[h=2]Diyarbakır Akdemir Baharat Kuruluşu Herbalisti Cahit Gurkaş, soğuk havaların hastalık sactığını belirterek, hastalıklara karşı vucut direncini arttırmak icin bitkisel onerilerde bulundu.[/h]
Herbalist Gurkaş, hava ve değişen iklim koşullarında insan organizmasının uyum zorluğu yaşadığını belirterek yaklaşan kış mevsimi icin birtakım bitkisel onerilerde bulundu. Yaz mevsiminde vucut icin gerekli olan vitamin ve mineraller alınmadığında ve duzensiz bir beslenme programı uygulanmadığında mevsimsel geciş doneminde insan organizmasının tum hastalıklara karşı davetiye cıkardığını soyleyen Gurkaş, "Bununla ilgili oluşabilecek bir takım olumsuz ruhsal olarak depresif duyguların oluşması, kuru cilde sahip olanlarda ceşitli deri hastalıkların oluşabilmesi, sac dokulme olayının sıklaşması, ust solunum yolları enfeksiyonların oluşması, alerjik reaksiyonların artması, vucut direncinin kırılmasıyla virus ve bakterilerin insan organizmasını tehdit edebilecek ciddi hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır.

Bu tur olumsuzluklar ile mucadelede değişen iklim koşullarında duzenli bir beslenme alışkanlığın oluşturulması, ciğ meyve ve sebzeden bolca tuketilmesi, kabuklu ciğ yemişler ve tohumların alımını sağlamak, azalan nem oranına karşı bol su icme alışkanlığını oluşturulması, hazır gıda ve iceriği bilinmeyen urunlerin tuketilmemesi, bilincsizce tıbbi ve bitkisel ilacların kullanılmaması cok buyuk bir onem taşımaktadır" dedi.
Kış sezonunda ceşitli hastalıklarına karşı korunmak icin alınması gereken besinleri sıralayan Gurkaş, "Portakal, ayva, kivi, nar, armut, elma, mandalina, ıspanak, pırasa, lahana, havuc, pazı, pancar, karnabahar, kereviz, badem, ceviz, fındık, cekirdekli kara uzum, kayısı, tur gıda alımlarına onem vermek gereklidir" dedi.
Gurkaş, cildin nem oranını etkinleştirmek ve oluşabilecek ceşitli deri hastalıklarından korunmak ve daha canlı bir gorunume kavuşmak icin de şu karışımı onerdi:
"Zeytin yağı (2 Yemek kaşığı), Buğday Yağı (1 tatlı kaşığı), Susam Yağı (1 tatlı kaşığı), Kayısı Yağı (1 Yemek kaşığı), Gliserin (2 yemek kaşığı), Kil (2 yemek kaşığı), Su (1 yemek kaşığı) maske haline getirilen bu karışımdan akşamları cilde tatbik edilir. 1 saat bekletildikten sonra maske cıkartılıp ılık su ile cilt temizlenir. Ayrıca gunduzleri cilde tatbik edilecek kayısı kremi veya yağı cildin nemlenmesi ve canlılığını koruması acısından oldukca faydalıdır."
Soğuk havalarda vucut direncini arttırmak icin ise Gurkaş, "1 tatlı kaşığı Ihlamur, 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı nane, limon, elma, ayva, 1 adet cubuk tarcın, 5 gr sarı kok, 5 gr zencefil, 1 tatlı kaşığı yeşil cay 1 lt suda 1 kaynar gelinceye kadar kaynatılır. 5-10 dk dinlenmeye bırakılıp suyu suzulur.
Elde edilen bu bitki karışımından sabah/akşam 1 bardak icilir. Bu kur virus ve bakterilerin vucut uzerinde oluşturabilecek olumsuz etkilere karşı korur. Depresif duyguların oluşmasının engellenmesi , ve Alerjik reaksiyonlara karşı yemeklerden sonra yenilecek. 1 avuc cekirdekli kara uzum, ceviz, fındık, badem bu tur problemlerin giderilmesinde buyuk bir fayda sağlar. Ayrıca icilecek 1 bardak kokulu melisa cayı da kişinin rahatlamasında buyuk yarar sağlar" şeklinde konuştu.