Merhaba arkadaşlar,
Demin birşey dikkatimi cekti. Yazılım geliştirici olduğum icin doğal olarak teknoloji dunyasını yakından takip ederim. Bir şeylerden dolayı gozumden aylardır kacmıştı ki bugun farkettim. Nedir bu paranoya?
K7.net olarak youtube ve gmail hesaplarımızı doğruladığımız bu ucretsiz hizmet neden ucretsiz ve K7'nin kazancı bu işten nedir? Ben herhangi bir reklam yada premium satış sayfası goremedim. Peki bu kadar maaliyetli bir işi nasıl ucretsiz ve hatta amme hizmeti gibi verebilir bu kurum yada kişi? Bir amacı olmalı!
Buradan yola cıkarak gorduğum ve dikkatimi ceken bir ozellikten bahsetmek istiyorum. Bu bir iddiaadır ve şahsi kanaatimdir.
K7.net sayfasında sign up ( K7 Signup ) bolumune eriştiğiniz zaman formun en altında bulunan bir captcha yani bot engelleme yada doğrulama gorursunuz. Bu hizmeti K7 re-captcha'dan alıyor. Re-Captcha kimdir peki?
Re-Captcha, google tarafından 16 Eylul 2009 yılında sozde tamamen deneysel nedenlerle satın alınmıştır. Nedir bu deney derseniz eğer; Deney eski yazılı metinlerin taranarak dijital ortama atılması sırasında OCR teknolojisi dediğimiz yazılı metinlerin duzenlenebilir hale getirilmesini sağlayan teknolojinin yıpranmış olan metinleri taradıktan sonra tahrip olmuş ve cevirilemeyen metinlerin bizlere re-captcha sayesinde ulaştırarak destek vermemiz ve bu sayede cevirilerin sorunsuz olarak yapay zeka tarafından duzeltilmesi baz alınan ucretsiz bir hizmetmiş. Ne kadar masum değil mi? Gen enstitulerini, uzay araştırma şirketlerini, biyoloji laboratuvarlarını satın alan google, bize amme hizmeti vermeye ne kadar meraklıymış meğer.
İşte olay burada patlak veriyor. Bizim re-captcha yapabilmek icin, yani sayfalarımızı zararlı botlardan korumak ve re-captcha'yı sayfalarımıza adapte edebilmek icin sayfamıza google'ın vereceği bir kod grubunu koymamız gerekmekte. Bu kod grubu karmaşık bir javascipt kodudur. Bu kod ile bağımsız formda bulunan verilerinde uzak bir sunucuya taşınması mumkundur. Yani google sunucularına bildirilmesi hic zor değil.
Yani yaptığımız her hareket izlenmektedir. Bu durumda ben K7 kullanmama kararı aldım. Ne yapabilirdim ki bu kadar kıyım varken ve cok guzel kazandığım kanallarım kapanmışken.
Daha ne kadar hayatımızın ortasında barındıracağız google ve hizmetlerini bilmiyorum ya neyse...
Benden bu kadar paranoya yeter.
Saygılarımla
Emin Ozturk
Biraz Paranoya Yapacak Olursak Eğer K7'yi Ele Alalım
YouTube0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sosyal Medya Forumları
- YouTube
- Biraz Paranoya Yapacak Olursak Eğer K7'yi Ele Alalım