Herkese iyi forumlar. Bu konu altında toplamış olduğum sistemin sizler acısından fikir oluşturması icin performansını paylaşacağım. Sistem yarısı internetten yarısı da vatandan toplandı. Montajı vatanda yapıldı. Sinerjiden toplanmadı sadece listelemek icin kullandım. Ayrıca testleri 1360x768 cozunurlukte yaptım cunku ustune basa basa soyluyorum henuz monitor alamadım. Elimde bir televizyon var onunla yaptım. Sizden ricam bununla alakalı sorular sormayın lutfen. Bende isterdim 1080P ’de yapmayı. Herhangi bir DSR ayarı veya overclock yapılmamıştır.
Sistem donanımı resimdeki gibidir :

Oncelikle Windows 10 Pro 64-bit kurdum (UEFI olarak SSD icerisine). İlk acılışta ethernet, ses, USB vs tum donanımlar calıştı. Bende sadece ekran kartı surucusunu kurdum başlangıc olarak. Belli başlı bilinen oyunları da yukledim. Başlangıc olarak FPS ’ler gayet iyiydi. Ancak forumda da konusunu actığım FPS duşuşleri meydana geliyordu. Bunun cozunurluk darboğazı olduğunu duşundum. Ne alaka diyenlere cozunurluk duşuk olduğu icin sistem yuku işlemciye yukluyor, bu da ekranın yetersiz beslenmesini ve FPS duşuşlerini meydana gelmesine sebebiyet veriyor. Ayrıca işlemci sıcaklığı 80-90 derece arasında seyrediyordu ki bu cok fazla ( stok fan ile ).
Ornek kullanım değerlerini aşağıda gorebilirsiniz.

(Battlefeld 1 burada %200 cozunurluk olceğinde idi)
Oyun ici FPS değerleri ve genel anlamda performans cok iyiydi. Ancak işlemci sıcaklığı ve yaşadığım tuhaf droplar ( bu noktada işlemci sıcaklığından şuphelenmeye başlamıştım) beni rahatsız etmeye başlamıştı. Sistem yeniydi ve benim gormek istemediğim durumlar vardı.
Bu noktada ilk olarak surucu driverlarına yoneldim. Sistem ilk acıldığında her şey calışıyordu ama yinede anakartın internet sitesinden chipset, ses, ethernet gibi suruculeri indirdim. Bu noktada chipset suruculerinin yuklu olmadığını farkettim. Bahsi gecen suruculer aşağıdadır :

Chipset ve diğer suruculeri tekrar anakartın kendi sitesinden yukledim. BIOS guncel surumde olduğu icin hic bulaşmadım. Ve tekrar oyun testi yaptığımda sistemde sanki bir toparlanma farkettim. FPS duşuşleri azalmış gibi gorunuyordu. İşlemcide daha hızlı calışıyordu. Ancak ısı sorunu devam ediyordu. Bu konuda da stok fan ile gelen termal macunun yetersiz geldiğini duşunmeye başladım. Cunku stok fanın gayet yeterli olması gerekiyordu. Termal macun almak amacıyla vatana gittim. Durumu ilettim ve kasanın hava akışıyla alakalı bir problem olabileceğini soylediler. Gayet mantıklıydı ancak kasada sorun varsa benim macun yenilemem fayda etmeyecekti. Bu noktada ya kasayı değiştirecektim yada sıvı soğutma alacaktım. Ben tercihimi sıvı soğutmadan yana kullandım. Eve geldiğimde kasanın yanını acarak test ettim, işlemci 70-80 arasında gezdi. Yani bir 10 derece azalmıştı ama kasayı o halde kullanamazdım. Montaja başladım daha once hic yapmamıştım. Oncelikle kasanın egzoz kısmındaki fanı soktum. Bunun yerine sistemde belirttiğim 120mm lik radyator ve fanı taktım. Oraya takmamın sebebi ise onde yeterli hava cıkışının olmaması ve icerde biriken ısıyı daha rahat bir şekilde dışarı atmasını sağlamaktı. Bu arada işlemci uzerindeki macunu gozluk temizleme mendili ile sildim ve pompanın kendi uzerinde gelen macunu kullandım yani ekstra macunlama yapmadım. Sonuclar ise cok iyiydi. Battelfield 1 en buyuk ısı sorunu yaşadığım oyundu ve 88 derecelerden 66 ya duştu.

Şimdi burada bir noktaya değinmek istiyorum. Bunu cok sonra farkettim ama once belirteyim dedim. Guc secenekleri kısmını actığımda AMD Ryzen icin hazırlanmış bir seceneğin olduğunu ve bunun secili olduğunu gordum. Yazıyı google translate e yazdığımda ise dengeli mod tarzı bir şey olduğu yazıyordu. Bunun oraya nasıl eklendiği konusunda fikrim yok. Ya chipset driverları sonrası yada AMD Ryzen Master (overclock icin yuklenmedi) uygulaması sonrası gelmiş olabileceğini duşunuyorum. Bu konuyuda belirtmek istedim

Tum bunların sonunda yapmış olduğum oyun testlerine geliyorum. Tum ayarlar oyunların kendisinin sunduğu en yuksek grafk ayarlarıdır. Sadece PUBG %120 cozunurluk olceğinde olup diğer tum oyunlar %100 yani normal olcektedir.
Assasin's Creed Origins :

Battefield 1 :

PUBG (%120 cozunurluk olceği ile) :

Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands :

Sonuclar onceki testlerime gore oldukca iyiydi. Ozellikle ısı istediğim derecelere duştu. Vede bahsettiğim duşuşler gecti. Yani oluyorsa da cok cok az oldu yada olmadı. Kasa konusunda kaliteli, icindeki psu nunda calışıp calışmadığı belli değil ses seda duymuyorum. Ama hava akışı kendi fanlarıyla yetersiz. Tavsiyem hava akışı iyi bir kasa secin veya iyi bir soğutma alın.

Sistemin normal kullanımında da herhangi bir donma, kasma, ağlama yok. Gayet stabil. Birde sıvı soğutmanın fanı biraz seslice. Kulaklıkla rahatsızlık etmez.

Evet arkadaşlar sizlere az cok fikir vermek adına bu testleri paylaşıyorum. Umarım yardımcı olmuşumdur. Bu değerler sizde farklılık gosterecektir hicbir şekilde kesin değerler olarak gormeyin.