son zamanlarda kafamı kurcalayan beni epeyce de uzen bir konu icin sizlere danışmaya karar verdim.karışık duygular icindeyim, elimden geldiğince duzgun acıklamaya calışacağım uzun olursa şimdiden affola..uzun diye okumayan arkadaşlara da saygı duyarım.
universitede 4 yıl boyunca yakın arkadaşlık ettiğim bir dostum var.hala da goruşuyoruz eskisi kadar sık olmasa da.o universitenin olduğu memlekette yaşıyor.
hayatım boyunca zaman zaman biten ya da hala devam eden pek cok arkadaşlığım oldu. ama kendisiyle gecirmiş olduğum yıllar hayatımın en keyifli yıllarındandır diyebilirim.Universitede en yakın arkadaşımdı kendisi.pek cok şeyi birlikte yaptık.. yurtdışına birlikte gittik, ben onların yazlığında kaldım, harika yemek yapardı evlerinde cok kaldım,cok yemeğini yedim..birbirimizin pek cok şeyinde yanında olduk, ilk kez alkolu onunla aynı ortamda aldım, turlu cılgınlıklar turlu sacmalıklar .. hep beraberdik, aynı kafadaydık.bize cenk ve erdem beyler gibisiniz cok komiksiniz ekuriler diye takılındığı olurdu..onun başka donemlerden başka zamanlardan yakın arkadaşları da vardı, coğuyla ben de tanıştım.bu arkadaşımın adı selma olsun.
bir de yine universitede selmanın ortaokuldan aynı sınıfta olduğu, zaman zaman bizle takılan ama coğunlukla depresif takılıp davranan ya da başka ortamları da tercih eden bir hatun daha vardı ona da ozge diyelim.dediğim gibi ozgeyi coğu yere cağırsak da gelmezdi, selma ozgenin ailesiyle ve kardeşiyle genel sorunları olduğundan evlerinin falan aşırı dağınık olduğundan bahseder, cok da onemli biriymiş gibi davranmazdı o zamanlar.
arkadaşlık ettiğimiz donemde cok az tartışmamız olmuştur, oyle kavga gibi kavga da etmedik.bir kac kez beni kırmışlığı olsa da ben bunu yansıtmazdım pek.cunku o bir yonden biraz da rahat bir kızdı.varlıklı bir aileden geliyordu, bense o donem biraz daha orta halliydim bir keresinde oturdugum yeri gereksiz şekilde espri konusu yapmıştı.alındıgımı gorunce alınacagımı duşunmediğini soylemişti.bir keresinde de doğumgunum oldugunu unutmuş bir şey dememişti.ben konusunu acınca da boyle şeylere aşırı onem vermediğini, kimseye doğum gunu hediyesi dahi almadığını soylemişti ben de konuyu kapatmıştım.sonraları eski arkadaşlarına hediye aldığına şahit olsam dahi ses cıkartmamıştım.
bir de bir keresinde eski lise arkadaşı ve ben bir araya gelmiş hep beraber guzel bir gece gecirmiştik.ve o gece tamamen tesadufi bir şekilde bir donem ilk ciddi sevgilisi olan cocukla yatıp bekaretini kaybettiğini oğrenmiştim.sanırım ilk o zaman "neden?" sorusunu kendime sormaya başladım arkadaşlığımıza dair.sorun bunu benden neden saklama gereği duymuş olduğuydu.asla onu yargılamayacak oldugumu bilirdi.o cocuktan tokat yediğinde yanında ben vardım, cocugun pisliğin teki oldugu ve arkadaşımın buldumcuk olmuş şekilde ondan kopamadıgı ve benim sadece susup saygı gosterdiğim zamanlar.. o zaman acaba sandığım kadar yakın değil miyiz diye sormuştum kendime ama sonrasındaki yaşadıklarımız bunu unutturmuştu bana.
selma mezun olduktan sonra benim şehrimde iş buldu.evime tam 2 saat mesafede olmasına rağmen hep evine gittim ziyaretine.gidemediğim zaman telefonla arardım, saatlerce konuşurduk.bazen gunde 2-3 kez beni arardı.bana işyerinde 45 yaşlarında ve bekar mudurunun kendisine ilgisi oldugundan bahsederdi, ben hic yargılamadan sadece yanlış buldugum yonleri uzerine konuşur kendisini telkin ederim.onunla yattıgını soylediğinde bile asla yargılamadım mesela.onunla aile yapılarımız da farklıdır ama ben bir kere olsun bunu problem etmedim hep onunla aynı kafaya girerek arkadaşlık ettim o da aynı şekilde.
neredeyse 11 yıllık bir arkadaşlıktan bahsediyorum.elbette cok şey oldu daha ama kısa kesmeye calışacağım.kendisi 4-5 yıl kadar once kariyer değiştirmek istediğine karar verip a.b.d ye gitti.gitmeden once sıkca goruştuk, ceşitli paylaşımlarda bulunduk.oradan donduğunde bambaşka bir insan olmuştu..nasıl diyeyim hayata zaten farklı bir acıdan bakıyordu ama artık tamamen bir değişikti. o arada benim dikkatimi bir şey cekmeye başladı.guya yakın arkadaştık ama sosyal medya paylaşımlarımı pek begenmezdi.tek tuk beğenisi olurdu facebookta.neyse farklı şehirlerde olmamız sebebiyle tabiki kopukluklarımız oldu.bir donem buyuk bir işsizlik, parasızlık cektim.beni aradığı zaman amsterdama gitmek istediğini soyleyip davet ederdi, icim giderdi ama param yoktu.bir kaz kec parasızlıktan dert yandıgımda beni eleştirmişti sen de hep bunu soyluyorsun diye.bir ara sevgilisi avrupaya gitmişti bu yılın başında.ısrarla memleketine cağırdı goruşelim diye.yine parasızdım ama kırmadım gittim. gittiğimde şunu farkettim;
ozgeyle cok yakınlaşmışlardı. oyle boyle değil, univ. donemini bilmesem bunlar ebedi kanka filan derdim kesin. selma erkek arkadaşının evine yerleşmiş gibi bir şey. ozge zırt pırt onlarda, selmanın kankaları erkek arkadaşının yakın dostları vs..sonra ucumuz takılmaya başladık, başlarda iyi guzel eğlendik vs..ama sonra, kızlar adını koyamadığım bir hisse kapıldım orada donuşume kadar.yani nasıl desem bilhassa ozge, bana pek saygı duymuyorlar ciddiye almıyorlar gibiydi. sanki boyle hafiften sozlerle değil ama bazı davranışlarla eziliyorum gibi..bir şey soyluyorum, eleştiriliyorum ya da neden oyle olsun ki neden boyle olsun ki falan..sonra bir sevecenlik tatlı soz goruyorum yok diyorum bana oyle geldi herhalde.ama devamı yok, cok arada kaldım orada.ben bu insanlarla bilhassa selmanın yakın arkadaşıyım ama orada sanki yeni tanışmışız hissine kapıldıgım anlar oldu.ozgenin manik depresif hallerini bildiğim icin alttan aldım ama bilemiyorum. mesela en son 2 ay sonra bir festival olacaktı istanbulda.buyuk bir organizasyon.hep beraber gidelim diye konuşuldu..hatta onlar bilet falan şimdiden alalım deyince internete girdik.ben bileti almaya calışınca kredi kartımın limiti yetmedi alamadım.neyse dedim kartımı odeyeyim sonra alırım bileti. ama inanır mısınız sonra kimse bana "jasse ne yaptın, festivale geliyor musun?biletini aldın mı?" diye sormadı bile..
dondukten sonra beni sosyal medyadan selma hicbir fotoğrafımı begenmiyordu mesela. ozge de bazılarını begeniyordu.
cok uzattım ozur dilerim.cok dolmuşum ben bu konuya.. atlaya atlaya anlatıyorum.haziranda selma evlendi. sağolsun herşeyine cağırdı, hepsine gittim. yine ufak tefek kırıcı davranışlar gorsem de, duğun stresi şu bu dedim alttan aldım. cok eğlendik duğunde, duğun sonrası partyde.sosyal medyada ne paylaşsam begeni yağmuruna tutuldu bu arkadaşlar tarafından falan..
şimdi.. beni arayan soran yok. ben duğunden sonra 1-2 defa selmayı aradım.mekan acıyorlarmış, cok yoğun oldugunu soyledi. sosyal medyaya ne zaman baksam sık sık ozge ve selmanın biraraya gelip bir şeyler yaptıklarını goruyorum.yanlarında selmanın eşinin dostlarıyla birlikte. ozge benim icin o kadar onemli değil, ama selma benim en yakın ve değer verdiğim insanlardan biriydi. onlar tarafından eskisi gibi ciddiye alınmadığım ya da saygı gormediğim hissi beni cok uzuyor.hele bu yıl.. ilk kez belki de yuzume gulup arkamdan benimle dalga geciyorlar hissine kapıldım.belki onemsiz diyeceksiniz ama bana gore yakın arkadaşlarını sosyal medyadan hic begenmiyorsan o kadar da yakın gormuyorsundur onu değil mi?selmanın temmuzda doğum gununde aradım konuştum, hic aramıyorsun diye sitem ettim.. az once de aradım ve selma meşgule attı. bilmiyorum doner mi..
sizce bu arkadaşlığı bitirmeli miyim? icimde mutsuz bir his var onları duşununce.. ben mi abartıyorum yoksa onlar arkadaşım sandığım ama aslında duşmanlarım mı benim.. bilmiyorum.. icimi dokmek istedim..