Peki bu durumda ne yapmalı ki cocuk birinci buyuk azı dişini curutmesin?
Bunun cevabı cocuklara daha once de belirttiğimiz gibi diş fırcalama alışkanlığının kazandırılması,curuk oluşturucu besinlerden uzak durması onerilir.Bunun yanında diş hekimi tarafından koruyucu tedaviler uygulanarak cocukların daimi dişlerinin curumesi onlenir.Duzenli olarak 6 ayda bir cocuk diş hekimine getirilirse,kliniğimizde de uygulamakta olduğumuz TOPİKAL FLUOR uygulaması ve FİSSUR SEALANT uygulaması yapılabilir.Topikal fluor uygulaması cocuğun daimi dişlerini guclendirir,daimi dişlerin curuğe karşı daha direncli olmasını sağlar.Fissur sealantlar ise buyuk ve kucuk azı dişlerin uzerinde bulunan girinti ve cıkıntıların ortulmesiyle şeker,cikolata vs.gibi curuk oluşturucu maddelerin dişin yuzeye tutunmasını ve o girintilerden girerek dişi curutmesini onler,ayrıca icersinde bulunan fluorid sayesinde dişin diğer bolgelerinin de curumemesine katkıda bulunur.
Cocuklarda Sut Dişlerinin Onemi
Sut dişleri gecici olduğu icin ebeveynler tarafından genellikle nasıl olsa bu dişler değişecek denerek pek onemsenmez.Dolayısıyla bu tarz bir duşunce sut dişlerinin temizliğinin ihmaline ve curumesine sebep olur.Unutlmamalıdır ki sut dişlerindeki curukler hem cocuğun dişlerinin ağrımasına sebep olur,hem de daimi dişlerine zarar verir.
Sut dişleri ihmal edilip dolgu ile kurtarılamadığı zaman cekilmesi gerekir,erken sut dişi kaybı cocukların daimi dişlerinin capraşık olmasının en onemli etkenlerinden birisidir.Erken sut dişi kaybı sonucunda ağızda bulunan dişler boşluğa doğru kayar ve daimi dişlerin sureceği yer kalmaz sonuc capraşıklıktır.Dolayısıyla sut dişlerinin sağlığı cok onemlidir.Cocuklarda ağız hijyeni cocuğun ilk dişleri surduğu andan itibaren başlamalıdır.Henuz bebek iken yapılması gereken şey temiz bir bez parcasıyla bebeğin dişlerinin uzeri her emzirme veya mama yedilten sonra yapılmalıdır.Cocuğun yaşı biraz daha buyunce(2yaş) diş fırcası kullanılmaya başlanmalıdır.


Bebeklerde Diş Curuğu (Biberon Curuğu)
Bebeğimin dişleri surer surmez curudu. Nedeni ne olabilir?
Bebeklerde bazen dişlerin uzerinde surer surmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp dokulduğu gozlenir. Aslında bu lekeler diş curukleridir ve dişler de curuk nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir donemde curuk oluşmasının nedeni de biberon curuğu adı verilen curuklerdir. Bebek beslenmesinde en onemli besin olan anne sutu ya da inek sutu doğal olarak şeker icerir. Gece yatmadan once yada uyku sırasında bebek anne sutu ya da biberon emerse sut ağızda birikerek mikropların dişleri curutmesi icin elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle ozellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine ozen gosterilmelidir.
Biberon curuğunden korunmak icin ne yapmak gerekir?
Bebeklerde meydana gelen curuklerin tedavisi cok guc olduğundan, koruyucu onlemlerin erken donemde alınması gerekir.
Bunlar nelerdir? Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını onleyin. Beslendikten sonra uyutmaya calışın. Biberondaki sute şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin. Bebek beslendikten sonra mutlaka su icirin. İlk dişlerin surmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tulbent ile dişlerini silerek temizleyin. Biberon curuğunun onemi nedir?
Biberon curuğu gorulen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme duzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol acar. Bu dişler cekilmek zorunda kalırsa cocukta konuşma problemleri ortaya cıkabilir.
Biberon emmediği halde bebeğimin dişleri curudu neden olabilir? Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, recel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon curuklerinin başka bir nedenidir. Bunun yanı sıra, dişler surdukten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbohidratlı-şekerli gıdalar da diş curuklerine neden olur. Cocuğu bu tur gıdaların yerine elma, havuc gibi besin değeri yuksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yonlendirmek gerekir.
Fluorid Uygulamaları:Gunumuzde diş hekimliğinde ve diğer tıp bilimlerinde koruyucu hekimlik onem kazanmıştır.Diş hekimliğinde de koruyucu hekimlik denilince akla dişlerin curumesini onlemek gelir.Dişleri curuğe karşı direncli bir hale getirmek icin kullanılandığımız madde FLUORİD dir.
Fluorid dişlerin curumesini onleyen,dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir.Fluorid diş macunlarının icinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur.Fakat cocuklar coğu zaman dişlerini fırcalamayı ihmal ettikleri icin dişlerinin curuğe karşı direnc kazanabilmeleri icin yeterli fluorid almamış olurlar.Bu durumu bertaraf edebilmek icin kliniğimizde profesyonel TOPİKAL FLUORİD uygulamaları yapılmaktadır.
Profesyonel Topikal fluorid tatbiki sadece diş hekimleri tarafından uygulanılabilen bir yontemidir.Topikal fluorid uygulaması ozellikle dişleri curumeye meyilli cocuklarda uygulanır. Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler uzerine depolanır ve dişlerin yapısı guclendirilerek curuğe karşı direncli olur.Topikal fluorid uygulaması her 6 ayda bir yapılırsa ancak etkili olabilir.Bunun icin cocuklarınızı her 6 ayda bir duzenli olarak diş hekimine getiriniz...