



İc Hastalıklar Uzmanı Dr. İlhami Gultepe, Van'da hastaneye giden ve endoskopi cihazından gecen her bin kişiden 70'inde yemek borusu kanseri gorulduğunu soyledi.
Konu ile ilgili makamında İHA muhabirine acıklamalarda bulunan Dr. İlhami Gultepe, dunyanın sadece birkac ulkesinde az sayıda gorulen yemek borusu kanserinin Doğu Anadolu Bolgesi halkının sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Dunya genelinde istatistiği verilere gore her 100 bin hastanın 2'sinde gorulen yemek borusu kanserine yakalanan hastaların yaşama şansının cok az olduğunu ifade eden Dr. Gultepe, ozellikle sıcak yenen yemek ve kıtlama cayın bu kanserin oluşmasında en buyuk etken olduğunu kaydetti. Tum vatandaşların bu hastalık riskini taşıdığını anlatan Dr. Gultepe, "Yemek borusu kanseri, bolgede korkunc bir artış gosteriyor. İlimizin birinci sıraya oturduğu bu sağlık sorununun en onemli sebebinin, gıdaların sıcak olarak tuketilmesidir. Dunyada yemek borusu kanserinin en sık gorulduğu bolgeler, yiyecek veya iceceklerin sıcak tuketildiği bolgelerdir. Bunlar Japonya, Cin, Guneydoğu Rusya, İran ve Turkiye'dir. Ulkemizde ise en cok Doğu Anadobul Bolgesi'nde başta Van, Erzurum, Kars, Ağrı, Muş gibi cayın cok sıcak icildiği şehirlerde gorulmektedir. Bu şehirler aynı zamanda kıtlama cayın yoğun olarak tuketildiği illerimizdir. Cay kıtlama olarak icildiği zaman, ağızda bekletilmeden yutulmakta, bu durumda cayın yemek borusuna daha sıcak ulaşmasına sebep olmaktadır ve ilk yakıcı etkisini yemek borusunda gostermektedir. İlimizde ulkemizdeki diğer illere oranla daha sıcak icildiğinden dolayı, tekrarlayan yanma ve iyileşmeler ve bu zeminde oluşan iltihaplar kansere zemin hazırlıyor. Bu kişiler sigara da iciyor, sebze ve meyveyi de az tuketiyorsa yemek borusu kanserine yakalanma riskleri daha yuksektir" dedi.
Bolgede cok sık icilen ve neredeyse halkın tamamının cayın tuketim şekli olan kıtlama iciminin oldukca zararlı olduğuna dikkat ceken Dr. İlhami Gultepe şoyle konuştu:
"Sıcak icilen cayın yakıcı etkisi en cok yemek borusunu zedelemekte ve bu yakıcı etkinin yemek borusunu tahriş ederek, kansere zemin hazırlamaktadır. Diğer illerde yapılan endoskopi başına tespit edilen yemek borusu kanserli hasta oranlarını karşılaştırdığımızda ilimizin onemli oranda bu hastalık riskindedir. İlimizde yapılan 20 endoskopi'den birinde yemek borusu kanseri gorulurken, batı illerimizde yapılan endoskopilerde bazı hastanelerde beş yuz hastadan birinde, bazı hastanelerde ise bin hastanın sadece birinde gorulmektedir. İlimizde hem merkezde hem de ilcelerde cok sık gorulmekle birlikte, başta Ozalp, Caldıran, Muradiye ve Catak ilceleri gelmektedir. Bu ilcelerimiz cayın en sıcak icildiği bolgelerdir. Bu ilcelerin bir diğer ozelliği de, diğer ilcelere oranla daha az sebze ve meyve tuketmeleridir. Bu hastalığın onune gecmek icin cayı cok sıcak icme alışkanlığını terk etmeli, kıtlama cay icme alışkanlığını bırakmalı, cayı yavaş icmeliyiz. Ayrıca, sigarayı azaltmak veya tamamen bırakmak, meyve ve sebzeleri taze ve bol tuketmek, turşu ve benzeri gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. Bu uygulamaları yapan kişilerin hastalığa yakalanma riski yuzde 95'in uzerinde bir oranda olacaktır.
alıntı