Gecenlerde elimde bulunan yaklaşık 2 yıllık Seagate'in harici hard diskinin kablo girişindeki metal kısım koptu. Giriş hala calışmasına rağmen kablo surekli cıktığı icin artık kutuyu değişmem gerektiğini duşundum ve internette kutu araştırmaya başladım.
Gorduğum kadarıyla son kullanıcı icin internette kaliteli diye adlandırabileceğimiz bir HDD kutusu ureticisi bulamadım. Tum urunler yan sanayi ucuz urunler gibi duruyordu. Daha sonra ORICO markasını buldum ve biraz araştırmadan sonra iyi bir urun olduğunu duşunerek sipariş verdim ve birde eski kullandığım Seagate'in Micro B 10p kablosunun biraz aşındığını duşunduğum icin hem yedek olması hemde biraz daha uzun bir kabloya ihtiyacım olması sebebiyle daha once android şarj cihazım icin kablo satın aldığım ve oldukca memnun olduğum UGreen markasından birde Micro B 10p, 1 metre kablo sipariş ettim.
E tabii birde ORICO'nun HDD kutusundan kablo cıkıp cıkmadığını dahi bilemiyordum.
Gorduğunuz gibi urun elime ulaştı ve soylemeliyim ki boyle bir kutu gelmesini hic beklemiyordum. Ben kağıda, naylona falan sarılı şekilde bir urun gelecek diye bekledim.
Kutuyu actığımızda direk urun karşımıza cıkıyor ve alt kısmındaki ufak bolmede ise urunun kendi kablosu ve kurulum belgesi gibi bir kac kağıt cıktı.
(Normalde urunun icindeki her şey tek tek naylon icerisindeydi ama doğal olarak onları cıkarıp urunu kontrol ettim.)
Urunun dış gorunuşu ve yapısına gelirsek acıkcası oldukca beğendim hatta baya beğendim. Eski Seagate kutusundan bile daha guzel bence. Dış kısmı kaucuk mu denir tam bilemedim fakat boyle yumuşak guzel bir hissi var ve pek kaygan değil. Demek istediğimi anlatabilmişimdir sanırım.
Tasarım olarakta oldukca beğendim sadece sol alt kısımda "EASY YOUR PC - www.orico.com.cn" yazan kısım bence olducta cirkin duruyor. Boyle şeylerin illa ki yazılması gerekiyorsa arkasına falan ufak bir şekilde yazılması gerektiğini duşunuyorum.
Kurulum kısmına gelirsek; oldukca basit bir kurulumu var. Vidalı olmasını tercih ederdim fakat urun elime geldikten sonra pekte gerekmediğini fark ettim.
Tek yapmak gereken hard diski yerine oturtup azcık ileri itmek ve kapağın ust kısmına urunun icinden cıkan sungeri yapıştırıp kapağı kapatmak. Oldukca sağlam ve sıkı duruyor hard disk.
(Ben acele edip kutunun icine tam bakmadan direk HDD'yi taktım ve evde bulunan beyaz sungerden yapıştırdım. Daha sonra kendi verdiği sungerleri gordum. Siz direk onları takıp rahatlıkla kullanabilirsiniz.)
Urunun icinden cıkan kendi kablosu da beni oldukca tatmin etti. Kalın guzel bir plastik kullanmışlar, oldukca sağlam duruyor ve yaklaşık 50cm uzunluğunda. Benim Seagate'in kendi cıkan kablosu dahi onun yanında hem biraz daha kısa hemde daha ince bir yapıya sahip.
Urunun genel incelemesi bu şekilde. Şimdi ise kısaca UGreen Micro B - 10p (yani harici hdd kablosu) inceleyerek HDD'nin hız teslerini paylaşacağım.
UGreen'i ilk defa android kablo (Micro B) satın alarak denemiştim. İnternetteki diğer testler kablonun 2 amper aktarım sağladığını gosteriyordu. Ben aldıktan sonra elimde gerekli ekipman olmadığı icin hız testi gercekleştiremedim maalesef fakat orjinal kablo ile birebir aynı hızda şarj ettiğini gozlemledim. Kablonun dış yapısınıda oldukca iyi bulduğum icin bu kez de Micro B 10 pin kablo alırken aynı markayı tercih ettim.
Bu kabloyuda oldukca beğendim. Yuvarlak yerine SATA kabloları gibi yatay bir tasarım kullanmaları daha sağlam ve uzun omurlu olabileceğini gosteriyor. Ayrıca aşağıda testlerde gorebileceğiniz gibi kablonun performansı diğer kablolar ile aynı yani herhangi bir sorun yok.
Urunun Testleri:
Urunun kendi kablosuyla hız değerleri;
Urunun UGreen kablo ile hız değerleri;
Urunun Seagate kablo ile hız değerleri;
(Access Time duşuk olursa daha iyi, Burst Rate yuksek olursa daha iyi, CPU Usage duşuk olursa daha iyi.)
Not: Testlerdeki ufak oynamaları, CPU kullanımı (CPU Usage) gibi kısımları fazla dikkate almayın cunku testler sırasında sistemin kullanımına gore değişiklik gosterebilecek ufak uynamalar gorunuyor. Aynı testleri aynı şekilde tekrarlarsak muhtemelen gene ufak farklılıklar gosterebilir.
Sonuc olarak testler gosteriyor ki kablolar arasında herhangi bir performans farkı yok. Hepsi olması gerektiği gibi performans veriyor.
Ben birde test amaclı SATA uzerinden bağlı olan hard diskimi aynı teste tabii tuttum;
Burada gorulduğu gibi iki diskimde gayet sağlıklı olmasına rağmen SATA'dan bağlı diskimin daha hızlı olduğu gorunuyor. Burada ise yorumu size bırakıyorum arkadaşlar.
Acaba SATA ile USB 3.0 portlar arasındaki bu değerler normal mi? cunku USB 3.0'da SATA'da aynı yuksek hızı destekliyor diye biliyorum yoksa aldığım ORICO urunun SATA'dan USB 3.0 donuşturucusunun performansı mı duşuk kalıyor?
İnceleme burada sona eriyor. Buraya kadar okumuş ve işine yaramış insanlar varsa teşekkurler
Aynı zamanda bir beğeniyi cok gormezseniz sevinirim ve iyi gunler dilerim.