ishal aşısı
merhaba kızlar
ishal diyip gecmemek gereekiyor
cok onemli bir hastalık ve herzaman onlemlerimizi almamız gerekir


Trakya Universitesi (TU) Tıp Fakultesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Oğretim Uyesi ve Cocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doc. Dr. Neşe Ozkayın, akut ishalin, her yıl 5 milyon cocuğun olumune neden olduğunu bildirdi.
Yrd. Doc. Dr. Ozkayın, yaptığı acıklamada, akut ishalin tum dunyada akut solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık gorulen enfeksiyon hastalığı olduğunu soyledi.
Yrd. Doc. Dr. Ozkayın, gelişmekte olan ulkelerde 5 yaş altındaki cocukların yılda 3-9, gelişmiş ulkelerde ise 2 ishal atağı gorulduğunu ifade etti.
İshalin cocuklarda erişkinlerden daha sık gorulduğunu ifade eden Ozkayın, ozellikle anne sutunun kesildiği donemde cocukların ishale daha yatkın olduğunu kaydetti.
İshale neden olan bircok mikroorganizmanın dışkı-ağız yolu ile bulaşabildiğini vurgulayan Yrd. Doc. Dr. Ozkayın, şoyle devam etti:
"İshal, iyi pişirilmemiş et, kumes hayvanlarının etleri ve urunleri, pastorize edilmemiş sut, ciğ deniz urunleri ve su ile insanlara bulaşmaktadır. Akut ishal, tum dunyada, her yıl 5 milyon cocuğun olumune neden olmaktadır. İshal etkenlerinin gorulme sıklığı ve ozellikleri coğrafik konuma gore değişmektedir. Virusler gelişmiş ulkelerde ishallerin yuzde 70-80inden sorumlu iken bakteriyel patojenler yuzde 10-20sinden ve parazitler de yuzde 10 vakadan sorumludurlar. Gelişmekte olan ulkelerde ise virusler yine ilk sırada yer almakla birlikte bakteriyel etkenlerin ve parazitlerin gorulme sıklığı daha fazladır."
-ROTAVİRUSLER YILDA 800 BİN CAN ALIYOR-
Rotavirusların 6-24 ay arası cocuk ishallerinin en sık etkeni olarak bilindiğini ifade eden Yrd. Doc. Dr. Ozkayın, "Rotaviruslara bağlı tum dunyada her yıl 3.5 milyon ishal vakası oluşmaktadır. Coğu gelişmekte olan ulkelerde olmak uzere bu virusten yılda 800 binin uzerinde olum gercekleşmektedir" diye konuştu.
Yrd. Doc. Dr. Ozkayın, aşıların rotavirus ishaline karşı yuzde 70-85, ağır hastalığa karşı yuzde 85-93 koruyuculuk sağladığını bildirdi.
-İSHALDEN KORUNMAK-
Yrd. Doc. Dr. Ozkayın, koruyucu onlemler arasında el yıkamak, eğitim, anne sutu ile beslenme, gıdaların temiz hazırlanması ve hijyen kurallarına uyulması, hayvanlarla yakın temas ve seyahatin getirdiği risklerin bilinmesi, aşılama ve hastalık geliştiğinde sağlık kuruluşları ile işbirliğinin onemli olduğunu belirtti.
İshalden korunmanın en etkili yolunun ise ellerin sık ve duzenli olarak yıkanması olduğunu ifade eden Yrd. Doc. Dr. Ozkayın, şunları kaydetti:
"Kirli ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en onemli nedenidir. İshal etkeni organizmaların bulaşmasında en onemli yol, temiz olmayan gıda ve suların alınmasıdır. Bu nedenle ozellikle temiz su kaynaklarının sağlanması, sut ve sut urunlerinin pastorize edilmesi, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekmektedir. İyi pişirilmemiş et ve tavuk urunlerinden kacınılmalıdır.
Pişirilmiş gıdalar uzun sure acıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalıdır. Mutfak gerecleri temiz tutulmalıdır. Acıkta satılan veya uzun sure oda ısısında bırakılan gıdaların tuketilmesinden kacınılmalıdır.
İshallerden korunmada aşılama da onemlidir. Bakteriyel etkenlerden salmonella aşısı rutin olarak uygulanmamaktadır. Bu aşı mesleksel risk altında olan kişilere, riskli bolgelere seyahat edeceklere, salgın olan bolgelerde yaşayanlara ve taşıyıcıların ev ici temaslılarına yapılabilir."