Merhabalar, bundan yaklaşık 1 yıl 2 ay once i5 7400 ve GTX 1060 6GB ikilisiyle bir sistem toplamıştım. Bugun size uzun suren kullanım deneyimim hakkında genel bir yorum yapacağım. Bilgisayarı satın aldığım zaman Dolar 3.53 idi.

Başlamadan Once:
O zamanlar pek donanım ile ilgilenmiyordum. Tanıdığım bir bilgiyar işiyle uğraşan birine danıştım ve yaklaşık bir gun sonra sistem ozellikleri e-posta uzerinden attı ve yakın bir zaman da sistemi satın almaya gidecektim fakat bir şeyler ters gibiydi i3 7100 GTX 1050Ti (icinde Dark marka 400W'lık bir kasa bulunuyordu) sistem yaklaşık 4000 Turk lirası tutuyordu inanabiliyor musunuz? İnternette araştıra araştıra yavaştan kendi sistemimi oluşturmaya başladım ardından Technopat Sosyale uye oldum ve i3 7100 GTX 1050Ti'lik sistemi paylaştım ve fotoğrafında Enver Paşa olan biri yorum yapmıştı cok dengesiz demişti fakat ne kadar arasam da profilini bulamadım. Ardından tekrar gittik ve başka bir sistem almak istediğimi soyledim GTX 1060 3GB i5 7400'luk bir sistem alacaktım 4000 Turk lirasına tam sistemi sipariş ediyorduk ki GTX 1060 3GB stoktan cıktı haliyle alamadık baya da iyi oldu. Ardından bulunduğum şehirdeki butun bilgisayar parcası satan yerlere araştırmaya başladım (sadece Vatan bilgisayar var) ve oradan yaklaşık GTX 1060 6GB , i5 7400 ve 450 monitoru bir sistemi yaklaşık 4.200 Turk Lirasına satın aldım. Kredi kartı internete kapalıydı internetten alma şansım yoktu. Neyse sistem incelemesine gecelim.

İşlemci i5 7400: Evet keşke Ryzen 5 serisinden bir işlemci alsaydım dediğim zamanlara yavaş yavaş geliyorum. Belli bazı oyunlarda baya ciddi dar boğaz sorunları yaşatıyor. Batman Arkham Knight'ta dar boğaz sorunun yaşamamak icin 1440p'de oynamak zorunda kaldım. Intel'in stok soğutucusu ile kullanıyorum %100 yukte iken 60° oluyor. Soğutması hayal kırıklığı.

GTX 1060 6GB: Kullandığım Kartın modeli MSI Armor GTX 1060 6GB OCV1 TwinFrozr 5 soğutmasıyla beraber geliyor. Armor modelinin soğutması kesinlikle harika boşta sistem 34 derece civarlarında takılıyor oyun oynarken ise 60°'den fazlasını gormedim. 6 GB bellek gayet yeterli en yuksek 5.7 GB gordum. Armor serisinin tek sıkıntısı kesinlikle kartın butunluğunu koruyan ust plakanın olmaması bu sorunu ise ekran kartının guc bağlantı kablosunu yukarı kaldırarak kartın dik durmasını sağladım. Ekran kartı internette bile 1.800 lira seviyelerinde satılırken ben garip bir şekilde Vatan Bilgisayardan 1.300 liraya satın aldım. Ekran kartı 60 dereceye ulaştığında fanlar donmeye başlıyor kart gene 50 dereceye duşuyor sonra 60 derece tekrar cıkıyor.

MSI B250M BAZOOKA:
Uzerinde 4 tane bellek yuvası bulunduran 1 tane PCIe x16 ve 1 x1 slotu olan bir anakart. Anakart kutusunun uzerinde baya bir koşesi ışıkla ama bende yanmıyor. Dolar 3.5 seviyesinde iken fiyatına gore guzel bir anakarttı.

Corsair Vengeance RAM: Uzerinde kırmızı soğutma blok bulunduran 8GB 2400MHz CL16 Ddr4 bir bellek. En kısa surede 1 tane daha RAM eklemek istiyorum fakat fiyatlar baya bir arttı.

HDD: 1 TB WD 64MB onbellek bulunduran bir HDD kendileri biraz gurultulu.

SSD: Bir ay once aldığım 120GB Corsair SSD. Sayesinde artık Windows ekranı gelene kadar 1 dakika beklemiyorum.

PSU: Onceki guc kaynağım Zalman 600W'lık bir guc kaynağı idi. Sonra eski bilgisayarımın guc kaynağı yandığından dolayı yeni bir guc kaynağı almam gerekti tercihimi CoolerMaster MasterWatt 600W'dan yana kullandım iyi ki kullanmışım Zalman'dan sonra baya bir sessiz calışıyor.

Kasa: Zalman Z3 Plus ne kadar ucuz bir kasa olsa da kablolama konusunda baya bir sıkıntılı arkası baya bir dar guc kaynağı değiştirirken baya zorlandım belki ilk kablolama deneyimim olduğundan dolayı becerememiş olabilirim. Kasa 4 tane fan ile birlikte geliyor onde 2 yukarıda 1 arkada ise onde de 1 tane fakat one bir tane daha fan ekleyebilirsiniz. Kasada cam var fakat ''Z'' gibi bir işaret yapmaya calışmış olmalılar ki cam biraz az alan kaplıyor. Kasanın uzerinde fanları kontrol etmek icin bir tuşta bulunuyor.

Oyun oynarken: Gayet guzel akıcılıkta oynatıyor i5 7400 engel olmadığı surece oyun oynamak gayet zevkli.

Yaşadığım sorunlar: Bilgisayarı aldıktan sonra yaklaşık 1 hafta sonra sistem uzun sureli kapalı kaldıktan sonra acmak istediğim de ekran gelmiyordu basit BIOS guncellemesi sayesinde cozdum.

Bugun sabah kalktığımda bilgisayar bakarken aniden bobin titremesi tarzı tiz bir ses geldi oyuna girince artıyordu. Sistemi catım temizledim ama sorun devam ediyordu ardından işlemcinin macununu yeniledim ve sorun cozulmuştu ne alaka pek bir fikrim yok.

Ek teşekkur olarak sistemi aldıktan sonra benim sacma sorularıma mahsur kalan @My Man! 'e teşekkur ederim.

Dosya Ekleri Ekran 3213213.PNG 120,3 KB · Goruntuleme: 82

WhatsApp Image 2018-09-02 at 19.28.07(1).jpeg 165,7 KB · Goruntuleme: 93

WhatsApp Image 2018-09-02 at 19.28.07.jpeg 166,5 KB · Goruntuleme: 84

WhatsApp Image 2018-09-02 at 19.28.10.jpeg 156,8 KB · Goruntuleme: 95

WhatsApp Image 2018-09-02 at 19.28.06(2).jpeg 79,2 KB · Goruntuleme: 95

WhatsApp Image 2018-09-02 at 21.02.23.jpeg 138 KB · Goruntuleme: 97

WhatsApp Image 2018-09-02 at 21.04.24.jpeg 241,8 KB · Goruntuleme: 89