Merhabalar,

Ocak ayı icerisinde aldığım, yaklaşık bir ay boyunca tecrube ettiğim yeni kontrolcumu mini bir incelemesini yapmak istedim. Emektar Logitech F710'umun (ki halen taş gibidir) yerini genc isimlere bırakması gerektiğini duşunmeye başlayınca yeni bir gamepad arayışına girdim. Daha once, Microsoft XBOX 360 kontrolcusunu alma isteğim olsa da yadigÂr F710 bu isteğimi koreltiyordu. Birgun Vatan Bilgisayar e-mağazasından almaya karar verdim. Yaklaşık 260TL idi o zamanki kur ile. Şimdi de aynıdır yanılmıyorsam. Geldikten sonra F710 ile epey karşılaştırdım. Cihaz yeşil, şık bir kutudan cıkıyor.

Kutudan kontrolcu, kablo, kılavuzlar vs. cıkıyor. Zengin bir kutu iceriği yok, ama dert değil. Windows 10 kullanıcısı olduğum icin takar takmaz sistem cihazı tanıdı. Daha eski sistemler icin nette driverı var. Kullanım tecrubelerimin detaylarına inmeden farklı acılardan cektiğim fotoğrafla goz atabilirsiniz.

XBOX kontrolcusunun şık dizaynı her zaman on plana cıkmıştır. Analog tuşlardaki cukur ergonomiyi arttıran hoş bir detay olmuş.

Alt tarafında ise kulaklık bağlanabilecek bir uc bulunuyor. Fakat bu bağlantı ses icin kullandığımız 3.5 mm TRS girişi değil! Bunu da not olarak duşmekte fayda var.

Yan taraftan ise sol/sağ B/T tuşlarını goruyorsunuz. Ozellikle sol/sağ T tuşları parmağa oturacak şekilde tasarlanmış.

Arka kısım ise oldukca sade ve eli rahatsız etmiyor. XBOX 360 kontrolcusundeki dikey pil yuvası yerleşimi bu modelde yatay olarak duzeltilmiş. Uzun sure tutmaya rağmen elleri rahatsız etmeyen bir tasarım olmuş.

Ustteki resimde bahsettiğim pil yuvası. İki adet AA pil kullanılıyor. Piller, kablosuz alıcı veya XBOX cihazındaki kablolu kullanım icin gerekli. Kablolu kullanımda cihaz USB ile guc aldığı icin pil olmadan calışıyor.

Son olarak kablosuyla boyle oluyor. Işıklı bir XBOX butonu var. Kablosu da ferrit korumalı (EMI filtresi) ve 3 metre uzunluğa sahip. Kablodaki tek sorum ferrit cekirdeği ile mini-USB giriş arası kırılmaya musait. Onlem icin sert, duz, kısa bir şey sarmakta fayda var.

Kullanım tecrubelerimi aktarayım. Bol bol PES, Middle Earth, Crimsonland, Mortal Kombat tarzı oyunlar oynadım. Sonuctan oldukca memnun kaldım. Elime aldığımda ilk dikkatimi ceken hafifliği oldu. (F710 kullananlar bilir ağırlık sorununu.) Ele oturan, terletmeyen bir yapısı var. Analog tuşlarının ortasının cukur olması ise tuşun parmağa oturup daha stabil bir kontrol sağlıyor. Ozellikle F710 ile PES oynarken bu sorun bana cok gol kacırttı. Sol/sağ B/T tuşlarına gelelim. B tuşları cok sert, T tuşları ise tam ayarında olmuş. B tuşlarının sertliği buyuk dezavantaj. Fakat ozellikle XBOX kontrolcusu destekli yarış oyunlarında gaz butonu RT olduğundan rahat ediyorsunuz. F710'da da tam tersiydi. Cihazdaki titreşim olayı ise muthiş. Cihazda 2 ayrı titreşim motor var. DiRT Rally oynarken verdiği hissiyat mukemmeldi. Gaza basarken (RT tuşu) titreşim sağ tarafta oluşuyor.

Kutudan cıkan kabl0 yeterince uzun olduğu icin rahat bir deneyim sunuyor.

Kontrolcu, uzun sureli kullanımlarda dahi ellerinizi terletmiyor ve yormuyor. Hafif olması ise bileklerinizi ağrıtmıyor.

Cihaz, 265 TL ile 300 TL arasında değişiyor. (TeknoFiyat sonucu.)

Genel olarak değerlendirirsek;

+ Ergonomisi
+ LT/RT tuşunun hafifliği
+ Kablosunun uzun olması
+ Hafifliği
+ Cift titreşim motoru

- Fiyatı
- LB/RB tuşunun aşırı sert olması
- Fazla toz tutması (Cabuk kirlenmesi)

Peki, Logitech F710 varken alınır mı? Ne beklediğinize bağlı. Eğer sıkca PS oynuyorsanız bu kontrolcuyu tavsiye etmem; ama biraz daha ferah oyun oynamak istiyorsanız onerebilirim.

F710 ile o kadar karşılaştırdım; fakat fikir vermesi acısında bir de yanyana oldukları fotoğraf ekleyeyim.

Aceleye gelen bir incelemedir. Hatamız varsa affola.

Selamlar,
Gurkan