Bu konumda ASUS TUF m5 model Gaming mouse incelemesi yapacağım, konuyu kişisel deneyimlerime gore elimden geldiğince tarafsız yapmaya calışacağım.
elimde duzgun bir ekipman olmadığı icin gorsellerin coğu alıntıdır, ekstra duzenlemeler bana aittir.

200 TL fiyata sahip, indirimler ile 180 TL gibi fiyatlara alınabiliyor.

Sensor ve duğmeler.( PixArt PAW3327 / Omron D2FC-F-7K / Kailh Brown). İc ve dış malzeme kalitesi. Duğme hissiyatı ve 50 milyon tıklama omru. Geri kazanılmış kutu uretimi.

Kablo kaplaması. Boyut.
Urunde siyah ve tonları kullanılmış, arka kısmı oval bir bicimde olmasına rağmen duğmelerin bulunduğu uc kısım fazlasıyla Solid, keskin ve diğer TUF urunlerindeki gibi yakalanmak istenen geometrik tasarım algısını yansıtıyor. (ilk gorduğumde bana ROG sica modelini anımsatmıştı.) kaydırma butonu altındaki profil ve DPI ayar butonunun ucgenimsi tasarımı ve yan buton tuşları dikkatimi ilk ceken noktalardı, bunlar dışında bağlantı kablosunun hemen kaydırma butonu altından cıkması hem kullanımda kolaylık sağlıyor hem de bağlantı noktasındaki yuku ortadan kaldırıp daha uzun omurlu bir bağlantı sağlıyor. Her iki butonun ucunda bulunan cizgi şeklindeki detay ve yan taraflarda bulunan yine TUF serisinden tanıdık olduğumuz tasarımlar gayet hoş bir goruntu katmış.
Kutu tasarımı oldukca sade fakat benim burada hoşuma giden bir nokta oldu, kutu tamamen geri donuşum malzemeleri ile uretime kazandırılmış. Bu detay ile kutudan bir beklentim kalmadı, zaten hoş ve gereken temel bilgileri iceriyor. Dikkatimi ceken başka bir detay ise kullanılan kartonun sert bir yapıda olmasıydı, ic kısımda koruma destekleri bulunmamasına rağmen dışarıdan gelebilecek bir darbeyi cok rahat bicimde absorbe edebilir. Ek olarak Aura Sync desteğini belirten bir etiket mevut.
Kutu iceriği tıpkı kutu tasarımı gibi gayet sade ve basit, urun koruması icin karton cerceve dışında herhangi bir destek malzeme bulunmuyor, urun bir plastiksi poşetten cıkıyor. Kablosu karton cerceveye sabitlenmiş olarak bulunuyor, kullanım kılavuzu kutu icerisinde yer alıyor. Genelde bu fiyat bandında urunlerde olmuyor fakat yine de belirtmek gerekirse yedek telfon ayaklar kutu iceriğinde bulunmamakta.
Urun ASUS model coğu mouse modelinden farklı bir tasarıma sahip, benzersiz olarak bahsedilmiş tanıtımlarda fakat bence bir tık abartı olmuş. Urun standartlara gore daha ufak bir mouse tasarımına sahip, urun iki el icinde uygun olarak pazarlanıyor fakat bence sağ tarafta buton bulunmadığı icin sol el icin yan butonlar işlevsiz bir hal alacaktır, teoride iki el icin uygun gozukmesine rağmen pratikte cuvallayacağı net. Yan kısımlardaki parmak destek kısımları gayet guzel bir kullanım sunuyor, genelde bu kısımların kaucuk olması urunun kalitesini arttıran etkenlerden biri, bu urunde bu kısımlar sert plastikten uretilmiş. Arka kısımda bulunan RGB ışıklandırma homojen bir yapıya sahip, oldukca guclu bir aydınlatma. Profil ve DPI ayarlamak icin konumlandırılan butonda da bir RGB aydınlatma bulunmakta, fakat turuncumsu olarak tek bir renk şeklinde yanmaktadır. Son olarak kaydırma butonunda kullanılan tasarım oldukca kolaylık sağlıyor ve global incelemelerde urunun mousepad icin sorun yaratma ihtimalinden bahsedilmiş, kullandığım surec boyunca mousepad uzerinde bir hasara neden olmadı. Urun boyutları L 111 x W 61 x H 42 mm olarak belirtilmekte, eli buyuk olan kişiler icin sorun yaratacaktır. Orta ve kucuk elli kişiler icin ideal bir urun olduğunu soyleyebilir.(kişisel olarak aktarmam gerekirse elime tam oturdu, avuc icimde mouse arkasına temas eden nokta ile parmak ucum arası yaklaşık 16cm)
Urunun yuzey kaplaması ve malzeme kalitesi oldukca iyi, avuc icine gelen kısımdaki hafif puruzlu kaplama kayma ihtimalini ortadan kaldırmış, bu kaplama aynı zamanda cizilme ve soyumla konusunda uzun surecte sorun yaratmayacak bir kaplama, kişisel başka bir deneyimim ise daha onceki modellere gore elimde terleme sorununu pek yaşamıyorum. Yan padlerde kullanılan cıkıntılı tasarım mouse hareketlerine oldukca rahatlık katmış.
Urunun alt kısmında uretim bilgileri ve diğer detaylar bulunmakta. Kullanılan teflonların uzun omurlu olduğu şeklinde bilgilendirmeler mevcut fakat deneyimlemek icin o kadar surem olmadığı icin bilgilendirme yapamayacağım, kişisel olarak ust kısımdaki iki teflonun daha geniş olmasını tercih ederdim. Urunun kablosu sanırım en eksik yanı, basit bir plastik ile kaplanmış, orgu ya da daha duzgun bir malzeme ile kaplanabilirmiş.
Urun icerisinde sensor olarak pixart PAW3327 , switch/duğmeler Omron D2FC-F-7K (50 milyon) ve kaydırma/scroll icin kailh brown kullanılmış.
İzleme hızı (trackin Speed) olarak 220 IPS (5, 5 metre/saniye ) değerini sunmakta, DPI/CPI olarak ise 100 ile 6.200 arasında değerleri kapsıyor. Sorgulama hızı (poolin Rate) olarak 125Hz ile 1000HZ değerlerini sunabiliyor. Ek olarak acı kaplama ozelliği sunuyor, cizim ve tasarım programları ile aktif kullanımlarda etkili sonuclar sunabiliyor.
Duğmeler hissiyat olarak beni fazlasıyla tatmin etti, hoşuma neden gittiğini bilmesem de sağ tıklama sesi bir tık daha sessiz. Duğmelerin hepsi programlanabilir fakat ben ihtiyac duymadığım icin ilgili yazımları yuklemedim.
Kaydırma tekerleği kaucuk ile kaplanmış, adım adım ilerletmede oldukca hoş bir hissiyat ve konfor sunuyor. Benim dikkatimi ceken bir detay ise kaydırma cubuğunun ic aksanın da metal kullanılması, genelde bu fiyatta urunlerde abs plastik ya da plastik alaşımlar kullanılır. Kaydırma duğmesinde ki tıklama hissiyatını nedense sevemedim, diğer tuşlara gore basit ve duz bir hissiyat veriyor.
Yan duğmelerin ve profil ayarlamak icin konumlandırılmış duğmenin tıklama hissiyatlarını aşırı sevdim, yan duğmelerde huano model anahtarlar kullanılmış.
Techpowerup, Vortez, Expertreviews
Dosya Ekleri