Yaklaşık 1 ay once 1050Ti'lı Dell 7577 aldım. Almadan onceki araştırmalarım sırasında bu dizustunun 130 Watt adaptorle gonderildiğini ve bu adaptorun yuk altında sisteme yeterli olmadığını, pili de kullandığını fakat servise gonderince 180 Watt olanla değiştirildiğini oğrendim. Ucretsizse değiştiririm olur biter duşuncesiyle Ebrar Bilgisayar'dan siparişi verdim. Beklediğim gibi 130 Watt olanla birlikte geldi. Dell yanlışını ortmek icin mi yaptı bilmiyorum ama bilgisayarlarının yuk altında hem pili hem adaptoru kullanmasına "hibrit mod" demiş. 1060'lı modellerde bu sorun/mod yok. Aldığım bilgisayarın bircok muadilini inceleme fırsatım oldu fakat hicbirinde boyle birşey yoktu, o yuzden ben de değiştirmek istedim adaptoru.
Oncelikle bu "hibrit" ne kadar hibrit, Dell Turkiye'nin haberi var mı diye oğrenmek icin Twitter'dan kendilerine ulaştım. Hangi servisin bilgisayarınızla ilgileneceğini oğrenmek icin once Dell Turkiye'ye ulaşmanız gerekiyor. Bu seruvene girişmeden once "Service Tag" dedikleri sayı ve harflerden oluşan bir dizi var, bilgisayarın altında yazıyor, sık sık soracaklar size, bir yere mutlaka yazın.

Dell'den bundan sonra kiminle muhattap olacağımızı oğrendik. Size başka bir servisin adını verdilerse de okumaya devam edin, surec %90 aynı olacak. Verdikleri e-posta adresine bir mesaj attım.

Bizim "hibrit mod" sadece kılavuzda yazan bir şeyden ibaret cıktı, servisin de haberi yokmuş. Verdikleri telefon numarasını arayıp onarım cağrısı (cok ince duşunulmuş bir isim helal olsun) actırıyorsunuz ve size bir dizi sayı/harf karışımı daha veriyorlar. Yazdıkları mesajda istedikleri fotoğraflar ve bu diziyle birlikte cevap veriyorsunuz, gayet basit bir işlem.

Bilgisayarın ve adaptorun var olduğunu, birbirlerine ait olduklarını gonderdiğiniz fotoğraflardan doğrulayıp yedek parca talebinde bulunuyorlar. Varsa depolarından, yoksa yurtdışından geliyor sanırım bu yedek parcalar. Şansıma depolarında varmış yeni adaptor, ben de IM ile başlayan diziyi, bilgisayarın altında yazan diziyi, adımı soyadımı bir kağıda yazdım ve kargo paketinin ustune yapıştırıp 29'unda gonderdim kendilerine. Siz benim kadar beklemeyin, Cumartesi-Pazar iş gunu sayılmadığı icin gonderemedim ben. 5. iş gununden sonra onarım cağrınız iptal oluyor sanırım. 30 Mayıs'ta ellerine gectiğini varsayarsak ve 1 Haziran'da yeni adaptoru bana gonderdiklerini hesaba katarsak 3 gun beklemişim. Akıbeti belli olan bir parca icin bu sure cok uzun.

Mayıs gunu aradım, "Adaptor değişimi olacaktı, ne oldu ona?" dedim, " 180 Volt olanla değişecekmiş, bugun ya da Pazartesi gunu verilir kargoya." dedi telefondaki gorevli. Calıştığı firmadaki ustun bilgisine mi yansam, net bir tarih verememelerine mi yansam bilemedim. Telefonu kapatmamla ikinci mesajın gelmesi bir oldu. Bilgilendirme olsun diye mesaj atmışlar ama kargo firması, takip numarası hicbir detay yok mesajın icinde. Takip numarası dedikleri şey de cihazın seri numarası, sabahtan beri UPS, PTT, Yurtici, MNG, Aras hepsini aradım, o "takip numarasını" sorgulattım gidip kendim alayım diye. Kargo buraya gelmiş olsa bile iş cıkış saati erken haftasonları, dağıtıma cıkarmama ihtimalleri var, oyle tuhaf bir memleketiz cunku. 12 gibi gecti kargo elime. Guzelce sarıp sarmalamışlar, koliye koymuşlar bir de ustune.

Sipariş doğru gelmiş, yanında Sevk İrsaliyesi ve Servis Formu başlıklı iki de kağıt yollamışlar. Bu seruven de bugun boylelikle bitti, sıcağı sıcağına, unutmadan paylaşayım dedim. KocSistem'e puanım 10 uzerinden 4.
130 Watt adaptorun ben oraya gondermeden once değişeceği belliydi, parca da ellerindeydi hatta. Yaklaşık 4 gun bilgisayar kuzu gibi yattı masanın ustunde şarjı bittiği icin. Ne mesaj olarak ne de e-posta olarak hicbir kargo bilgisi verilmedi. Diğer bir konu da calışanların bilgisizliği/dalgınlığı. V-W ne demek tam bilmiyorlar/karıştırıyorlar. Okuduğunuz icin teşekkur ederim. İnternette bu konuda cok az bilgi vardı, forumda da bu bilgisayarı almaya niyetlenen arkadaşlar olduğu icin paylaşmak istedim.

1 aya yakın bir suredir bu bilgisayar benle ama adaptorun yetersizliği performansı etkiliyor mu bilmediğim icin hicbir test yapamadım. Bu bilgisayardan almak isteyen veya test sonuclarını merak eden arkadaşlar yapmamı istedikleri testleri yazarlarsa en gec 1 hafta icerisinde hepsini yapar atarım. Herhangi bir yazım hatası varsa affola, telefondan acıyorum bu konuyu.