Bir cok yemek icin, ceşitli vilayetler arasında halen “bu bize ait“, “hayır efendim bize ait” şeklinde cekişme surse de, genelde kabul goren sadeleştirilmiş liste şoyle
Adana: Sullum.
Adıyaman: Basalla.
Afyon: Sakala carpan corba, sırtsırta, ağzı acık, cucu.
Ağrı: Gosteberg.
Amasya: Unutma beni, eli boğrunde.
Ankara: Sıcgıc, pıtpıt pilavı, entekke boreği, tamtak tiridi, olluğun koru.
Antalya: Bergamut receli.
Artvin: Zurbiyet, puşuruk corbası.
Aydın: Pelvize.
Balıkesir: Mafiş tatlısı.
Bilecik: Samsı.
Bingol: Sirın.
Bitlis: Buryan, şekalok.
Bolu: Cantıklı pide, kedibatmaz, kaldırık dolması, kaşıksapı.
Burdur: Testi kebabı.
Bursa: Kaşarlı pırasa, dilber dudağı , kaymacina.
Canakkale: Erik macunu.
Cankırı: Mıkla.
Corum: Cızlak, borhani.
Denizli: Caput aşı, gındıra corbası.
Diyarbakır: Cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.
Edirne: Mamzama, hardaliye.
Elazığ: Lobik corbası, kındık kofte, işkene, pirpirim boranı, tavşan uflemesi.
Erzincan: Tulum peyniri.
Erzurum: Cağ kebabı.
Eskişehir: Ciğ borek.
Gaziantep: Mahhıtalı kofte, suzuk yapması, maş corbası, ekşili daraklık tavası, kakırdak boreği, yarpuz piyazı, at elması turşusu.
Giresun: Hamsili mısır ekmeği, dible.
Gumuşhane: Kome, kanzılı borek.
Hakkari: Gulul corbası.
Hatay: Kaytaz boreği, semirsek.
Isparta: Kuyruğu sulu, derdimi alan.
İcel: Tantuni.
İstanbul: Uykuluk.
İzmir: Kumru, papaz yahnisi.
Kars: Tandırda kaz cekmesi.
Kastamonu: Kole hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı.
Kayseri: Mantı, pastırma.
Kırklareli: Sulu kacamak.
Kırşehir: Keykef.
Kocaeli: Pişmaniye, otur Fatma tatlısı.
Konya: Etli ekmek.
Kutahya: Namaz dolması, tekke corbası, cene carpan corbası, tosunum.
Malatya: Taş kulluğu, gurut corbası, kurşungecirmez koftesi.
Manisa: Mesir macunu.
Kahramanmaraş: Dovme dondurma, tarhana, pıtpıt lapası.
Mardin: Semberuk, irok.
Muğla: Galli patlıcan, ebegumeci kavurması, dulek receli.
Muş: Corti.
Nevşehir: Dıvıl, sızgıt.
Niğde: Mangir corbası, papara, cılbır.
Ordu: Melocan kavurması, sakarca mıhlaması.
Rize: Hamsi ciğirtası, enişte lokumu.
Sakarya: Pekmez.
Samsun: Kocakarı gerdanı.
Siirt: Zivzik narı, perde pilavı.
Sinop: Nokul, mamalika.
Sivas: Pezik turşusu.
Tekirdağ: Kofte.
Tokat: Bacaklı corba.
Trabzon: Vakfıkebir ekmeği.
Tunceli: Zerefet.
Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı.
Uşak: Alacatene haşhaş surtmesi.
Van: Otlu peynir.
Yozgat: Testi kebabı.
Zonguldak: Beyaz baklava.
Aksaray: Hoşmerim.
Bayburt: Lor dolması.
Karaman: Kayısı musakka, parakofte.
Kırıkkale: Sarığı burma.
Batman: Bumbar.
Şırnak: Hekeheşandi.
Bartın: Pumpum corbası, yumurtalı isbut.
Ardahan: Pişi.
Iğdır: Patlıcan receli.
Yalova: Luhu şirkey cirbuli, lalanga, papa.
Karabuk: Cingene baklavası.
Kilis: Şıhıl mahze, kubbulmuşviyye, mazlum, sucuk hapısası, cennet camuru.
Osmaniye: Tirşik, ciccire.
Duzce: Cerkez tavuğu.


cokacimcoook hihoyyyt cokacimcoook



ANKARA Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Burosu, Turkiye’nin lezzet haritasını cıkardı. 81 ili kapsayan lezzet haritasına gore, Turkiye, 2 bin 205 ceşit yoresel yiyecek ve icecekten oluşan zengin mutfağıyla dikkat cekiyor. Amasya ve Afyon’un ’sakala carpan corbası’, Aydın’ın ’kulak corbası’, Bolu’nun ’kedi batmaz’ı, Denizli ve Canakkale’nin ’kacamak’ı, Rize’nin ’enişte lokumu’, Şanlıurfa’nın ’şıllık tatlısı’, Kocaeli’nin ’otur fatma tatlısı’, Kutahya’nın ’tosunum’u, Bartın’ın ’pumpum corbası’, Malatya’nın ’kurşun gecmez koftesi’ ilginc isimli yiyecekler arasında yer alıyor. Ceşit acısından Turkiye’nin en zengin mutfağına sahip ili ise Gaziantep olarak belirlendi. İkinci sırada Elazığ geliyor. Elazığ mutfağı tam 154 ceşit yemek, tatlı ve icecekten oluşuyor. 93 ceşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip iller arasında. Bolgeler arasında İc A Aralık gunlerinde, kredi kartlarıyla 5 milyon 801 bin 649 adet işlem gercekleştiğini ve 557 milyon 254 bin YTL nadolu, 455 ceşit yiyecek ve icecek ceşidiyle ilk sırada yer alıyor. ..


sengozlerimebaksanab