Selamlar. Uzun zamandır denemek istediğim -ve insanların 144 Hz'den sonra cok buyuk bir değişiklik olmayacağını soylediği- 240 Hz ve ustune nihayet geciş yapmış bulunmaktayım. Aklıma gelen onemli noktalarla başlayayım, sonrasında genel bir incelemeye doneceğim.

144'ten 280'e gecişte değişikliği fark ettim mi?
Kesinlikle evet. Onceki monitorum 144 Hz VA panele ve 1 ms MPRT tepkime suresine sahip bir Samsung (C24FG73) idi. VA'ların tepkime suresinde gercekten kotu olduğunu zaten biliyoruz fakat iki panel arasında bu kadar acık bir fark olmasını şahsen beklemiyordum, en azından Fast-IPS ile. Bir de C24FG73'e gectiğimde paneli hızlı sanmıştım

Her şey ELMB olmadan bile inanılmaz net gorunuyor. Ozellikle oyunlardaki aniden donuşlerde her detayı goruyorum. Blur ve ghosting sıfır. Aşağıya testufo ghosting testlerinden goruntuler de bırakacağım Gerceğe cok yakın olsa da kameram ve fotoğrafı cekme metodum nedeniyle gercekle bire bir olmayabilir.

ELMB Sync (Hem ELMB hem G-Sync) ile:

ELMB olmadan (280 Hz):

27" panelde 1080p rahatsız ediyor mu?
"PPI daha duşuk olduğundan rahatsız eder mi?" diye cok duşunmuştum monitoru alırken. Monitorle şu an aramda 30-40 cm kadar bir boşluk var ve PPI duşukluğu hic rahatsız etmiyor. Sadece monitorun koşe veya kenarlarına bakarken biraz rahatsız ediyor ama ona da alışırım sanırım. Ayrıyeten, CS'yi zaten black bars (sağda ve solda boşlukların olması) ile oynadığım icin, oyunda hic rahatsız etmiyor.

Fast-IPS satış tekniği mi; gercekten iyi calışıyor mu?
Hızı, fabrika cıkışı renk kalibrasyonu ve goruş acıları gayet iyi. Yanlardan, ustten ve alttan bakınca renklerde hic solma yok. Hatta yandan bakınca cam gibi gorunuyor, daha once hic deneyimlememiştim bunu Giriş gecikmesini test edebilecek bir ekipmana sahip değilim fakat hissettiğim kadarıyla yok denecek kadar az.

ELMB ve ELMB Sync nedir? Goruşum nedir?
ULMB, motion blur ve ghosting gibi efektleri tamamen elimine etme prensibiyle calışan bir sistem. Daha detaylı acıklamasına BlurBusters - Motion Blur Reduction adresinden ulaşabilirsiniz. ELMB'ye de, ULMB'nin ASUS versiyonu denilebilir. ELMB Sync ise, ELMB ile Adaptive Sync (G-Sync veya FreeSync) ozelliklerinin birlikte aktif edilebiliyor olması. Yanılmıyorsam ASUS, VG27AQ modeli ile ilk defa bu ozelliği piyasaya sundu.

Teknolojinin artıları ve eksileri var.
Eksilerinden bahsedecek olursak; aktif ettiğinizde ekran parlaklığı yarı yarıya duşuyor (parlaklığı surekli olarak 100'de bırakan bir kullanıcı olarak hoşuma gitmiyor) ve giriş gecikmesi artıyor. İkisi de FPS oyuncularının hoşuna gitmeyecek şeyler.

Artıları ise; hızın CS'deki kadar onemli olmadığı veya 200+ FPS'i surekli olarak surduremediğim oyunlarda ghosting ve motion blur olmadan monitorun, goruntuyu yağ gibi akıcı şekilde gostermesi. 280 Hz'e kadar da ELMB destekliyor.

HDR400
Parlaklığı duşurduğu icin en azından oyun oynarken kullanmamaya karar verdiğim ozellik. Fakat acınca renkler gercekten kendilerini belli ediyor. Fotoğraf veya video duzenlerken kullanabilirim o yuzden.

IPS Glow ve backlight bleed
Ben baktığımda minimal bir IPS glow var fakat fotoğrafta 10x daha kotu gorunuyor.

Şimdi, donelim 'genel inceleme'ye.

Paketleme, kutu iceriği ve kurulum
Kısaca değineceğim sadece. Paketin kendisi estetik duruyor ve paketlemesi iyiydi, sağlamdı.

Kutu iceriğinde 2x Display Port kablosu, 1x guc kablosu ve 1x AC power adapter var. Guc kablosunun 2 parcadan oluşmasından cok hoşlanmıyorum ama yapacak bir şey yok

Kurulumu daha basit olamazdı sanırım. Pivot şeklinde cıkıyor kutudan, sonrasında panel alta gelecek şekilde duz (ve mumkunse yumuşak, cizmeyecek) bir yere koyup standını takıyorsunuz. Standında da sıkmanız gereken tek yıldız vida var. Akabinde (Selam sana Recep Baltaş!) guc ve goruntu kablosunu takıp kullanmaya başlıyorsunuz.

Materyal kalitesi ve sağlamlık
Endustri standardı olan sert plastikten yapılmış her yeri. Cok ozel bir şey yok fakat cok sağlam duruyor. Masayı oynattığımda vs. cok fazla titreşmiyor monitor.

OSD ve erişilebilirlik
Basit fakat kapsamlı bir OSD'ye sahip VG279QM. Fakat direkt olarak şikayet edeceğim ilk şey, hızlı profil değiştiremiyor olmamız. 2020'deyiz yahu, ne demek tek tıkla profil değiştiremiyoruz?! Profil değiştirebilmek icin izlememiz gereken yol şu: OSD'yi joystick ile ac, 2x ust, 1x sağ, 1x aşağı, 1x sağ yap ve ancak orada kendimize gore ozelleştirdiğimiz 4 profili gorebiliyoruz. Cok fazla profil değiştirmiyorum fakat değiştirmek istediğimde resmen zevkimi kacırıyor bu olay.

Değinmediğim cok şey var fakat an itibariyle aklıma gelen bu kadar ve yarım saattir yazıyorum, beynim patatese dondu Değinmemi istediğiniz yer varsa lutfen soyleyin, hemen cevap vermeye calışacağım İyi Sosyal'ler.