Oncelikle herkese merhaba,
Boyle bir inceleme yapmamın temel sebebi GTX 1000 serisi ne kadar guclu olsa da temel FPS değerlerinin işlemci yuku altın da olan oyunlar da tam performans verememisidir.

Bu sorunun CS:GO'un optimizasyonundan mı yoksa nVidia'dan mı kaynakladığını hala cozmuş değilim.
Cok fazla araştırmadan sonra boyle bir test yapma gereği duydum. Henuz net bir cozum veya sorunun nedeni belirtilmiş değil.
Test Sistemi:
i7 6700 MSİ B250m Bazooka Hyperx Fury 16 GB(2x8) 2133 MHz RAM 500W PSU +80 Asus VG248QE 1ms 144 HZ DVI
Denenen Ekran Kartları:
MSI GTX 1050 Tİ MSI Armor GTX 1060 3GB OC MSI Gaming X GTX 1070 Karşılaştırılan Ekran Kartı Performansı:
Asus GTX770 DirectCU II O.C. Not: Bu karşılaştırma sadece CS:GO low settings baz alınarak yapılmıştır.
Amac 144 Hz'de sabit bir akıcılık yaşamak.. En duşuk ve en yuksek değerleri sizler ile paylaşacağım. Unutmayacağınız tek nokta FPS değerinin ne olursa olsun 144FPS'den aşağı olmaması olacaktır. Onun dışında aynı ayarlarda 20/20 FFA DM Server'ın da aldığınız FPS değerlerini aşağıda paylaşırsanız daha sağlıklı bir değerlendirme olacaktır.
Tekrar ustune basarak soylemekte fayda vardır. Testler boş server da değil FFA DeathMatch server'ın da 20/20 olarak gercekleştirilmiştir.

Cozunurluk: 1024 x 768
All Settings Low
FFA DeathMatch Server 20/20
FPS sonucları;
MSI GTX 1050 Tİ - Min: 75, Max:350 Ortalama:140 FPS
Asus GTX770 DirectCU II O.C. - Min: 200, Max:450 Ortalama 250 FPS
Değerlendirme: Sık sık 144 FPS'in altına duşuşler olmuştur, 144 Hz monitorler akıcılığı onerilen seviyelerin altındadır.
Oyun icinde spray'e başladığınız da ve belirli yerler de combat'a girdiğiniz de oyunda hissedilebilir bir FPS duşukluğu soz konusudur. Profesyonel veya ciddi duşunen oyuncular icin kesinlikle onermem.

MSI Armor GTX 1060 3GB O.C Min: 120, Max 400 Ortalama: 200 FPS
Değerlendirme: Ara ara FPS değerinin 144'un aşağısına duştuğu gozlemlenmiştir. Oyun akıcılığında sık sık kayıplar yaşanmıştır. Ozellikle Train, Nuke ve Overpasste 3 veya 4'lu combatlar'da 120 FPS'ler gozlemlenmiştir.

MSI Gaming x GTX 1070 Min: 165 fps, Max 455 Ortalama: 250
Değerlendirme: 1050Tİ ve 1060 3GB versiyonlara gore daha istikrarlı bir performans soz konusudur. Cok nadir de olsa combat'lar da anlık duşuşler yaşanmış ancak oyun akışkanlığı cok fazla etkilenmemiştir.
Ama Train, Nuke, İnferno ve Overpasste yer yer 165 FPS'ler gozlemlenmiş ve bu kadar guclu bir ekran kartı icin bu FPS değerleri gozumde kotu olarak belirmiştir.

Sonuc: Sadece CS:GO goz onune alındığında eski nesil ekran kartlarının daha performanslı olduğu tarafımca doğrulanmıştır.
Aylarca Reddit'e bu konu donduğunden ilgimi cekmiş ve gercek mi diye değerlendirme yapmak istemiştim.
Bu sabah itibari ile testler son buldu ve donen rivayetlerin tamamen gerceği yansıttığına şahit oldum.

Nvidia Global sitesinde support'a nedenlerini ve karşılaştırmaları yazdığımda bana bir kac basit adımı gercekleştirmemi soyledi.
Zaten bu adımları daha once de gercekleştirip bu testleri yaptığımı soyledim. O da boyle şikayetlerin olduğunu tarafınıza en kısa surede donuleceğini soyledi.

Tekrar ve tekrar soylemekten geri kalmayacağım. Bu testler sadece CS:GO uzeride yapılmıştır.

Başta da soylediğim gibi bu sorunun oyundan mı yoksa nVidia'dan mı kaynaklı olduğu şu anda belirsiz.
CS:GO işlemci yukuyle calışan bir oyun ve ekran kartına yuk gerektirmeyen seviye de. Buna rağmen bu sonuclar bir hayli şaşırtıcı. Yeni mimari ve teknoloji ile birlikte performanslar inanılmaz derece arttı ancak bu sorunun sebebi kendi fikrimce şoyle olabilir.
Yeni nesil ekran kartlarında framerate olayını değiştirmiş olabilirler. Nasıl mı şoyle olabilir? Fazla yuk gerektirmeyen oyunlar da ekran kartı tam performans vermesi sınırlandırılmış olabilir.

Orneğin: Boş bir alanda 400 FPS ile kendini akım ve goruntu transferini sabitlerken bir anda combat'a girince sabitleniş yuk yetersiz olabilir. Ekran kartı performansını arttırırken anlık gercekleşen combat zaten bitmiş olduğundan tekrar yukunu duşurup eski frekans değerine donuyor olabilir.

Daha acık bir şekilde anlatmak gerekirse testler de genelde yeni nesil ekran kartları %30 seviyesinde sabitlenmiş bir performansta kullanılmakta.
Ancak 770 anlık %60'ları gormekte.
Ama yeni nesiller surekli %30 yuk altında ve herhangi bir anlık artış veya duşme gozlemlenmemekte.
Kısaca yeni nesil ekran kartları guc tasarrufu icin fazla yuk gerektirmeyecek oyunlarda kendini stabil bir değere sabitleyip anlık combat'lar da framerate sorunlarına neden olabilir.

Dediğim gibi bu testler 144 Hz değerlerine uygun olup olmaması uzerine yapılmıştır.
Sizden ricam oyun icerisinde duvara bakarak "ben 600 FPS alıyorum ne alaka" diye yorum yapmamanız.
Ağır combat'lar da hissedebileceğiniz derece bir framerate sorunu yaşıyorsanız belirtin.
Ve benim yaptığım ağır CS:GO stres testi ayarlarına uygunluk testi yapın.

Eksiğim varsa affola bu konuyu elimden geldiğimce yardımcı ve bu sorunun neden kaynaklanabileceğini tartışmamız icin actım.

Sorunu belirten bir cok yazıya.
Reddit ve TomShardware ulaşabilirsiniz.
Teşekkurler.