Merhabalar, yaklaşık 8 senelik bir Lenovo Y500 Gaming Laptop'ım vardı ve artık normal olarak oyunlarda zorlanmaya başladığı icin değiştirme zamanı gelmişti. Mart ayında Monster'ın A5 v15.8 modelini (i7 10750H, 1650 Ti, 1x8 GB RAM, 256 GB SSD) satın aldım. Alırken cok fazla araştırma yaptım, Lenovo'dan cok memnun olduğum icin oncelikle Lenovo sonrasında da ASUS marka laptoplar ile fiyat - donanım karşılaştırması yaptım (MSI ile yapamadım cunku aynı donanımlarda fiyat farkı 2.000'lere kadar ulaşıyordu).

Lenovo ve ASUS markaları i7 10750H işlemcileri hala daha laptop'larına koymamıştı, (9. nesillerin stoğu bitsin diye sanırım) oradan bir eksi duruma duşuyordu. Hadi onu gormezden geleyim, nesil farkı cok hissettirmez diye duşunerek ekran kartına geciyordum, 1650 Ti'da aynı şekilde yeni piyasaya surulmuştu ve yine Lenovo ve ASUS bu modeli laptop'larına koymamıştı, 1650 modeli vardı tum Laptop'larında. İyice Monster on plana cıkarken, bir de uzerine Monster'ın kasa acma ozgurluğu ve 2 adet NVMe, 1 adet 2.5 inch Disk, 2 adet RAM yuvası bolluğu da eklenince diğer markalara gore cok on planda kalıyordu. Sadece Lenovo'nun bir modelinde 1660 Ti ekran kartı mevcuttu fakat onda da MAX-Q varmış, o yuzden hic duşunmedim bile onu.

4 Aylık kullanıma gelecek olursak (ki pandemi nedeniyle işten de izinli olduğum icin gunun coğunluğu bilgisayar başında ve oyunda gecti diyebilirim.)

Artıları;

+Oncelikle en cok soylenenlerden biri ısınma problemi, şahsen Lenovo'da da kasada aynı sıcaklığı hissediyordum (metal kasaydı bu yuzden de ısıyı direkt ele iletiyordu), ancak Monster'ın en beğendiğim yonlerinden biri fanı manuel olarak Turbo moda alabilmek. Oyun seanslarından sonra işlemci ve GPU'yu 80 derecelerde iken kendi halinde soğumaya bırakmak pek hoşuma gitmiyordu, şu an oyunlardan sonra manuel şekilde Turbo moda alıyorum 3-4 dakikada normal calışma ısısına geliyor ve oyle kapatıyorum.

+Garanti konusunda henuz 4 ay kullandığım icin garantiye gerek kalmadı ancak Facebook'taki kullanıcı gruplarında gorduğum kadarıyla genel olarak kullanıcılar garantiden memnun.

+Kasa acma konusu bence tekrar tekrar değinilmesi gereken en guzel konulardan biridir. Dunyanın en sacma kurallarından biri; vidaları sokmeyin. Yahu kardeşim ben dunya para dokup aldığım cihazımı her 5-6 ayda bir acıp temizleyip macununu yenileyip uzun omurlu bir şekilde kullanmak istiyorum. Sen neden beni 2 sene boyunca aynı macunu kullanmaya, fanına topladığı toz toprakla yarı performansta kullandırtmaya zorluyorsun? Kesinlikle Monster'ın en sevdiğim ozelliği, kasayı rahatlıkla acabilmek. Fiziksel hasar vermediğin surece garantiyi bozmuyor. 256 GB SSD ile gelen cihaza ek 480 GB SSD ve 1 TB HDD ekledim ve depolama sorunumu ucuz yollu ortadan kaldırdım. Birkac aya bir de RAM ekleyeceğim ekstra, mis. Her 5-6 ayda bir de icini tertemiz yapıp macununu istediğim gibi yenileyeceğim.

+Ekranı beklediğimden iyi cıktı, herkes internette MS değerine kafayı takmış durumda fakat FPS oyunları oynayan biri olarak (CS:GO, Valorant, Rainbow Six Siege) kesinlikle MS değerinin yuksekliği hissedilmiyor diyebilirim. İlk defa 120 Hz. Bir ekran deneyimliyorum, 120 Hz.'İn guzelliği anlatılmaz yaşanırmış.

+Omur boyu ucretsiz bakım hizmeti, gercekten bir markadan alabileceğin en iyi hizmetlerden biridir bakım hizmeti. Bugun bir sokak arası bilgisayarcıda laptop'ıma bakım yapar mısın dediğinizde en az 100-150 lira fiyat cıkartır, onu da nasıl yapar mechul. Fakat bu konuda Monster hakkında olumsuz yorumlar da cok gordum. Bakıma gonderdiği Laptop'ı geldiğinde menteşesinin kırıldığını soyleyenler, hic bakım yapılmadan (fanlardaki tozları bile temizlememişler) bakım yapıldı diyerek geri gonderildiğini soyleyenler, bakım sonrası CPU ve GPU'nun sıcaklığının arttığını ve şuphelenip Laptop'ı acıp kontrol ettiğinde CPU ve GPU'daki macunun silinip yeni macun sıkılmadan kapatıldığını soyleyenler. Bilemiyorum, sanırım ben bakım icin gondermeyeceğim, kendim yapacağım.

Gelelim eksilere;

-En dikkat ceken eksisi benim icin hoparloru oldu. Kesinlikle hoparlorden film vs. İzlemek işkence haline donuşebiliyor. Tiz cok yuksek ve hoparloru Laptop'ın alt tarafına yerleştirmişler, bir de o daracık alanda iyice ses inceliyor ve eski cepte taşınan radyo calarların sesine donuşuyor. THX falan hikaye, kesinlikle bir umudunuz olmasın o konuda. Film vs. İzleyeceğim zaman eski Laptop'ımı kullanıyorum.

-Hic kullanmıyorum fakat internetteki kotu yorumlar uzerine kamerasını actım, YouTube'daki 240P videolar ayarında. Yayını falan gectim, iş amaclı alacak arkadaşlar goruntulu iş goruşmeleri icin bile kullanırken utanırlar muhtemelen.

-Touchpad'in aktive-deaktive etme olayı hic hoşuma gitmedi. Touchpad alanının sol ust koşesinde bir ışık var, aktif-deaktif olduğunu belirten. Bu ışığın olduğu yere cift tıklayınca aktif-deaktif oluyor. Oyun sırasında genellikle baş parmak o alana denk geliyor ve oyun aksiyonuyla fark etmeden oraya parmağınız arka arkaya 2 kere dokunabiliyor ve bir anda Touchpad aktif hale geliyor. Biraz daha duşunerek yapılsaydı keşke bu olay.

-Fanları gercekten gurultulu diyebilirim, ancak ben genellikle kulaklık taktığım icin sesten pek rahatsızlık hissetmiyorum. Fakat bu konuda da şoyle bir tezim var, iyi bir oyuncu bilgisayarı ve iyi bir soğutma istiyorsan bazı şeylerden de odun vereceksin.

-Şahsi yaşadığım bir sorun; Facebook kullanıcı grubunda da sordum 10 kişiden 6-7'si bu sorunu yaşamış, sanırım aynı kasa olsa bile klavyesi farklı kalitelerde olabiliyor. 2. ayın sonunda tuşların yazıları silinmeye başladı (W-A-S-D-Shift). 8 yıllık Lenovo laptop'ımın tuşlarının yazıları bile hala duruyorken, Monster'ın tuşlarının yazıları 2. ayda silinmeye başladı. Gruptaki kullanıcıların soylediğine gore Monster'a gonderdiğinizde tuşları değiştiriyorlarmış. Fakat değiştirseler ne olur? Her 3 ayda bir tuşları değişsin diye garantiye mi yollayacağım? Garantisi bitince ne olacak?

-Muhtemelen ilerleyen donemlerde bunu yaşayacağım, herhangi bir parcası veya kartı arızalandığında veya kırıldığında diğer markalardaki gibi Aliexpress vs.'Den parcayı rahatca temin edemeyeceğim. Lenovo laptop'ımda Audio kartı, hoparlorleri ve klavyeyi internetten sipariş verip kendim ucuz yollu halletmiştim. Fakat Monster'ın boyle bir piyasası olduğunu duşunmuyorum.

Genel olarak Laptop'tan memnunum, FPS testleri sıcaklık testleri vs. Şeklinde bir inceleme yapmadım, cunku internette işlemci ve ekran kartlarının FPS testleri ve sıcaklık testleri bol bol var. Ben direkt olarak Monster ile alakalı deneyimlerimi anlatmak istedim.