir. İstemsiz olan şekilde barsağın son bolumundeki anus cıkışını denetleyen kas dokusu halkasının yeterince kontrol edilememesi ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca kaygı ya da aşırı birikime bağlı olarak istemsiz dışkılama da gorulebilmektedir.

Yapılan araştırmalara gore erkeklerde daha cok olmak uzere, 5 yaşındaki cocuklarda % 1 oranında gorulebilmektedir.

Psikiyatrik kokeni acısından rahatsızlığın oluş sebepleri arasında nevrotik yapıdaki anne ve uzak duran kendini gostermeyen babanın varlığı ; tuvalet terbiyesinin aşırı zorlayıp, cezalandırıcı bir şekilde cok erken yaşta gercekleşmesi;norolojik gecikme varlığı ile ilişkili bulunmuştur.

Bu teşhisin oncesinde barsaklara ait olabilecek diğer sorunların (Hirschsprung hastalığı gibi) varlığı araştırılmalıdır.

Tedavi:

İlac tedavisi ve yaşanılan ya da hissedilen sorunlara yonelik psikoterapi yuz guldurucu sonuclar vermektedir.