H1N1 virusuyle savaşta vucudun savunma sisteminin guclu olması cok onemli. Peki direnci artırmak ve viruse yenik duşmemek icin hangi besinleri tuketmeli, ne yiyip, ne icmeli?

Yeterli ve dengeli beslenmeyle bağışıklık sistemini desteklemeli, hastalığa besinlerle savaş acmalıyız.

Bunun icin 4 temel gruptaki besinleri, gunde en az 3 ana, 3 ara oğunde ve yeterli miktarda tuketmek şart.

Acıbadem Bakırkoy Hastanesi'nden Diyetisyen Hulya Gunsoy, gripten korunmada buyuk etkisi olan beslenme kurallarını ntvmsnbc'ye anlattı.

"Bir hastalık sırasında vucudumuzun savunma sistemi kendini enfeksiyona karşı korumaya calışır. Enfeksiyonla savaş halindeki vucudun bağışıklık sistemini guclu tutmak mumkun. Bunu yeterli ve dengeli beslenerek yapabiliriz" diyen Gunsoy, şoyle devam etti.

OĞUN ATLAMAYIN

"Gunluk enerjinin yuzde 50-60’ını karbonhidratlardan, yuzde 15-20’sini proteinlerden, yuzde 25-30’unu yağlardan karşılayıp, enfeksiyon durumlarında normalin biraz daha ustunde vitamin almak ve bol sıvı tuketmek gerekiyor. Oğun sayısı ve duzenine ise ozellikle dikkat etmeliyiz."

Hulya Gunsoy, dort temel besin grubunu ve bu gıdalardan ne kadar yenilmesi gerektiğini sıraladı.

SUT, YOĞURT, KEFİR

"Yeterli ve dengeli beslenme, gun icinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Sut ve sut urunleri, et, balık ve kumes hayvanları, sebze ve meyveler, ekmek ve hububat gibi tahıllar dort temel besin grubunu oluşturur. Bu gruptaki besinler, her gun mutlaka yeterli miktarda yenmeli.

SOĞAN, SARMISAK, ELMA, NAR

Bağışıklık sistemini guclendiren yararlı mikroorganizmaları yani probiyotikleri iceren sut, yoğurt veya kefiri gunde en az 2-3 porsiyon/bardak tuketmekte fayda var.

A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminleri iceren havuc, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz, yeşil biber, taze patates, soğan ve sarmısak gibi sebzeleri bolca tuketin. Her gun mutlaka mevsimsel meyveleri ozellikle C vitamininden zengin portakal, mandalina ve greyfurt gibi turuncgiller ile antioksidan etkisinden dolayı nar bolca tuketilmeli, gunde bir elma yiyin.

BADEM, CEVİZ, FINDIK

Hem C vitamini ihtiyacının karşılanması hem de sıvı alımına katkı acısından taze sıkılmış meyve suları sıkca icilmeli. Vucut direnci uzerinde onemli etkiye sahip E vitaminini sağlamak icin yeşil yapraklı sebzeler, gunde en az beş adet fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar da ihmal edilmemeli.

BOL BOL BALIK

Kış mevsiminde guneşten aldığımız D vitamininden de yoksun kalıyoruz. Ozellikle kemik ve diş gelişimi icin onemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini ihtiyacını karşılamak icin kışın daha fazla balık tuketmeye dikkat etmeliyiz. Yağ tuketiminde de katı yağlar yerine sıvı yağları tercih etmeliyiz.

KIRMIZI ET VE MANTAR

Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin onlenmesi icin fiziksel aktivite yapılmalı, kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl urunleri, kuru baklagiller tuketilmeli. Sutlu tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmeli, vucut ısısını dengede tutmak icin gunde en az 2-2,5 litre su icilmeli. Haftanın 2-3 gunu kırmızı et, diğer gunlerde de beyaz et ve mantar tercih edilmeli.

BESLENME HATALARI VUCUT DİRENCİNİ DUŞURUR

Gunsoy, vucut direncini kıran ve hastalıklara karşı kişiyi savunmasız bırakan beslenme hatalarına ve kacınılması gereken davranışlara da değindi.

"Soğuk havayla birlikte vucut ısısını yukseltmek icin enerji acığı ortaya cıkar, enerji acığını fastfood, kızartma, kavurma gibi yağlı yiyeceklerle, tatlı ihtiyacını ise aşırı şekerli tatlılarla karşılamamak gerekiyor. Dort temel besin grubunu oluşturan besinlerden eksik ve yetersiz tuketmek, bağışıklık sistemi zayıflatır ve kişi hastalıklara karşı savunmasız olur."

GRİP OLDUYSANIZ NASIL BESLENECEKSİNİZ?

Peki korunmada başarılı olamayıp domuz gribine yakalananlar nasıl beslenmeli? Gunsoy'un onerileri:

"Mutlaka kahvaltı yapılmalı. İceriğinde ise ayakustu atıştırılan poğaca, borek gibi yağlı besinler yerine peynir, yetişkinlerde haftanın her gunu olmamak şartıyla yumurta, zeytin veya ceviz, bal, mevsim yeşillikleri, acık cay, ıhlamur, bitkisel caylar veya taze sıkılmış meyve suyu olmalı.

TAVUK SUYUNA CORBA

Oğlen ve akşam oğunleri de sağlıklı besinlerden secilmeli. Ozellikle tavuk suyuna bol limonlu corba, ızgara, haşlama veya buğulama yapılmış et, tavuk, hindi veya balık, mutlaka sebze yemeği, mevsim yeşillikleri ile yapılmış salata, yoğurt ve bol tahıl iceren ekmek ceşitleri secilmeli.

GİNSENG VE EKİNEZYA CAYI

Oğun ve oğun aralarında bol sıvı alınmalı. Gunluk sıvı ihtiyacı gripte daha da artar. Bunun onemli bir kısmını su olarak karşılamak gerekir. Su dışında ise ıhlamur, kuşburnu, adacayı, ekinezya, yeşil cay ve ginseng gibi bitkisel caylar icilmeli.

GUNDE BEŞ PORSİYON SEBZE VE MEYVE

Gunluk toplam 5 porsiyon taze sebze ve meyve tuketmeye ozen gosterilmeli. Sebze ve meyvelerin de cok iyi yıkanması ve doğru yontemlerle pişirilmesi de onemli. Haşlanan sebzelerin sularının dokulmemesi, kendi suyunun icinde pişirilmesi vitamin kaybının onlenmesi acısından onem taşıyor.

KIZARTMALARDAN UZAK DURUN

Probiyotik sut, yoğurt veya kefirin de yine gunde en az 2-3 porsiyon alınması, yağlı kızarmış yiyeceklerin tuketilmemesi grip esnasındaki beslenme onerilerim arasında."