

Avrupa'da yapılan araştırmalar 'Cay vucutta su kaybına neden olur.' duşuncesini curuttu.
Cay sadece vucudun suyunu tekrar geri kazanmasını sağlamıyor, aynı zamanda kalp krizi riskine ve bazı kanser turlerine karşı da koruma sağlıyor.
Uzmanlar cayda 'flavone' isimli P vitamini iceren bir maddenin bulunduğunu bu maddenin de sağlığa cok iyi geldiğini belirttiler.
Sağlık kaynağı...
Hucrelerin zarar gormesini engelleyen birtakım antioksidanların birkac tur bitki dışında sadece cayda bulunduğuna da dikkat ceken uzmanlar, gunde uc veya dort fincan cayın kalp krizi riskini de azalttığını belirtiyorlar.
Bazı araştırmalar cayın kansere karşı da etkili olduğunu ortaya koyuyor. Diğer taraftan diş plaklarının oluşmasını engellemesi ve kemiklerin guclendirmesine yardımcı olması da diğer yararları arasında yer alıyor...
Beslenme uzmanı Dr. Carrie Ruxton, 'Cay icmek su icmekten daha yararlı.' diyor ve ekliyor: ' Cayın vucuttaki su miktarını azalttığı duşuncesi tamamen gecmişten gelen yanlış bir inanış. Kafein uzerine bugune kadar yapılan calışmalar kafeinin vucutta su tutması konusunda hep olumsuz sonuclar ortaya cıkarmıştı. Ama icebileceğiniz en sert cay veya kahve bile vucudunuzun buyuk oranda sıvı kazanmasını sağlar' diyor.
Cayın sadece anemi riski taşıyan kişilerde etkisi tam olarak bilinmiyor. Besinlerdeki demirin emilimini azalttığı icin anemi hastaları icin belki sorun yaratabilir. BU nedenle doktorlar anemi hastalarına gun icindeki oğunlerin ardından cay icmelerini pek onermiyor.
Uzmanlar sağlıklı bir insanın gunde 1.5 veya 2 litre civarında sıvı almasını oneriyor. Tabi ki bu miktarın bir kısmının cay olması koşuluyla...
internethaber