hanımlar merhaba, şu an bu konu hakkında en doğru kişilere yazdığımın farkındayım. cunku durum ev almakla alakalı. burada da ev alan, almak isteyen, ev borcu odeyen yığınla kadın var. sizlerin fikirleri, deneyimleri benim icin cok onemli bu sebeple. sorularıma birinci ağızdan cevaplar alacağımı biliyorum. uzatmadan konuya gelelim.
annem ve kardeşimle yaşıyorum, 27 yaşındayım. ozel sektorde 3 senedir aktif bicimde calışıyorum. bekarım, ufukta evlilik de yok

annem esnaf, onun işiyle alakalı detayları yorumlarda soranlara soyleyebilirim en azından konunun ilk mesajında uzatmak istemiyorum.
biz son zamanlarda ev alma kafasına girdik zira kiracıyız ve ozellikle annemin hayatı boyunca kiracı olması onu cok yormuş vaziyette. allaha şukur kiramızı rahatca oduyoruz birlikte bu arada kiramız şu an 1500 aylık. ama genel anlamda kira insanı yoruyor, kiracı olmak yoruyor biliyorsunuz ve en cok yoran kısmı zamlar + hayatınız boyunca kira odemeye devam etme gerceği. neyse konuşuyoruz işte kendi aramızda, annemin birikmişi var o parayı 140-150 bin vs yapmak istiyor 1 sene icinde ve peşinat +kredi ile bir ev alalım diyor. krediyi bana cektirecek cunku kendisi bankalarla zamanında pek iyi anlaşamadı. ben temizim o konuda.
her ne kadar sonunda şu dunyada bir mulk sahibi olma fikri kulağıma hoş gelse de hayatın bazı gercekleri beni korkutuyor. misal 8-10 sene kredi odesek ve bu odeme 3-4 bin civarında olsa. benim maaşım 3.500. ikimiz de calıştığımız sure boyunca her ay ev kredisi sorun olmaz. ama ben boyle değişik değişik şeyler duşunmeye başladım. gozum korkuyor. bu haklı bir korku mu bilmiyorum. anneme veya onun işine bişey olsa kredi komple tamamen benim ustume kalacak. calışarak kazandığım para yetmezse ne yaparım? işle alakalı kafamda farklı planlar, fikirler de var bunları henuz hayata gecirmedim. aslında bu sorun gelirimi arttırmamla cozulebilir ve ben ev alınsa da alınmasa da zaten kazancımı arttırmak icin projelerimi hayata gecireceğim ama korkuyorum işte.
bir de işin şu yonu de var. ben evlenmeyi bugune dek hic duşunmedim, zaten aday falan da yok. evlenmesem de olur o konuya takık biri değilim. ama madem gercekleri duşunuyorum o halde ben yarın obur gun biriyle evlenmek istesem bu kredi borcu sıkıntı yaratır mı? yani o adama da haksızlık değil mi evlenince birlikte yaşamayacağımız ev icin odeyeceğim krediler vs. burada da konusu acılıyor. ailesi icin bu tarz borclar altına giren sevgililer, nişanlılar sıkıntı oluyor karşı tarafa. doğruya doğru yani. ozetle yarın obur gun ben kendim yuva kurayım desem bu kredi borcu bana engel olacak. yanlış mı duşunuyorum? e şimdi diyeceksiniz ki annen var birlikte odeyeceksiniz. allah gecinden versin annem olurse ne yapacağım? kendi başıma kalacak o borc. altından nasıl kalkabilirim korkuyorum. cunku olmesi halinde şu anki işiyle alakalı bize bir pay vs duşmeyecek. (bu kısmı sormayın lutfen neden diye, karışık)
bunları ince hesap peşine duşmek gibi algılamayın hayatın hem iyi hem de kotu taraflarını duşunuyorum. nolursa olsun sonucta ev, evdir. devamlı değeri artar. ben sadece bu kadar buyuk bir borcun altına girmek mantıklı bir şey mi, sizler nasıl yapıyorsunuz onları merak ediyorum.
ha ev almasak hayat boyu kirada takılacağız maalesef. cunku biz yapmazsak başka yapacak insan yok ailede.
ve şu gercek de var, yine kendim icin ben yapmazsam kimse benim icin bir şey yapmayacak. biz oyle halasından, dedesinden mirası olan insanlar değiliz.
sizce duşuncelerim, endişelerim sacma mı? yoksa mantıklı mı? ne yapayım ben bu işten vaz mı geceyim? annem bayağı bi iştahlandı. bu sene icinde almak istiyor surekli fiyatlar arttığı icin. hatta dun ağzını aradım ya belki bana kredi vermezler gelirim az gelir gozlerine dedim, sorun değil banka muduru tanıdık var gerekirse onunla hallederiz bile dedi. yani etrafımda mal mulk sahibi olanlara bakıyorum, bizden daha kotu durumdakiler bile cesaret edip bu tarz şeylere giriyorlar. risk almadan da kazanc olmuyor malum. ben bugune kadar hicbir şeyin hazırına konmadım, yoktu cunku. ne araba ne ev, ne bir yerlerden kalan emekli maaşı vs. ev alsak da almasak da ben hicbir şeyin hazırına konmamaya, istediğim ne varsa calışarak ve bir şekilde borcla harcla kendim yapmak zorundayım. eğer ben korkar ve vazgecersem o ev alınmaz. birikim de değerlendirilmemiş olur enflasyon cıkmış %16, para her gun değer kaybediyor hanımlar biliyorsunuz. hani o paranın değerlendirilebileceği başka bir durum yok demek istiyorum.
fikirlerinizi bekliyorum.