Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması acısından erken tanı cok onemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması onerilir.
Diş curumelerinin onlenmesinde sularda yeterli flor olması, duzenli olarak dişlerin fırcalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kacınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırcalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. Diş eti hastalıklarının onlenmesinde de diş fırcalama ve duzenli diş hekimi kontrolleri onemlidir.
Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken donemde ozel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır.
Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin catlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.