Tarafsız bir bakış acısına ihtiyacım olduğu icin her şeyi net bir şekilde anlatacağım. Bu yuzden biraz uzun bir konu olacak arkadaşlar ozur diliyorum bu yuzden. Fakultenin ilk donemlerinden beri dort kişilik bir arkadaş grubum var. Bir de sonradan eklenen bir kız var. Yani aslında beş yakın arkadaş. Ben insanlara karşı biraz daha mesafeli biri olduğum icin habire buluşmaya gitmem, diğer kız grupları gibi zırt pırt mesajlaşmayız. Ama iyi arkadaşlarız.
Her şey pediatri stajına başlamam ile başladı. İki aylık bir staj ve bir ay bir yerde bir ay başka bir yerde olmak uzere donuyoruz. Temel olarak 4 gorev yeri var. Birisi pediatri acil, birisi pediatri polleri, birisi servisleri, diğeri de yoğun bakımlar ve yenidoğan yoğun bakımları. Pol grupları ve yoğun bakım grupları 36 saat calışıyor. Acil ve servis grupları 24 saat. Yani nobetci oldukları zaman bir gunluk izinleri oluyor. Sorun da tam olarak bu noktada başlıyor. Cunku bizim gorev yerlerimi ayarlayan asistan pol ve yoğun bakımlar, servis ile de acil grupları sonraki ay yer değiştirecek dedi. Yani 24 e donenler diğer ayda 24 e donerken 36 ya donenler diğer ay da 36 ya donecek. Benim gorev yerim de malesef bu 36 lık grup. Diğer arkadaşlarımın hepsi 24 luk donen yerlerde.
Başladım polcu olarak gorev yerime. İlk 8 saat normal mesaim oluyor polde. Akşam 5 te nobete başlıyorum gece saat 12 ye kadar. Gece 12 den 4 e bir arkadaşım, 4 ten 8 e ben duruyorum. Sabah 8 de arkadaşım evine dinlenmeye giderken ben akşam 5 e kadar mesaime devam ediyorum. Sonra eve gidiyorum. Ertesi gun sabah 8 te tekrar ikimizin mesaisi başlıyor.
Yakın arkadaşımla eşleştim. Beraber nobet tutuyorduk. İki nobetten sonrasına benim bunyem dayanmamaya başladı. Arkadaşımı arayıp dedim ki asistanla konuşalım siz sonraki ay yoğum bakımlara biz servislere gecelim. Boylece şartlar eşitlenir. Arkadaşım dedi ki evet haklısın size haksızlık oluyor. Bir yarım saat sonra beni aradı. Kendi acil grubu ile konuşmuş bu şekilde onlara haksızlık oluyormuş. Baştan bu şekilde ayarlanmış şimdi bozgunluk cıkarma dedi. Ben de hani bize haksızlık yapılıyordu ucu size dokununca mı vazgeciyorsun, haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır dedim. Arkadaşım acil grubuna bunu soylemiş. Bana karşı herkesi kışkırtmış. Ben de bu kadar tepki alınca konuşmaktan vazgectim. Bir gun bir hoca acile geldi benim nobetimde hocam cok yoruluyoruz boyle haksızlık dedim. Arkadaşım bana donup bağırmaya başladı. Hoca da tartışamıza sinirlendi. Ertesi gun gorev yerlerini benim istediğim şekilde duzenlendi. Hocaya bu şekilde olsun diye ben soylemedim. Hoca kendisi bu cok basit bir cozum boyle olsun konu kapansın dedi. Ama arkadaşım acil grubuna benim hocaya soylediğimi soylemiş. Gorev yerleri de değişince herkes bana cephe aldı. Arkadaşım artık arkadaşım değilsin dedi. Diğer arkadaşlarım da benimle konuşmamaya başladı. Yapmadığım soylemediğim bir şey yuzunden insanlar bana kotu davranmaya başladı. Arkadaşım sana hakkımı helal etmiyorum dedi. Ben haktan korkarım. Birinin vebalini almaktan cekinirim. Ne yapacağımı şaşırdım. Bİr yanım onlar seni hic duşunmediler sen neden duşunuyorsun diyor diğer yanım ya gercekten hakkı varsa. Tarafsız fikirlerinize ihtiyacım var arkadaşlar. Biraz fazla uzattım hakkınızı helal edin.