"İşte bu sefer NVIDIA'ya geciyorum, kurtuluşun yok AMD! " Dediğim gunlerin birinde yine kendimi kandırdım ve F/P olarak şu anda piyasadaki rakibinden 1.500-2.000TL daha uygun olan (2070&2070SUPER) 5700 XT'nin Sapphire Pulse versiyonunu satın aldım ve bugun itibariyle elime gecti.
Kutu acılışı ve fiziksel olarak incelemesini hemen yapıyorum, oyun testleri yavaş yavaş eklenecek.
Sistemin geri kalanı;
Mobo: MSI B450 Tomahawk Max
CPU: Ryzen 7 3700X
GPU: Sapphire RX 5700 XT Pulse
RAM: G.Skill 16 GB 3200MHz CL16
AIO: Deepcool Castle 240MM
PSU: Cooler Master GX650W
CASE: NZXT H500I
SSD&HDD: Samsung 860Evo&HD103SJ
Kutu acılışı ve kutu iceriği tek kelimeyle vasat.
Tamam anlıyorum, urunun fiyatından kısmak istiyorsunuz ama ust duzey olarak konumlandırabileceğimiz bir kartı da karton kutuya koymazsınız yahu? Fotoğraflardaki dış kutu da inanılmaz ucuz kalitede, kenarından şimdiden yırtıldı bile.
Kutunun icerisinden ekran kartının kendisi ve kullanım kılavuzu dışında hicbir şey cıkmıyor onu da belirteyim. Sticker, sarkmayı onleyebilecek bir aparat, kucuk tatlı hediyeler falan hayal edenler boşuna umutlanmasın.
Kartın kendisine gelecek olursak, 2.5 slot genişliğinde, uzunluk olarak pek cok kasaya sığabilecek uzunlukta (25.4CM). Kartın 3 adet DisplayPort cıkışı, 1 adet HDMI cıkışı bulunmakta. Arka plaka koymayı duşunmuşler en azından
Kartı elime aldığımda maalesef beklediğim kaliteyi bulamadım. Dune kadar kullanmakta olduğum MSI R9 390 Gaming modeli ile malzeme kalitesi noktasında bariz farklar var. Bunu da F/P'a sayıp goz ardı ediyorum ve kartı kasaya bağlıyorum. (8+6 pin gerektiriyor. )
Ve karşınızda rengini bile değiştiremediğiniz kırmızı LED ışığıyla 5700 XT Pulse!
"Default" olarak kart diğer pek cok ekran kartı gibi 50-60 dereceye cıkana kadar fanlarını dondurmuyor, haliyle herhangi bir ses uretmiyor. Yuk altında cıkardığı ses de tahammul edilebilir duzeyde.
Şu ana kadar denediğim uc oyunda en fazla 73 dereceyi gordum.
"Cold Boot" suresini atlattıktan sonraki 1 saat icinde kart boşta 35 derecede calışıyor.
Ekran Kartı Surucusu: Adrenalin 2019 19.9.2 +Radeon Goruntu Keskinleştirme ACIK
Chipset Surucusu: AGESA 1.0.0.3
Monitor: 1920x1080 21.5'' 60Hz
Oyun testleri fan, ekran kartı voltaj ayarlarıyla hicbir şekilde oynanmadan en temel haliyle yapıldı.
Assassin's Creed Odyssey:
Test sırasında ekran kartı maksimum 70 dereceyi gordu, ayarlar olabilecek en yuksek seviyede.
Ekran kartı kullanımı coğu zaman %98, zaman zaman %90 seviyelerinde gezdi. Monitorden kaynaklı bir "bottleneck" varsa bile cok minimal seviyede.
İşlemci kullanımı %30-40 civarlarında dolaştı. 240MM sıvı soğutucu sayesinde sıcaklık 55 dereceyi aşmadı.
2-3 hafta icinde gelecek olan yeni chipset surucu sayesinde 3700X'in 4.4Ghz seviyelerinde stabil calışması bekleniyor... Şu anda 4.2 ile 4.3 arasında gidip geliyor kafasına gore.
F1 2019
Ayarlar olabilecek maksimum seviyede. GPU kullanımı %98'den aşağı cok nadir duştu. Sıcaklık maksimum 72 derece.
İşlemci kullanımı %15'den yukarıyı gormedi, sıcaklık 50'yi gecmedi. Calışma frekansı 4275-4375Mhz.
HITMAN 2:
İlk defa benchmark'ını kullandığım bir oyun. DX11, 1080P en yuksek seviye ayarlarda toplam skor 76.13, ortalama FPS 95.67 cıktı.
GPU kullanımı %90-100 arasında oynadı, sıcaklık 68'i gecmedi.
CPU sıcaklığından artık bahsetmeme gerek olduğunu duşunmuyorum. Test ettiğim hicbir oyunda 55 derece ustunu gormedim, anlık 60-65 derecelere zıpladığı oluyor ancak saniyelik olaylar bunlar.