şeker hastalarının yiyebileceği meyveler şeker hastaları karpuz yiyebilirmi hastaları bal yiyebilirmi hangi meyveleri yiyebilir nar
Gunluk oğunler, ucu ana (kahvaltı, oğle ve ak*şam yemeği) ve ucu de ara (kuşluk, ikindi kahvaltı*sı ve gece yatma oncesi) oğun olmak uzere 6 par*ca halinde olacaktır; aşağıdaki ornek yemek liste*sinde belirtilen oğun saatlerine azami itina gosteril*melidir.

Uygulanacak diyete ait ornek yemek listesi (menu)
• Sabah kahvaltısı (8.00): Bir bardak yağsız sut (şekersiz) (200 mi) Bir kibrit kutusu kadar (30 gr.) az yağlı ve tuzu azaltılmış beyaz peynir.
• Kuşluk (11.00): 20 gram ekmek ve 5 yeşil zeytin Bir porsiyon meyve (meyve değişim liste*sinden arzu ettiğinizi seciniz)
• Oğle yemeği (13.00): 60 gr ekmek, 1 kase yağsız et suyu corba (icine pirinc ve*ya şehriye ilave edilecek ise her corba kaşı*ğında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde su*lu olacaktır.)
75 gr kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 corba kaşığında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde sulu olacaktır.)
75 gr kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 corba kaşığı kadar mevsimin yeşil sebzelerinden hazırlanmış sebze haşlaması bulunmalıdır.)
1 tabak yeşil sebze (zeytin yağı ile pişirilme*lidir) (sebze değişim listesine bakarak sebze ceşidine gore yiyebileceğiniz miktarı secebilirsiniz).
I buyuk kase yeşil salata, salatalık, domates, marul karışımı (bir kase salata 1 tatlı kaşığı zeytin yağı ve bol limon usaresi ile hazırlan*malı; fazla tuz ekilmemelidir) 1 cay bardağı kadar yoğurt (kaymağı alınmış olmalı) ve 1 porsiyon meyve
• İkindi (17.00): 20 gr ekmek
Bir kibrit kutusu kadar (30 gr) beyaz pey*nir.
Bir veya iki bardak cay (suni tatlandırıcı kul*lanılacaktır.)
• Akşam yemeği: Oğle yemeğinin aynı; diğerine gore protein miktarı duzenlenecektir.
• Gece oğunu (22.30): 20 gram ekmek ve bir bar*dak yağsız sut veya bir porsiyon meyve.

Sebze Değişim Listesi
Yeşil sebzeler, icerdikleri karbonhidrat miktarı*na gore aşağıdaki gruplara ayrılmıştır ve belirtilen miktarlarda yenecektir:
• Her oğunde bir corba tabağı kadar (ciğ tartısı 300 gr) yenecekler:
Ispanak, semizotu, pazı, ebegumeci, yeşil kıvır*cık salata, marul, salatalık, veya
• Her oğunde bir yemek tabağı kadar (ciğ tartısı 200 gr) yenecekler:
Lahana, domates, karnabahar, patlıcan, kırmızı turp veya
• Her oğunde 2/3 yemek tabağı kadar (ciğ tartısı 150 gr) yenecekler:
Pırasa, kabak, calı fasulyesi, bamya veya
• Her oğunde yarım yemek tabağı kadar (ciğ tar*tısı 100 gr) yenecekler:
Havuc, ayşekadın fasulyesi, yeşil bezelye, kere*viz, enginar, soğan veya
• Arada sırada yemek kaydıyla 1/4 yemek tabağı kadar (ciğ tartısı 50 gr) yenecekler:
Patates ve yer elması (Bu sonuncu grup sebze*nin sık yenmemesi tavsiye edilir.)

Meyve Değişim Listesi
Erik (yeşil)…………………..8 adet
Erik (kırmızı)……………….5 adet
Portakal……………………….Bir orta boy
Turunc…………………………Bir iri boy
Ayva…………………………….Bir orta boy
Nar………………………………Yarım
Karpuz…………………………Bir dilim
Kavun (nadiren)………….Bir dilim
Cilek……………………………6 adet
Elma…………………………….Bir orta boy
Mandalina…………………….Bir orta boy
Limon………………………….İki orta boy
Armut………………………….Bir orta boy (ham)
Kiraz……………………………5 adet
Vişne……………………………10 adet
Şeftali (ham)………………..1 adet

• 1 cay bardağı sıkılmış portakal veya elma suyu, I su bardağı sıkılmış Greyfurt suyuna eşit karbon*hidrat icerir.
En cok tercih edilecek meyve, ekşi elma, porta*kal ve ayvadır.

Bir dilim (40 gr) beyaz ekmeğe eşdeğer yiyecek listesi
Bir dilim (40 gr) ekmek yerine aşağıdakilerden birini secebilirsiniz:
• 3 corba kaşığı kuru fasulye, nohut, mercimek veya bakla (bu takdirde o oğundeki et yarı yarıya azaltılmalıdır.)
• I kase sulu kıvamda kırmızı mercimek, tarha*na veya un corbası.
• I ufak porsiyon makarna, kuskus veya erişte.
• I iri (100 gr) patates ile yapılmış kızartma; haş*lama veya purede bunun yarısı.
• I dilim tuzsuz peynir veya ıspanakla hazırlan*mış borek.

Yasak yiyecekler
• Rafine sofra şekeri ve bununla yapılmış tatlılar, bal, recel, marmelat ve şuruplar.
• Hamur işleri, mantı, corek, şekerli kurabiye*ler, pastalar, tahin helvası ve cikolata.
• Uzum, kayısı, cok tatlı kavun, şeftali, muz, hur*ma, incir.
• Alkolun her ceşidi.
• Kızartma ve kavurmalarla fume etler.
• Kuru yemişler (fındık, ceviz, badem, cam fıstığı ve kestane)
• Sucuk ve pastırma gibi bilumum konserveler.
• Katı yağlar: Mayonez, tereyağı, kaymak ve margarinler.
• Tuzlu hazır yiyecekler.