Edit: evi gorduk, beğenmedik vazgectik. Konuyu burada konuşurken aslında bizim bu maaşla ev alamamızın ne para harcamayla ne başka şeyle ilgisi olmadığını anladım. 20-25 yıllık ev nasıl olur 850 bin olur ustelik istanbulun en uzak semtinde. Cunku bu ev fiyatlarını denetleyen yok, herkes kafasına gore yazıyor, cunku vatandaşlık satılıyor ev alımıyla, cunku afganı suriyelisi evlere doluşuyor, arz talep sıkışması, kredilerin faizinin yuksek oluşu, ekonomik kriz, zam zam zam vs. Yani gecmiş olsun turkiye

Mune Kazen konu siyasete girer artık bu saatten sonra, konumu kapatabilir misin?

2 senedir ev alma cıkmazındayız. Son zamanlarda ev fiyatları da kiralarda oyle bir arttı ki “nasıl odeyeceğiz artık alamayız” noktasıydık. Şimdi fiyatlara oyle alıştım ki Artık her ay “niye almadık ki o evi” diye pişman oluyoruz. 3 yaşında bir cocuk var, eve giren tek maaş. Pandemiden dolayı 1 senedir maaşta duşme oldu, ocakta eski duzene girilecekmiş. Şimdi biraz duzelttiler ve maaşlar 16bin oldu. Ocakta 20 bin olacakmış elde 240 bin var peşinat icin. Beğenmediğimiz evlerin kredi taksidi 7-8bin. İcimize sinen evin taksidi ise;10 bin. Bugun bu işe girecek olsak 6 bin kalır elimize. Bugun cesaret edemiyorum. Ama yarın 10 bin kalır elimize. Maaş gunu hic sarkmaz. Elimizde 240-250 bin değerinde arac var. Eğer taksitleri oderken kotu bir senaryo olursa(işten cıkarırsa tazminat verirler ya neyse o kotu şey işte o olursa) arabayı satmayı duşunuyorum ve bu beni 20 ay idare eder. 20 aya kadar da coktan duzene gireriz.
Ele kalan 10 bin ile gecinebilir miyiz?! Buyuk mu oynuyoruz. Boyle bir maaşa boyle odeme cok mu kolay? Luksumuz yok, gayet asgari harcarız her şeyi. Sigara yok, alkol yok, kıyafet yok… cocuktan sonra gezmemizde bir hayli azaldı.
Siz olsanız bu işe girer misiniz?
Eşim işten cıkarılsa en kotu bu maaşla iş bulur, başka şirketler daha iyi maaş veriyor.
Ben calışırsam asgari ucretli iş bulabilirim. Cocuğa kreşe versem butun para kreşe gider, cocuk da perişan olur. Bu yuzden benim calışmam bize bişey kazandırmaz.
Bizimle aynı maaşı alan arkadaşlar, “şaşırdınız mı?! Ne yiyip iceceksiniz?!” Diyor. Biz de onlara şaşırıyoruz “bunlar ne yiyip iciyor” diye
Edit: ocakta bu fiyatları nile goremeceksiniz dedi emlakcı
Edit:maaşa cok takılan olmuş ama bugun turkiyede insanca yaşamak icin iyi ama luks yaşamak icin az bir maaş
Edit:evin yaşına takılan olmuş. İstanbulda yeni evleri artık turkler alamıyor bir de evin değerini belirleyen şeylerden biri de konumudur, kadıkoyde 40-50 yıllık evlerin fiyatları dudak ucuklatıyor.